Serge Pauwels, heerser van Prat d’Albis?

Vijf keer reed Serge Pauwels de Tour. Eén keer was dat bij Sky en moest hij knechten voor Bradley Wiggins. De andere vier keren mocht hij zijn eigen kans gaan. Dertien keer maakte hij deel uit van de goede ontsnapping Zeven keer haalde hij de top tien van de uitslag. Drie keer eindigde hij in de top tien van het bergklassement – dat was trouwens zonder zijn pijnlijke val van vorig jaar zelfs vier keer geweest. Maar winnen? Neen, dat niet.

Wordt Serge Pauwels, hier tijdens de Tour van 2017 in de aanval met Alberto Contador en Matthias Frank, opnieuw een van de smaakmakers in deze Ronde van Frankrijk? (foto Belga) © belga

In 2016 kwam Serge Pauwels het dichtst bij de eeuwige roem, maar bleek Thomas De Gendt op de Mont Ventoux een tikkeltje te sterk. Ook in Cauterets (Rafal Majka), Gap (Ruben Plaza), Pra-Loup (Simon Geschke), Saint-Jean-de-Maurienne (Romain Bardet), Culoz (Jarlinson Pantano), Le Puy-en-Velay (Bauke Mollema), Serre-Chevalier (Primoz Roglic) en Le Grand-Bornand (Julian Alaphilippe) moest hij finaal zijn meerdere in iemand erkennen. Dat gebeurde telkens met één opvallende constante: hoe verder de Tour evolueerde, hoe vaker Pauwels op een renner botste die tijdens de voorafgaande bergritten zijn krachten had gespaard en niet zoals onze landgenoot in een zoveelste poging was meegeglipt.

Dertien keer maakte Pauwels in vier Tours deel uit van de goede ontsnapping Zeven keer haalde hij de top tien van de uitslag. Drie keer eindigde hij in de top tien van het bergklassement. Maar winnen? Neen, dat niet

Morgen begint Serge Pauwels aan zijn zesde Tour. Zijn vijfde als vrijbuiter. De kans is heel groot dat hij voor de achtste keer de top tien van een rituitslag zal halen. De kans is ook heel reëel dat hij voor de vierde keer in de top tien van het bergklassement eindigt. Maar laat ons eerlijk zijn: zou het niet mooier zijn als we Pauwels op weg naar La Planche des Belles-Filles, Bagnères-de-Bigorre en de Tourmalet als pakweg 114de zien finishen en hem pas op weg naar Foix zien toeslaan? Wegrijden op de Montségur, krachten sparen op de Port de Lers, komedie spelen op de Mur de Péguère en het genadeloos afmaken op de slotklim.

‘Serge Pauwels, heerser van Prat d’Albis’, zou dat op maandag 22 juli geen mooie krantenkop zijn?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.