Roland Liboton vraagt vrijspraak voor dopinguitspraak over Erik De Vlaeminck

Roland Liboton enkele jaren geleden. © (Foto Belga)
Redactie KW

Het openbaar ministerie vraagt in beroep de vrijspraak voor voormalig veldrijder Roland Liboton. Die had in een interview geïnsinueerd dat Erik De Vlaeminck uit Diksmuide zijn wereldtitels veldrijden op doping gewonnen heeft. “Hij wou enkel zijn eigen carrière in de verf zetten”, vindt de procureur-generaal, die de vrijspraak vroeg.

Toen Roland Liboton door een journalist van een weekblad de vraag kreeg wie er nu de grootste cyclocrosskampioen aller tijden was, antwoordde Liboton dat De Vlaeminck zijn wereldtitels te danken had aan “dat spul in zijn kloten”. De weduwe van De Vlaeminck – De Vlaeminck overleed eind 2015 – trok naar de rechtbank, maar de rechter in Veurne verklaarde zich onbevoegd omdat het volgens hem om een persmisdrijf ging en die moeten door het hof van assisen worden behandeld. Gevolg: Liboton werd vrijgesproken.

Maar de procureur-generaal van het hof van beroep in Gent is het daar niet mee eens. “Het is een citaat, een mening, opgetekend door een journalist, geen opzettelijke fout, dus geen persmisdrijf.” Volgens haar gaat het wel om laster en ze vraagt daarom de herkwalificatie naar laster en eerroof en daarvoor is het hof van beroep wel bevoegd. Maar ook dat is volgens de procureur-generaal niet bewezen. “Ik denk niet dat het kwaadwillig was. Hij antwoordde op wie vraag wie de grootste ooit is, en hij wou volgens mij enkel zijn eigen carrière in de verf zetten. Voor mij is dit geen eerroof.”

Volgens de advocate van de weduwe van De Vlaeminck gaat het enkel om insinuaties en leugens zonder bewijzen omtrent dopinggebruik. “Hij onderging toen ook dopingcontroles.” Volgens haar wou Liboton enkel zijn overleden concurrent krenken. “Hij kan zelf geen weerwerk meer bieden dus zag zijn vrouw zich verplicht uit liefde voor haar man stappen te ondernemen.”

De advocaat van Liboton ontkent. “Zelfs op de website van Sporza staat dat hij aan het eind van zijn carrière drank en doping gebruikte, maar er nooit over sprak. Wat mijn cliënt zegt is iets wat algemeen geweten is, niks nieuws. De journalist is trouwens ook vrijgesproken door de Raad van Journalistiek. Mijn cliënt zijn taalgebruik is misschien heel direct, maar hij heeft niemand willen kwetsen. Hij heeft dingen gezegd die iedereen al wist. De Vlaeminck was een groot kampioen, maar had ook zijn mindere kantjes.”

Liboton zei aan het eind van de zitting dat hij veel respect had voor zijn voormalige concurrent. “We hadden een goeie band en het was een groot kampioen. Maar die weduwe is kwaad op mij door een incident van 15 jaar geleden waarbij ze dacht dat ik hem amfetamines had gegeven. Wat trouwens niet waar was.” Uitspraak op 16 oktober.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier