Shari Bossuyt wil graag bevestigen op WK

Shari Bossuyt trapt bij de Belgische selectie het WK op gang. De West-Vlaamse neemt deel aan de tijdrit voor junioren dames en hoopt haar prestatie van vorig jaar op het WK in Bergen, een achtste plaats, te evenaren.

“Het is altijd een beetje koffiedik kijken wat een wedstrijd zal geven”, aldus wielrenster Shari Bossuyt op een persconferentie van de Belgische ploeg in Hotel Sattlerwirt in Ebbs in Tirol. “Vorig jaar behaalde ik een mooi resultaat in mijn eerste jaar als juniore. Intussen ben ik een jaartje ouder en heb ik een stap vooruit gezet.”

EK was tegenvaller

“Natuurlijk hebben de andere juniores dat ook gedaan. Bovendien weet je nooit hoe de nieuwe junioren in een WK zullen presteren”, zegt de Bellegemse. “Er zijn altijd onverwachte namen die naar voren treden. Er zijn ook weinig internationale wedstrijden waar je elkaar aan het werk ziet, dus het is moeilijk om te zien wie je tegenstanders zijn.”

Op het jongste EK bij de junioren in Tsjechië viel haar resultaat, een twintigste plaats, tegen. “Dat was zeker een tegenvaller”, geeft ze toe. “Maar goed, ook dat hoort bij topsport. Op de kampioenschappen op de piste nadien behaalde ik dan weer wel medailles. Misschien had ik me vooraf te veel druk opgelegd en liep het daarom fout. Ik wil nu alleszins beter doen.”

“Al schitterende resultaten achter de rug”

Bondscoach Ludwig Willems komt tussenbeide. “Ik wil graag verzachtende omstandigheden inroepen“, geeft hij aan. “Het EK op de weg lag al al heel vroeg in de vakantie, midden juli. Dat is voor jeugdrenners echt niet evident, vlak na de examens. Andere jaren valt zo’n EK in augustus en dan kan je je piek beter plannen. Bovendien heeft Shari ook heel veel wedstrijden gereden, zowel op de piste als op de weg. Dat zal ongetwijfeld ook een rol gespeeld hebben in haar prestaties.”

“Nu start ik zonder druk”, gaat Shari verder. “Ik heb al een schitterend seizoen achter de rug en ik zie wel waar ik eindig op dit WK. Al zou ik natuurlijk wel graag mijn resultaat van vorig jaar evenaren. Toen haalde ik een achtste plaats. Het parcours van de tijdrit in Oostenrijk ligt me alleszins. Het is minder lastig dan vorig jaar in Bergen, dus dat kan zeker een voordeel zijn.”

Samen op de kamer

Shari Bossuyt deelt de kamer met Ann-Sophie Duyck, afkomstig uit Roeselare. “Het is toevallig dat we op dezelfde kamer liggen”, zegt Shari. “We waren zelf ook verbaasd toen we dat bij aankomst te horen kregen. Hoewel we allebei uit West-Vlaanderen komen, heeft het niets te maken met onze afkomst. Het was praktisch gezien gewoon een goede oplossing. Ik ben de enige juniore en Ann-Sophie is hier momenteel de enige dame. Dan is het logisch om een kamer te delen.”

“Ik kijk op naar Ann-Sophie omdat ze al een heel mooi palmares bij elkaar heeft gefietst. Ze kan me tips geven over hoe ik om moet gaan met zo’n WK. Met de media, de stress… Voorlopig hebben we nog niet al te veel gebabbeld, maar dat komt wel goed. We zijn hier nog enkele dagen.”

“Ik wil zien dat ze geknokt heeft”

Bondscoach Ludwig Willems legt geen druk op en spreekt niet over resultaten. “Ik hoop gewoon dat Shari door een muur kan gaan maandag. Een tijdrit is altijd een vraagteken. Veel hangt af van de vorm van de dag. In een tijdrit ga je niet één keer dood, maar sterf je wel honderd keer. Ik wil zien dat ze ervoor geknokt heeft en hopelijk heeft dat een mooi resultaat tot gevolg.”

Bossuyt treedt aan in de tijdrit op maandag en in de wegrit op donderdag. Ze is de enige Belgische juniore op het WK. “Het is simpel”, eindigt de bondscoach. “De spoeling is dun in België – Shari is de enige juniore in het land die een selectie waardig was.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.