Shari Bossuyt met ambitie naar het Europees kampioenschap piste

Shari Bossuyt. © foto Belga
Redactie KW

Vorige week dinsdag kroonde Shari Bossuyt zich tot Belgisch kampioene bij de U23 in Anzegem, nadat ze als derde finishte tussen de elite. De conditie zit dus goed. Volgende week zal ze ons land vertegenwoordigen op de Europese kampioenschappen op de piste in het Italiaanse Fiorenzuola.

Seizoen 2020 heeft voor niemand echt gebracht wat ervan verwacht werd. Desondanks wist de Bellegemse zich toch in heel wat wedstrijden van haar beste kant te laten zien. Ze opende meteen met winst in de oefenkoers in Zolder en daarna bleven de ereplaatsen zich opstapelen. Op het BK tijdrijden reed ze een zesde tijd tussen de dames elite, op het EK tijdrijden in Plouay klokte ze af als vijfde U23. In de wegrit in Plouay zorgde ze dan nog eens voor een zevende stek, stuk voor stuk prestaties om fier op te zijn.

Vorige dinsdag was ze aan de slag in Anzegem voor het Belgisch kampioenschap bij de dames. “Al bij het begin van de wedstrijd namen de dames van Lotto Soudal de koers in handen en we wisten ook allemaal dat we vooraan moesten zitten bij de beklimming van het Schernaai (smalle kant van de Tiegemberg, red.). Het peloton scheurde enkele keren, ik was telkens mee met de goede groep, maar we werden keer op keer weer ingelopen. Toen uiteindelijk Lotte Kopecky en Jolien D’hoore wegreden voor de overwinning zat ik net iets te ver. Op de laatste beklimming ben ik nog zelf weggesprongen uit het peloton, ik wilde het niet op een sprint laten komen. Ik kwam nog bij de twee koplopers aansluiten, maar moest in de sprint de duimen leggen na die zware inspanning. Zo finishte ik uiteindelijk als derde.” Daarmee was Bossuyt meteen goed voor de Belgische titel bij de dames U23.

Buitenpiste

Komende week is ze aan de slag op de piste in het Italiaanse Fiorenzuola voor de Europese kampioenschappen. In principe rijdt ze het omnium, de puntenkoers en de afvalling. “Misschien komt daar nog de scratch bij, dat moeten we nog bekijken”, aldus Shari. “Naar een kampioenschap ga ik altijd wel met ambitie, ik ga niet naar daar om de hoop te vullen. Ook zonder corona was het EK een doel en dat blijft het ook. Vorig jaar behaalde ik er twee medailles: in de puntenkoers en de afvalling werd ik telkens derde, het zou mooi zijn dat te kunnen herhalen. De omstandigheden zijn wel heel anders. Het is deze keer een 400 meter lange buitenpiste, dat is helemaal anders dan bijvoorbeeld in Gent. Op zich ken ik de piste in Italië wel, deze zomer heb ik er al een pistemeeting op gereden, maar dat kan je natuurlijk nog niet vergelijken met een kampioenschap.”

Na de Europese kampioenschappen op de piste is er eind oktober ook nog het Belgisch kampioenschap tijdrijden voor de jeugd, waar de renster van het Nederlandse NXTG Racing zeker voor een mooie tijd kan gaan. (RRK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier