Sep Vanmarcke: “Aanval was niet gepland”

© BELGA
Redactie KW

Sep Vanmarcke (Team LottoNL-Jumbo) mocht maandag zijn kans gaan in de sprint. “Ik had niet echt gepland om op die kasseistrook te gaan”, zei hij na afloop, “maar het was een beslissing van het moment en ik waagde mijn kans.” Hij bleef niet voorop, maar eindigde wel nog op een zevende plaats.

“Die kasseistrook bleek veel langer dan de 250 meter die vooraf was gezegd, toch zeker 400 meter. Eerst wou ik het niet proberen, omdat die Zwitserse kasseitjes niet slecht genoeg liggen en het moeilijk was om het verschil te maken, maar uiteindelijk bracht de ploeg mij perfect vooraan en zag ik dat de andere renners ook op hun limiet zaten na de zware rit, de pittige finale en de warmte. Dus dacht ik: ik ga en zie wie er meekomt.”

Hij kreeg Navardauskas aan zijn zijde. “Dat was ideaal. Maar de rest was niet ver en vooral Barguil was heel sterk, die reed een heel hoog tempo.”

Jammerlijke massasprint

Vanmarcke werd weer gegrepen en moest dan wachten op de sprint. “Ik had al een cartouche verschoten, maar had toch nog wat reserve gehouden. Uiteindelijk werd het een massasprint. Dat is jammer. Ik zat goed in het wiel van Valverde toen hij aanging, maar toen kwam Kristoff en zijn snelheid was een stuk hoger. Ik had niet meer de versnelling in huis om mee te gaan en ik durf me daar ook niet tussen gooien. Die mannen blijven iets sneller dan mij in de sprint.”

“Uiteindelijk is die plaats in de top 10 niet speciaal, maar het was een goede poging en dit was de enige etappe in de Tour waar ik persoonlijk iets kon doen. Ik kreeg ook de zegen van de ploeg, die me echt goed steunde en me voortdurend uit de gevarenzone hield. Ik ben blij dat ik ervoor heb kunnen vechten. Deze rit zag ik als een klassieker, ik heb mijn best gedaan en word zevende. Dit was wellicht mijn laatste kans.”

Nu nog naar Parijs

Wat hem nu nog rest? “Parijs halen, hoop ik. Elk jaar ben ik er wat bang voor, maar elk jaar geraak ik er toch. De eerste week in deze Tour heb ik nog gesukkeld met de naweeën van die ziekte van het Belgisch kampioenschap, maar de leadouts voor Dylan Groenewegen gingen wel goed. In de bergen had ik het wat moeilijker, maar sinds een paar dagen loopt het heel goed en de afgelopen week heb ik alle bergen goed verteerd. De vorm is er en schrik voor de Alpen heb ik niet.”

(Belga)