Saartje Vandenbroucke hoopt op ommekeer

Saartje Vandenbroucke. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Zondag rijden ook de elite vrouwen hun Ronde van Vlaanderen. Met natuurlijk een pak mooi volk aan de start. Vanuit West-Vlaamse hoek wordt er dan gekeken naar de prestatie van Saartje Vandenbroucke. De 23-jarige naar Ardooie uitgeweken Hollebeekse kent een moeilijk seizoensbegin en hoopt zich met een sterke prestatie te herlanceren voor de rest van het voorjaar. “Ik had er meer van verwacht, want ik kende een uitstekende winter”, zegt ze.

2019 is een belangrijk jaar voor Saartje Vandenbroucke. Vorige zomer besliste ze om haar piste-activiteiten op een lager pitje te zetten en zich voortaan toe te leggen op de weg. De Hollebeekse hoopte dat die keuze nu zijn vruchten zou afwerpen, maar dat valt voorlopig een beetje tegen.

Ik had er inderdaad meer van verwacht. Ik heb nochtans een uitstekende winter achter de rug, misschien wel mijn beste ooit. Ik heb nog nooit zoveel getraind.

“Ik had er inderdaad meer van verwacht”, knikt Saartje. “Ik heb nochtans een uitstekende winter achter de rug, misschien wel mijn beste ooit. Ik heb nog nooit zoveel getraind, ben twee keer op stage geweest en moest geen lange verplaatsingen meer maken voor grote pistewedstrijden. Ik heb nog wel op de baan gereden, maar enkel in Gent. Dus dat scheelt toch snel enkele belangrijke trainingsdagen.”

Nieuwe trainer

“Daarnaast ben ik ook nog eens van trainer veranderd. Ik werk nu samen met Sander Cordeel (zelf een ex-prof, red.) en ben ontzettend tevreden over zijn aanpak. We hebben bijna dagelijks contact en ik ben een pak gemotiveerder om mijn schema’s af te werken. Vorig seizoen durfde ik al eens een training te laten vallen. Nu niet. Mijn trainingsvolume is er enorm op vooruit gegaan. Dus ja, ik voelde me echt sterk en begon met vrij hoge verwachtingen aan het seizoen. Dan is het eigenlijk extra frustrerend dat het niet loopt zoals ik zou willen.”

Het seizoen is nog lang, maar ik heb het gevoel dat ik nu al een pak kansen verkeken heb

De eerste tegenslag kwam er al voor het openingsweekend. Door ziekte kwam er een dipje in haar conditie, waardoor ze met een valse start aan het seizoen begon. En ook de koersen die volgden konden niet meteen voor een ommekeer zorgen. “Het wil voorlopig niet lukken”, zucht de 23-jarige eliterenster. “In kermiskoersen wel, maar daar koop ik momenteel niks mee. De grote wedstrijden vallen tegen. Afgelopen weekend beleefde ik nog een echte baaldag tijdens Gent-Wevelgem. Ik voelde me nochtans goed. In het begin was ik zelfs mee met de eerste waaier. Maar net voor de heuvelzone werd ik aangereden door een ander meisje. Ik kon nog recht blijven, maar er zat wel een enorme slag in mijn voorwiel. Zonder dat ik het doorhad. Plots draaiden de benen niet meer en dan gaat dat in mijn kopje spelen: Allez, waarom kan ik nu niet mee? Bleek achteraf dat mijn wiel niet meer draaide. Dat is dan pech, maar het was wel een grote teleurstelling. Opnieuw…. Ik weet dat het seizoen nog lang is, maar ik heb het gevoel dat ik al een pak kansen verkeken heb. Er mag nu snel een opsteker komen. Één goede prestatie en ik kan vertrokken zijn voor een mooie reeks”, blijft de renster van Doltcini-Van Eyck Sport hoopvol.

Ronde van Vlaanderen

En misschien komt die ommekeer er zondag al. Saartje verschijnt aan de start van haar vierde Ronde van Vlaanderen en ze heeft er, ondanks de recente ontgoochelingen, best zin in. “Het is een koers die ik graag rijd”, vertelt de beloftevolle hardrijdster. “Het is de belangrijkste wedstrijd van Vlaanderen en doordat we op dezelfde dag rijden als de mannen, is er veel sfeer langs de kant van de weg. En ik heb er al goed gepresteerd, dus de koers moet me in principe wel liggen. Ik ben er ook van overtuigd dat ik er de kwaliteiten voor heb. Het wordt zaak om me niet te laten doen in de waaiers en in de aanloop naar de hellingen. Dat is zo’n beetje mijn grootste werkpunt. Als ik dat onder de knie krijg, kan het nog een mooi jaar worden”, besluit Saartje met een positieve noot.