De wielersport lééft en dus is het geen verrassing dat er naast wereldkampioenschappen voor renners ook kampioenschappen wielrennen bestaan voor andere bevolkingsgroepen. Bakkers hebben een eigen wk, militairen ook en zelfs journalisten kunnen zich met elkaar meten op de fiets.

In 2018 zal Stad Roeselare het Word Press Cycling Championship, kortweg WPCC, organiseren. Journalisten uit binnen- en buitenland zullen in de Rodenbachstad strijden om de prestigieuze wereldkampioenentrui en dit in verschillende disciplines. Na Zolder (2002), Lierde (2010) en Oudenaarde (2015) is Roeselare de vierde Belgische stad die het WPCC mag verwelkomen.

In 2015 kon KW-wielerredacteur Tom Vandenbussche, Bruggeling maar tegenwoordig inwoner van Roeselare, de wereldtitel in het tijdrijden pakken. Volgend jaar kan hij dus een gooi doen naar een nieuwe zege. Van zodra het nieuws bekend raakte, werd Tom al meteen gepolst of hij er opnieuw voor gaat, want twee jaar geleden was hij ook voor de wegrit niet kansloos, tot een valpartij roet in het eten gooide. "Vorig jaar (Kreta) en dit jaar (Duitsland) had ik geen zin om de verre verplaatsing te maken, maar dat excuus zal ik nu niet meer hebben, hé", stelt Tom samen met ons vast. "Ik heel benieuwd ben naar het parcours. Want waar in Roeselare zullen ze het verkeer over meerdere kilometers kunnen afzetten?"

"Ik hoop alleszins op droog en winderig weer", besluit Tom, die vermoedelijk meteen een trainingsschema voor de winter en een voorbereidend programma voor 2018 begint op te stellen.

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Sinds 2000 vormt het WPCC hét jaarlijks hoogtepunt voor alle sportieve journalisten en reporters en die organisatie komt in 2018 dus naar Roeselare. Meer dan 100 journalisten uit 10 verschillende landen zullen in het najaar van 2018 van die legendarische koersbeleving kunnen proeven. De organisatie van het WPCC sluit perfect aan bij het 'feestjaar' 2018: het jaar waarin het volledig gerenoveerde Wielermuseum haar deuren aan het Polenplein opnieuw zal openen. Ook de deelnemers aan het WPCC zullen een attractief programma krijgen voorgeschoteld. Op die manier worden de Roeselaarse toeristische troeven en trekpleisters ook buiten de landsgrenzen bekend gemaakt.

Naast een wegrit, een individuele en ploegentijdrit en een heus sprintkampioenschap, pakt Roeselare ook uit met een primeur. Voor het eerst in de geschiedenis van het WK voor journalisten wordt een WK-discipline op een piste georganiseerd. De wielerpiste Defraeye-Sercu in Rumbeke zal dienst doen als locatie voor de baanronde, een spectaculair pistenummer waarbij de deelnemers zo snel mogelijk één volledig rondje moeten afleggen.

(FV)