Sep Vanmarcke: “Ik schaam me er niet voor dat ik langs loop bij een sportpsycholoog”

Sep Vanmarcke was in 2015 niet meer de renner die hij wilde en kon zijn. Geen zin om nog te koersen, het plezier verloren. Dus moest 2016 anders. Zijn coach bleef dezelfde, wel krijgt hij voortaan ook de steun van een mental coach van Sport Support.

© BELGA

“Het is misschien nog taboe in Vlaanderen, maar ik schaam me er niet voor dat ik langs loop bij een sportpsycholoog”, zei de 27-jarige Vanmarcke donderdagmiddag op een persmoment in Gent.

“Vorig jaar legde ik me zelf te veel druk op, moest te veel. Nu ben ik meer relaxed, ik weet dat mijn moment nog zal komen. Niet iedereen kan op jonge leeftijd scoren. Kijk naar Greg Van Avermaet, hij is 30 en wint nu pas ook vaker wedstrijden. Johan Museeuw won zijn eerste Ronde pas toen hij zo oud was als ik nu. Van Petegem was nog ouder (29). Het kan nog, ik heb nog tijd. Vorig jaar hield ik daar te weinig rekening mee.”

In Vlaanderen houden we dat nog altijd geheim: ‘naar de psycholoog gaan’, maar dat is nergens voor nodig

Grote hulp voor Vanmarcke is zijn mental coach, Bert Van Pouce van Sport Support. “Ik ga regelmatig eens bij hem langs”, zegt Vanmarcke. “Neen, ik schaam me daar niet voor. Ik vind dat geen schande. In Vlaanderen houden we dat nog altijd geheim: ‘naar de psycholoog gaan’, maar dat is nergens voor nodig. Ja, ik ben ook een nuchter persoon, een typische Vlaming of West-Vlaming, en ik sta met mijn beide voeten op de grond, maar het kan geen kwaad om soms wat hulp in te roepen. Het is niet dat ik daar in de zetel lig en over al mijn problemen vertel. Die zijn er ook niet, maar hij helpt me om te gaan met bepaalde situaties: voor de koers, in de koers, we praten gewoon veel en hij maakt me sterker. Iedereen denkt dat veel te weten over zichzelf, maar soms kan het geen kwaad om even los te komen van jezelf, jezelf een spiegel voor te houden en hij helpt me daarbij. Misschien had ik vorig jaar dat rampseizoen wel nodig om de renner te worden die ik vandaag ben. Ik koers bevrijd en heb het gevoel dat ik een nieuwe stap heb gezet, dat ik volwassen ben geworden, dat alles nu ook privé in zijn plooi valt en dat ik klaar ben voor het tweede deel van mijn carrière.”

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.