Sep Vanmarcke ondanks dipje toch vol vertrouwen richting Ronde van Vlaanderen

Sep Vanmarcke en zijn ploeggenoten gingen woensdag het parcours van De Ronde al eens verkennen. © BELGA
Redactie KW

Nico Verhoeven van Team LottoNL-Jumbo stelt zich geen vragen bij de paraatheid van zijn kopman Sep Vanmarcke. “Hij had het zondag in Gent-Wevelgem zwaar op het einde”, aldus de ploegleider, “maar Sep is klaar voor de Ronde.” Ook de Waregemse renner zelf beaamt dat.

Net zoals bij Lotto Soudal kiest ook de Nederlandse LottoNL-Jumbo ploeg voor één uitgesproken kopman in de Ronde van Vlaanderen: Sep Vanmarcke. “Hij is goed”, aldus de Nederlandse ploegleider. “Ik geloof niet dat zijn piek al voorbij is. Sep was inderdaad al sterk in Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne, daarna had hij het lastig in de Tirreno-Adriatico, maar zonder die pech in de E3 Harelbeke staan we hier vandaag niet te gissen over zijn conditie. Hij heeft die goede conditie te pakken.”

Hhij zal altijd een renner zijn die de koers maakt en niet afwacht. Daarom houden de supporters van hem.

Nochtans ging het licht iets te vroeg uit bij Vanmarcke zondag in Gent-Wevelgem. “Dat is jammer voor hem”, weet ook de ploegleider. “Maar hij had zich volgens mij gewoon iets te veel voorgesteld van die Gent-Wevelgem. De weersomstandigheden waren in zijn voordeel, hij wilde zo graag die kans grijpen en hij heeft misschien iets te veel van zichzelf gevraagd. Op het einde kwam hij zichzelf tegen. Dat is even slikken, maar Sep kan zich daar over zetten en zondag zal hij er staan.”

De Waregemnaar is er klaar voor, is zijn ploegleider Nico Verhoeven overtuigd.
De Waregemnaar is er klaar voor, is zijn ploegleider Nico Verhoeven overtuigd.© BELGA

Her en der rijst de kritiek dat Vanmarcke te veel met zijn krachten speelt, zelfs zijn eigen trainer stelde zich deze week openlijk vragen. “Sep is Sep”, aldus Verhoeven. “Hij heeft al veel geleerd de voorbije jaren en doseert zijn krachten al beter in de koers, maar hij zal altijd een renner zijn die de koers maakt en niet afwacht. Daarom houden de supporters van hem, daarom houden ze ook van een renner zoals Greg Van Avermaet. Dat maakt hen net zo populair.”

Hyperventilerend in de ploegbus

Vanmarcke maakte zondag in Gent-Wevelgem een van de zwaarste koersen van zijn nog jonge carrière mee. De kopman van LottoNL-Jumbo zag het licht uitgaan op 10 kilometer van de finish en hyperventileerde zelfs na afloop in de ploegbus. Even werd geopteerd om de verkenning van de Ronde van Vlaanderen een dagje later in te plannen, maar uiteindelijk koos Vanmarcke toch voor een training op woensdag. “De benen voelen nog wat loom, maar tegen zondag zal dat wel veranderen. Als ik donderdag wakker word en ik voel me fris, zal ik wat langer trainen. Is dat niet het geval, dan passen we de training aan. Het is pas zondag dat ik top moet zijn.”

Sep Vanmarcke ondanks dipje toch vol vertrouwen richting Ronde van Vlaanderen

Natuurlijk was hij liever met een beter gevoel uit Gent-Wevelgem gekomen. “Het is niet leuk om te moeten ‘passen’ in een wedstrijd. Iedereen verwacht me altijd vooraan, strijdend tot de meet, nu kwam ik te kort. Het waren uitzonderlijk zware omstandigheden, ik heb veel gewerkt in die ontsnapping en op het eind was ik niet goed genoeg meer, maar dat speelt nu niet meer in mijn hoofd. Ik heb een ganse winter hard gewerkt om er in de komende wedstrijden te staan. Ik heb ook zwaar getraind na de Tirreno-Adriatico tot vlak voor de E3. Wellicht was ik daarom niet fris genoeg het voorbije weekend. Ik hoop op die supercompensatie zondag in de Ronde van Vlaanderen.”

“Graag eens van pech gespaard”

Een ideaal scenario voor zondag houdt hij liever voor zich. “Ik hoop dat ik gewoon eens van pech gespaard blijf: geen lekke banden of materiaalpech, geen valpartijen. En dat mijn ploegmaats lang bij mij kunnen blijven, hoop ik ook. Als dat allemaal lukt, zal ik zondag al ver komen.”

De selectie van Team LottoNL-Jumbo bestaat uit Tom van Asbroeck, Rick Flens (Ned), Tom Leezer (Ned), Bram Tankink (Ned), Maarten Tjallingii (Ned), Sep Vanmarcke, Robert Wagner (Dui) en Maarten Wynants.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier