Sagan pakt ritzege en geel, Timothy Dupont zesde

© BELGA
Redactie KW

Peter Sagan heeft zijn eerste ritzege beet in de Tour de France. De wereldkampioen sprintte naar de zege. “En ik pak ook de gele trui? Ja? Wel, dat is fijn”, gaf hij mee in een eerste reactie. “Dit was echt wel een lastige finale, ik had het net iets eenvoudiger verwacht.”

“Ik moet in de eerste plaats vooral mijn ploegmaten bedanken”, gaf Sagan mee aan de streep in La Roche-sur-Yon. “Zij hielden me in de laatste 30 kilometer de hele tijd vooraan en dus zij hebben ook meer dan hun zeg in deze zege.”

De sprint werd ontsierd door een valpartij in het slot. “Ik heb die valpartij niet gezien, pas na de finish kwam ik dat te weten. Ja, het was geen gemakkelijke finale, het was zwaar: de hele tijd draaien en keren, op en neer. Het was niet evident en ik wist dat ik vandaag lang genoeg moest wachten om te sprinten. Démare zette vroeg aan en ik kon daarvan profiteren. Al heb ik me wel moeten reppen want die Corbrelli, Colberri, Colbrelli kwam nog heel dicht, gelukkig kwam zijn jump net te laat en had ik genoeg snelheid in de benen.”

John Degenkolb diende na afloop klacht in bij de jury, omdat hij vond dat Sagan hem de pas afsneed, maar die ging niet in op zijn commentaar en verwierp zijn klacht. “De jury heeft die beslissing genomen, en ik heb ook geen fout begaan en sprint op een correcte manier.”

Sagan pakt ritzege en geel, Timothy Dupont zesde
© BELGA

Ook de gele trui kreeg Sagan om zijn schouders. “Ik ben blij dat ik hier win, want mijn familie is hier vandaag, mijn vader en enkele vrienden van Zilnia, zijn thuishaven. Ik draag deze zege dan ook op aan mijn zoontje Marlon. Aan de groene trui denk ik nog niet. In de Tour is elke dag onvoorspelbaar. Ik bekijk het dag per dag. Gisteren won Fernando de rit en het geel, maar ik heb mijn revanche beet.”

De uitslag

1. Peter Sagan (Slk/BOH) in 4u06:37 (gem. 44,40 km/u)

2. Sonny Colbrelli (Ita/TBM) op 0:00

3. Arnaud Démare (Fra/GFC) 0:00

4. André Greipel (Dui/LTS) 0:00

5. Alexander Kristoff (Noo/UAD) 0:00

6. Timothy Dupont (Bel/WGG) 0:00

7. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:00

8. Andrea Pasqualon (Ita/WGG) 0:00

9. John Degenkolb (Dui/TFS) 0:00

10. Philippe Gilbert (Bel/QST) 0:00

13. Guillaume Van Keirsbulck (Bel/WGG) 0:00

59. Jens Keukeleire (Bel/LTS) 0:00

73. Sep Vanmarcke (Bel/EFD) 0:00

86. Julien Vermote (Bel/DDD) 0:00

89. Serge Pauwels (Bel/DDD) 0:00

118. Yves Lampaert (Bel/QST) 01:39

154. Tim Declercq (Bel/QST) 03:03

Sagan pakt ritzege en geel, Timothy Dupont zesde
© BELGA

De stand

1. Peter Sagan (Slk/BOH de 383,5 km in 8u29:53 (gem. 45,12 km/u)

2. Fernando Gaviria (Col/QST) op 0:06

3. Sonny Colbrelli (Ita/TBM) 0:10

4. Marcel Kittel (Dui/TKA) 0:12

5. Sylvain Chavanel (Fra/TDE) 0:13

6. Philippe Gilbert (Bel/QST) 0:14

7. Geraint Thomas (GBr/SKY) 0:15

8. Oliver Naesen (Bel/ALM) 0:15

9. Alexander Kristoff (Noo/UAD) 0:16

10. John Degenkolb (Dui/TFS) 0:16

11. Timothy Dupont (Bel/WGG) 0:16

50. Jens Keukeleire (Bel/LTS) 0:16

70. Julien Vermote (Bel/DDD) 0:58

102. Serge Pauwels (Bel/DDD) 01:20

111. Guillaume Van Keirsbulck (Bel/WGG) 01:34

123. Yves Lampaert (Bel/QST) 01:55

129. Sep Vanmarcke (Bel/EFD) 02:35

142. Tim Declercq (Bel/QST) 02:40

Sagan pakt ritzege en geel, Timothy Dupont zesde
© BELGA

De West-Vlamingen

Timothy Dupont had bijna zijn gedroomde plek in de top vijf beet in een massasprint. De renner van Wanty-Groupe Gobert sprintte zondag naar de zesde plaats in de tweede Touretappe. “Ik zat goed geplaatst achter Sagan, maar helaas schoven er nog enkele jongens tussen en dus blijft het bij een zesde plaats.”

De tweede etappe werd ontsierd door een valpartij in de laatste twee kilometer, maar Dupont wist recht te blijven en schoof goed op. “Ik zal de beelden van die val nog eens goed moeten bekijken, want ik weet niet precies wat er gebeurd is. Sagan kwam er onder door, iemand probeerde dat ook en ik denk dat ze daardoor onderuitgingen, maar heel precies weet ik het niet”, zei hij aan de streep in La-Roche-sur-Yon.

Gaviria kwam ten val, maar Quick-Step Floors reed nog even verder op kop. “Dat was vreemd, maar misschien hadden ze het niet meteen in de gaten, anders zouden ze hem misschien wel opwachten. Zelf zat ik in een goede positie om daarna te sprinten, in het wiel van Sagan, maar Colbrelli en Démare schoten er nog tussen. Tja, ik heb wellicht nog te veel respect voor de grote sprinters, ik had dat beter niet laten gebeuren. Soms is het respect bij sommige renners wel ver te zoeken, maar kijk: ik mag tevreden zijn met die zesde stek, maar er zat meer in“, vond hij. “Daarna belandde ik in het wiel van Colbrelli, iets te veel rechts op de baan en vol in de wind. Ze schoten ze me links voorbij en ik zat een beetje vast. Dat is sprinten natuurlijk, het loopt niet altijd zoals je dat wil.”

(Belga – foto’s Belga)