“Serge is een maniak op de koersfiets die almaar meer familieman werd”

Serge Pauwels won vorig jaar zijn eerste koers als profrenner. © Belga
Tom Vandenbussche

Anthony Pauwels (30) is de vier jaar jongere broer van Serge Pauwels. Beiden zijn van Edegem afkomstig en als kinesist-osteopaat bij Quick-Step Floors heeft Anthony nog andere affiniteit met het wielrennen. Hij is ook nauw betrokken bij de werking van het Medisch Trainingscentrum Ranst

“Ik koerste één seizoentje bij de aspiranten”, knipoogt Anthony, “Met uitrijden als hoogste opbrengst. Daarna deed ik nog wat du- en triatlon, waarbij deelnemen en genieten essentiëler was dan scoren.” Anthony heeft nog meer pijlen op zijn boog. Hij is al sedert de Olympische Spelen van Londen 2012 samen met de Australische profrenster Amy Louise Cure, met wie hij in oktober huwt. Geen figurantje in de koers, die Amy. Wel een vaste waarde in de Australische baanploeg: vierde in de ploegenachtervolging in Londen 2012 en een jaar later vicewereldkampioene ploegen- en individuele achtervolging. Een hardrijdster pur sang dus, die in mindere mate ook op de weg scoorde.

He Ain’t Heavy, He’s My Brother

Niet in het minst is Anthony de trotse broer van de onvolprezen Serge, op wie hij graag zijn felste licht laat schijnen. “Serge heeft het absolute maximum uit zijn carrière gehaald”, beklemtoont Anthony. “Geen exceptioneel intrinsiek talent, maar wel een doorzettende traag- en dus langbloeier die er allerminst moeite mee heeft om zich als teamspeler weg te cijferen voor een kansrijkere maat. In de Tour van 2015 belandde zijn carrière in een onverhoopte stroomversnelling. In 2016 was het wat minder, maar ikzelf vond hem in 2017 op zijn best. Een dagzege en/of een gele trui zal hij nooit aankondigen, maar je weet nooit hoe het uitdraait wanneer alles in de juiste plooi valt. Zelfs op zijn 34ste is het verre van op bij mijn broer, die nog altijd even gedreven én maniakaal is op technisch en sportmedisch vlak.”

“Serge heeft het maximum uit zijn carrière gehaald” – Anthony Pauwels

“Wat hij als coureur nog zou moeten bereiken om van een voltooide symfonie te kunnen spreken? Niet veel. Ik herhaal dat hij er al véél méér uithaalde dan tien jaar geleden begroot werd. Zowel in de Giro (al in 2009 toen hij voor de ploegtactiek pijnlijk opgeofferd werd, red.) en meermaals in de Tour kwam hij in aanmerking voor een dagzege, prestaties die werden voorafgegaan door langdurig in beeld zijn waarmee hij zichzelf meervoudig terugbetaalde bij zijn sponsors. Hij moest weliswaar tot 30 april 2017 wachten op zijn allereerste zege. Meteen een dubbelslag: rit- en eindwinst in de Tour of Yorkshire. Winnen is in het huidige wielrennen veel minder evident dan decennia geleden toen er meer koersdagen en minder coureurs waren. Dat scheelt enkele slokken op de borrel, hoor. Om maar één concreet voorbeeld te geven: Tiesj Benoot, niet de minste toch en ook al aan zijn vierde campagne toe, won nog nooit. Zo zie je maar.”

Antipode Alaphilippe

“Wat mijn broer in zijn dertien campagnes als prof verkeerd deed? Niet veel, dacht ik. Hij weet als geen ander hoe hij zich moet klaarstomen om niets aan het toeval over te laten. Niets is hem daartoe te veel en daarin ging hij soms (te) ver, zoals experimenteren met allerlei diëten. Hij heeft zich helemaal verdiept in die materie. Ik ging daarover in een constructieve discussie met hem en schrok mij een hoedje hoeveel hij daarover wist. Het bleek evenwel niet de sleutel naar nog meer performantie. Serge had er al het maximum uit gepuurd. Indien iemand als Julian Alaphilippe, die veel meer intrinsiek talent heeft, er evenveel voor deed als Serge, zou de 25-jarige Fransman nu al absolute wereldtop zijn. Eén ieder maakt zijn bedje zoals hij er wil in slapen, zeker?!”

Drie vrouwen

“Als mens zag ik Serge evolueren naar een familieman, veel meer dan ik voor mogelijk hield”, stelt Anthony ook met genoegen vast. “Meer nog dan zijn vrouw Ine (Beyen, die ook koerste, red.) hebben zijn dochters Odile en Marcelle hem emotioneel veranderd. Hij maakte zijn studies voor handelsingenieur wel af, maar leverde (nog) geen eindwerk af. Ik zie hem dat ook niet meer doen, omdat het weinig meerwaarde zou bieden. Serge heeft voldoende houvast en nog meer connecties om ook na zijn wielercarrière, waarvan het einde nog niet in zicht is, een riant en vooral boeiend bestaan te leiden. Mede door het koersen is hij mentaal zo sterk dat hij wel altijd op zijn pootjes zal terechtkomen. Ik denk dat de kans aanzienlijk is dat hij zich in het wielrennen handhaaft. Zijn rijke kennis zal hij niet zomaar laten varen.” (Bernard Callens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier