Serge Pauwels moest passen voor de Tour en mikt nu – zonder koersritme – op de Vuelta

Serge Pauwels zoekt nog een nieuwe ploeg na het afhaken van CCC. © foto Belga
Redactie KW

Door een virale infectie werden we in de voorbije Tour de France voor het eerst sinds jaren niet getrakteerd op een hele reeks ontsnappingen van Serge Pauwels. De 36-jarige prof uit De Haan mikt nu op de Vuelta, weliswaar zonder competitieritme. “Het is een beetje zien hoe het loopt, ik stel me niet te veel doelen op voorhand.”

Na de coronapauze wilde Serge Pauwels (36) opnieuw uitblinken in de Ronde van Frankrijk. Een virale infectie stak daar begin augustus een stokje voor. “Inderdaad, vlak voor de Dauphiné was het. Die virale infectie – geen corona trouwens – heeft wel lang in mijn bloed gezeten. Ik heb ook op safe gespeeld door niet te snel te hervatten. Mijn bloedwaarden zijn nu verbeterd.”

Op de beste conditie is het waarschijnlijk nog een tijdje wachten. “Bwa, ik ben er toch redelijk lang uit geweest. Nu ben ik wel terug aan het trainen, maar er staan geen stages gepland. Veel plaatsen zijn momenteel nogal moeilijk om naartoe te trekken”, aldus Serge.

Vive le Vélo

De Tour moest de renner van CCC deze keer noodgedwongen op televisie volgen. “Bij een aantal ritten keek ik toch wel met heimwee, toen de ontsnapping kon vooropblijven. Dat waren ritten die mij ook zouden gelegen hebben. Maar ik heb er wel van genoten, het was een mooie Tour en een mooie ontknoping.”

‘s Avonds konden we in Vive le vélo ook nog genieten van de gesmaakte rubriek van echtgenote en ex-renster Ine Beyen. “Dat was ook heel mooi en voor haar een echte openbaring, hopelijk komt er een vervolg. Ergens was het een geluk bij een ongeluk dat ik nu thuis was, zo konden we het werk in het gezin een beetje verdelen.”

Geen koersen

De wielerkalender staat door de coronacrisis helemaal op zijn kop, waardoor renners met lichamelijke ongemakken nog sneller uit de boot dreigen te vallen. “De timing is heel ongelukkig. De korte doorlooptijd maakt het dit seizoen heel lastig, dat geldt bijvoorbeeld ook voor Remco Evenepoel en Edward Planckaert. Er is gewoon geen tijd om tijdens het seizoen van iets te herstellen.”

Na een onderbreking is het ook zo goed als onmogelijk om koersritme op te doen. “Voor mij kwamen de Waalse klassiekers sowieso te rap. Een gebrek aan koersen is nu het probleem. Je zit nu met al die klassiekers, maar ik kan toch moeilijk vragen om de Ronde van Vlaanderen als voorbereiding te mogen rijden.”

Zonder ongelukken staat Serge Pauwels op 20 oktober in het Baskische Irun voor de Ronde van Spanje. De Vuelta is door de geschrapte start in Nederland herleid tot 18 etappes. “Het is een beetje zien hoe het loopt, ik stel me niet te veel doelen op voorhand. Ik hoop natuurlijk wel beter te worden in de loop van de ronde. Als er zich kansen aandienen, zal ik die uiteraard proberen te grijpen.”

Nieuwe ploeg?

Het verdwijnen van het Poolse CCC zorgt ervoor dat Pauwels op zoek moet naar een nieuwe werkgever, maar de plaatsjes beginnen duur te worden. “Ik ben wel met een aantal dingen bezig. Maar ik moet ook realistisch zijn, want ik ben er bijna 37. Daarom ben ik ook al bezig met dingen voor na mijn carrière. Ik blijf liefst renner, maar vijf jaar zal ik het sowieso niet meer doen. Het is dus goed om die denkoefening alvast te maken. Ik koers en train zeker nog graag.”

Een knechtenrol in de World Tour of een vrije rol op een lager niveau behoren nog steeds tot zijn mogelijkheden. “Voor mij kan het allebei. Sowieso zullen er in elke ploeg veel jongere renners zijn. Ik heb een grote rugzak aan bagage, het is het moment om die ervaring door te geven.”

Daarom opperen we zelf maar een rol als mentor van een ontluikende ronderenner zoals Evenepoel. “Zoiets zou zeker kunnen, wat mij betreft. Het zou ook een eer zijn om met hem te kunnen werken. Hij staat natuurlijk al ver, maar blijft nog steeds leergierig.” (AC)