Shari Bossuyt rijdt op haar 18de het WK ploegenachtervolging

© BELGA
Tom Vandenbussche

Zes maanden geleden mocht ze nog 18 kaarsjes uitblazen, maar volgende week maakt Shari Bossuyt deel uit van de Belgische achtervolgingsploeg op het WK in Pruszkow. Hoofddoel is de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio 2020. In Japan kan Bossuyt de tweede West-Vlaamse baanwielrenster naast sprintster Nicky Degrendele worden.

Vier keer op een rij won Shari Bossuyt bij de dames jeugd WestSprint, het regelmatigheidsklassement van deze krant. Intussen vierde de Bellegemse haar 18de verjaardag en is de speeltijd definitief voorbij. En het gaat snel, want volgende week is Bossuyt een van de Belgische pionnen in de achtervolgingsploeg op het WK baanwielrennen voor dames elite in het Poolse Pruszkow. We polsten bij Erwin Borgonjon, haar trainer sinds eind 2016, en Koen Beeckman, Technisch Directeur Topsport bij Cycling Vlaanderen, over verleden, heden en toekomst van het Bellegemse multitalent.

VERLEDEN

De feiten zijn wat ze zijn: Shari Bossuyt stak als jeugdrenster in België een stuk boven de rest uit. Met 46 titels, waarvan 29 Belgische op zowel weg als piste, oogt haar jeugdpalmares indrukwekkend. In 2018 veroverde ze in haar tweede seizoen als juniore ook vier internationale pistemedailles op de piste: zilver op het EK afvalling, zilver op het EK scratch, zilver op het EK omnium en brons op het WK puntenkoers.

Shari toont veel inzet en werklust, is sociaal, ligt goed in de groep en haalt een hoog niveau. De andere meisjes hebben haar vlug aanvaard

Borgonjon: “Shari heeft de laatste twee seizoenen bijna geen enkele kermiskoers meer gereden. Haar programma was van een heel hoog niveau en ze heeft op veel vlakken veel bijgeleerd. Op de weg en op de piste. Een logische stap. Je moet weten: in het dameswielrennen zijn de toppers meestal allrounders. De beste renster op de piste zijn vaak ook de beste rensters in de Ronde van Vlaanderen. Dat is bij de mannen toch wel helemaal anders. Shari heeft twee keer het EK en WK op de weg en in het tijdrijden betwist, maar tegelijkertijd reed ze ook tweemaal het EK en WK op de piste. En ze heeft al gepresteerd. Een jaar geleden mocht ze als junior ook ervaring opdoen op het WK bij de dames elite in Apeldoorn, omdat Lotte Kopecky toen moest afzeggen voor de ploegkoers.”

Beeckman: “In heel korte tijd is Shari in onze ploeg voor de achtervolging gegroeid. Na het vorige WK in Apeldoorn hebben we een evaluatie van dat kampioenschap gemaakt en een planning voor de toekomst opgesteld. Welke Wereldbekers rijden we, wie zal eraan deelnemen, welk traject volgt elke renner en renster… Dat hebben we ook voor Shari gedaan. Ze is in het pisteproject voor de achtervolgingsploeg voor de Spelen in Tokio gestapt en is daarnaast ook reserve van Jolien D’hoore voor de puntenkoers en van Lotte Kopecky voor het omnium.”

HEDEN

Anderhalf jaar voor de Spelen in Tokio is Shari Bossuyt een vaste waarde in de Belgische achtervolgingsploeg. Volgende week wacht het WK in Polen. Daarnaast staat ze in 2019 voor haar wegdebuut op het allerhoogste niveau.

Soms is het druk, maar ze krijgt altijd haar rustperiodes. Neen, we zijn Shari niet leeg aan het wringen

Borgonjon: “Shari is intussen een vaste waarde binnen die achtervolgingsploeg en focust daar momenteel ook heel hard op. De hele winter heeft in het teken van dit WK gestaan, maar toch hebben we intussen vooral aan de basis gewerkt om haar toekomst op de lange termijn te vrijwaren. Alle intensieve prikkels werden op de piste gelegd. Met resultaat. Shari zegt en ziet zelf dat ze gegroeid is. Er valt in Polen iets moois te doen, maar een plaats valt moeilijk te voorspellen.”

Beeckman: “Shari draait goed mee en staat haar vrouwtje. Ze is ook heel sociaal en ligt goed in de groep. De andere meisjes hebben haar vlug aanvaard, ook omdat ze sportief een hoog niveau haalt. Daarnaast toont ze veel inzet en werklust. Ze is niet bang om eens af te zien. Op de piste is snelheid het codewoord. Dat heeft Shari en dus willen we haar daar verder in helpen ontwikkelen. Bijkomend voordeel is dat ze die trainingen voor de piste ook op de weg zal kunnen gebruiken.”

“Er werden vijf meisjes voor de ploegenachtervolging op het komende wereldkampioenschap geselecteerd: Jolien D’hoore, Lotte Kopecky, Annelies Dom, Gilke Croket en Shari Bossuyt. De samenstelling van de ploeg wordt gemaakt op basis van de laatste trainingen. Jan Vancompernolle (uit Gistel afkomstig, red.) doet de analyse. Bondscoach Peter Pieters overlegt met hem en maakt de definitieve selectie. Op basis van alle gegevens wordt ook het wedstrijdplan opgesteld: wie zal starten, wie rijdt hoeveel ronden… Op de Wereldbeker in Nieuw-Zeeland hebben de meisjes, met Jolien erbij, het Belgisch record met vijf seconden scherper gesteld. Als alles volgens plan verloopt, zullen dezelfde vier meisjes in Polen aan zet zijn en is Gilke reserve.”

TOEKOMST

De kwalificatie voor de Spelen in Tokio is het doel voor de komende twee jaar en daarnaast werkt Shari Bossuyt aan haar eigen toekomst. Op de weg en op de piste.

Er is een jaarplan rond Shari gemaakt, maar net omdat ze in zoveel disciplines goed is, moet er goed tussen weg, piste en nationale ploeg afgestemd worden

Beeckman: “De kwalificatieperiode voor de Spelen is vorige zomer op het EK in Glasgow begonnen en loopt over twee volledige seizoenen. Het WK, het EK en de drie beste Wereldbekers worden in rekening gebracht. Dat maakt dus tien wedstrijden waarin er gepresteerd moet worden. Het WK weegt zwaarder door dan het EK, terwijl het EK zwaarder doorweegt dan de Wereldbekers. Momenteel staat België tiende. De acht beste landen mogen in Tokio aan de ploegenachtervolging deelnemen. Ons nadeel is dat het EK heel sterk bezet is. Enkele Aziatische landen hebben die concurrentie niet en kunnen op hun continentaal kampioenschap makkelijker punten sprokkelen. Het onderling duel, op het WK dus, zal doorslaggevend zijn. Maar we zijn in de running voor die achtste plaats.”

Borgonjon: “Na het WK op de piste zal Shari in principe doortrekken tot en met de Energiewacht Tour van half april. Als ze goed blijft rijden, zal ze in principe ook de Ronde van Vlaanderen rijden, maar bij haar is het altijd wat puzzelen. De focus ligt nu voor 110 procent op de piste en pas daarna kijken we of ze fris genoeg is om door te trekken.”

“Er is een jaarplan rond Shari gemaakt, maar net omdat ze in zoveel disciplines goed is, moet er goed tussen weg, piste en nationale ploeg afgestemd worden. Het eerstvolgende EK voor beloften op de weg, in het tijdrijden en op de piste zijn zeker opties, maar alles hangt af van hoe ze de maanden ervoor doorkomt. Soms is het druk, maar ze krijgt altijd haar rustperiodes. Neen, we zijn Shari niet aan het leeg wringen.”

Beeckman: “Ik wil ook absoluut nog een pluim geven aan de school van Shari, die momenteel in het zevende jaar aan het PTI van Kortrijk studeert. We hebben een gesprek met de directie gehad, omdat ze de voorbije maanden heel vaak afwezig was. De school begrijpt dat en dat vinden we knap. En zelf houdt Shari haar werk voor school ook goed bij.”

Borgonjon: “Waar haar toekomst ligt, weet niemand. Dat zal Shari dit jaar bij de elite pas ontdekken. De piste primeert sowieso tot de Spelen van 2020, als ze daar met de Belgische achtervolgingsploeg tenminste geraakt. Dat is de eerste stap en tot dan volgt ze een uitgebalanceerd wegprogramma. Het jaar na Tokio kan ze dan weer vaker op de weg rijden.”

Het WK baanwielrennen vindt plaats van woensdag 27 februari tot en met zondag 3 maart in het Poolse Pruszkow. Op woensdag worden de kwalificaties van de ploegenachtervolging afgewerkt. Daags nadien volgt de eventuele finale.

Shari Bossuyt rijdt op haar 18de het WK ploegenachtervolging
© BELGA

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.