Roeselaarse aspiranten strijden voor eigen volk

Stijn Moerman

Zondag vindt op de Zilverberg in Roeselare het PK op de weg voor aspiranten plaats. De titelstrijd is één van de belangrijkste afspraken van het seizoen, maar voor de Roeselaarse aspiranten dit jaar nog dat tikkeltje meer. Wij trokken vorig weekend naar de koers in Rumbeke en polsten bij Tibe Manssens, Yaurick Leenknegt, Matteo Vande Moortel en Chaunes Casteleyn naar hun ambities.

Tibe Manssens

(14-jarige aspirant uit Roeselare, CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare)

“Ik hoop bij de eersten te eindigen”

“Een provinciaal kampioenschap is altijd plezant en zeker als het zo dicht bij huis is”, aldus Tibe Manssens (14) uit de Beekstraat. “Ik verwacht er alvast veel van en hoop om bij de eersten te kunnen eindigen. Het parcours ken ik wel nog niet, maar dat mag geen rol spelen. Je moet overal je best doen. Of het zo warm mag zijn als vorig weekend? Voor mij wel. Ik kan er goed tegen.”

Voor de aspirant van CT Luc Wallays-JRR is het zijn eerste seizoen in de koers. “Ik mag niet klagen over mijn debuut. Aanvankelijk speelde ik voetbal, maar ik vond het een egoïstische sport. Ik kreeg bijna nooit de bal, want iedereen wou het zelf doen. Daarom heb ik besloten om mijn jongere broer Quinten, die al koerste, te volgen naar het wielrennen. Ik heb er geen spijt van, want het bevalt me enorm.”

“Mijn ambitie? Ik wil overal mijn uiterste best doen en zou graag in mijn eerste seizoen al eens het podium halen. Dat zou leuk zijn. Mijn beste resultaat was tot vorig weekend een 18de plaats in Waregem, maar dat heb ik zaterdag in Rumbeke verbeterd. Na een warme wedstrijd finishte ik als 16de”, besluit de Roeselarenaar.

Yaurick Leenknegt

(14-jarige aspirant uit Roeselare, CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare)

Roeselaarse aspiranten strijden voor eigen volk

“Veel hangt af van de vorm van de dag”

“Ik kijk uit naar het PK in eigen stad, al weet ik niet wat ik ervan mag verwachten”, blikt Yaurick Leenknegt (13) vooruit. “Veel hangt af van de vorm van de dag. Ik had de voorbije week een lichte verkoudheid, maar hopelijk ben ik er tegen zondag van af. Ik ken het parcours redelijk goed en vind het alvast pittig. Het wordt ook de eerste keer dat ik over kasseien moet rijden. We zien wel wat het geeft, maar ik hoop op het beste.”

De Roeselarenaar uit de Honzebroekstraat is alvast tevreden over zijn derde seizoen als wielrenner. “Het gaat behoorlijk goed. Ik kon al een paar keer top tien halen en stond in Handzame zelfs als derde op het podium. Dat was wel een kleine verrassing. Hopelijk kan ik dat dit seizoen nog eens herhalen. Dat zou plezant zijn. Maar ik richt mijn pijlen eerst op de top tien”, aldus de aspirant van CT Luc Wallays-JRR die zaterdag in Rumbeke een goede koers reed en als zesde eindigde. Dat onder het goedkeurend oog van vader Björn, werkzaam bij stad Roeselare en betrokken bij onder meer West-Vlaanderens Mooiste, WTC De Bevernaar en Beveren 2000, dat achter de organisatie van het PK zit.

Matteo Vande Moortel

(13-jarige aspirant uit Roeselare, CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare)

Roeselaarse aspiranten strijden voor eigen volk

“Eens zien hoe het is om een PK te rijden””Eens zien hoe het is om een PK te rijden”

“Het is mijn eerste seizoen dat ik koers, waardoor ik niet met al te hoge verwachtingen aan de start van het PK sta”, opent de 12-jarige Matteo Vande Moortel. “We zullen eens zien hoe het is om dergelijke wedstrijd te rijden. Ik zal al blij zijn als ik het peloton kan volgen. Het is uiteraard plezant om dicht bij huis te koersen. Daardoor heeft het parcours weinig geheimen. Ik ga er soms trainen en ook met de ploeg hebben we het verkend. De kasseistrook is lastig, maar komt net na een afdeling. Of dat mijn ding is? Dat moet ik nog ontdekken…”

Hoewel het nog maar zijn eerste seizoen in het peloton is, is de koersliefde al altijd aanwezig. “Ik was van kleins af in de ban van het wielrennen, maar ik moest van mijn ouders nog wachten. Toen ik met Nieuwjaar te horen kreeg dat ik mocht koersen, was ik heel content. Eerst deed ik voetbal en atletiek, maar nu ligt de focus volledig op de koers”, aldus de Roeselarenaar uit de Groenestraat.

“Hoe mijn debuutseizoen verloopt? In het begin moest ik telkens op het einde het peloton laten rijden, maar ik hoop zo snel mogelijk de bende te kunnen volgen. Dan zien we wel”, besluit Matteo, die zaterdag 24ste werd in Rumbeke.

Chaunes Casteleyn

(13-jarige aspirant uit Roeselare, CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare)

Roeselaarse aspiranten strijden voor eigen volk

“Plezant, maar focus op de cross”

“Ik vind het leuk om het PK in eigen stad af te kunnen werken”, steekt Chaunes Casteleyn (12) van wal. “Het parcours ken ik niet, maar ik hoor dat er een kasseistrook inzit. Dat wordt plezant. Mijn ambitie? Mijn best doen en hopelijk niet als laatste eindigen. Mijn focus ligt immers op het veldrijden. Ik rijd deze wegkoersen als training en om ritme op te doen. Veel verwachtingen heb ik dus niet. De cross vind ik plezanter.”

Voor de Roeselarenaar uit de Kattenstraat is het zijn vierde seizoen als wielrenner. “Ik ben als 6-jarige beginnen te voetballen bij KSV De Ruiter. Een paar jaar later ben ik dat dan gaan combineren met het wielrennen. Ik heb die passie van mijn vader overgekregen. Op mijn tiende ben ik gestopt met voetbal en sindsdien focus ik mij alleen nog op de koers. En neen, ik ben niet van plan om nog te veranderen.”

De aspirant wil dit seizoen ook de mountainbikewereld verkennen. “Het ziet er mij ook plezant uit en het moet te combineren zijn met de cross. Komende winter hoop ik goed te presteren in de ACC. De voorbije twee jaar werd ik in de eindstand telkens elfde op 70 deelnemers, nu hoop ik eindelijk die top tien te halen”, besluit Chaunes, die in Rumbeke 35ste werd.

Geen PK tijdrijden voor 12- en 13-jarige aspiranten

Dit weekend strijden ook de aspiranten om de West-Vlaamse titels op de weg. Dit PK is het heroptreden van Beveren 2000 en zijn oprichter, de inmiddels 75-jarige Willy Van Keirsbulck, die het ondernemen nog steeds niet kan laten. Hij deed er alles aan om deze PK’s naar Rumbeke-Zilverberg te halen, als hulde aan zijn sidekick Bjorn Leenknegt, wiens 14-jarige zoon Yaurick Leenknegt bij de aspiranten koerst.

In Rumbeke-Zilverberg is er evenwel, net als twee jaar geleden in Waregem en vorig jaar in Ruddervoorde (waar men geen tijd en ruimte had wegens de miniemen), geen PK tijdrijden voor de 12- en 13-jarige jongens en meisjes, terwijl de 14-jarigen twee maanden geleden in Ruddervoorde al aan hun trekken kwamen.

“Het moet speels blijven. Een tijdrit is voor bepaalde inrichters moeilijk in te passen, vandaar dat wij het de jongste drie jaar van de agenda hebben afgevoerd”

West-Vlaanderen is al decennialang de toonaangevende provincie van het jeugdwielrennen, maar het is de enige Vlaamse provincie met deze aderlating. Walter Vergote vindt het PK tijdrijden niet relevant. “Het moet speels blijven. Een tijdrit is voor bepaalde inrichters moeilijk in te passen, vandaar dat wij het de jongste drie jaar van de agenda hebben afgevoerd.”

Ook geen tijdrit op Vlaams kampioenschap

Bizar genoeg: er is voor de tweede maal op een rij ook geen kampioenschap van Vlaanderen in Lierde, waar vorig jaar nochtans een BK tijdrijden werd betwist. Het terrein is beschikbaar maar het wordt niet aangewend. Hallo Wim De Geyter, sinds april 2017 opvolger van Jules Vandergunst als voorzitter van Cycling Vlaanderen? “Het is heel moeilijk om organisatoren warm te maken voor een Vlaams wegkampioenschap. Dat verwerven ze dan voor een zacht prijsje, maar er een tijdrit bij nemen, blijkt te veel gevraagd. Toch vind ik inderdaad dat we dit moeten herbekijken, maar het zal niet meer voor dit jaar zijn. Misschien moeten we afstappen van de geijkte datum van 21 juli.”

Een tijdrit, hoe kort ook, is de Coopertest, de lakmoesproef van het wielrennen, waarvan een fraaie tijd meer waarde heeft dan enkele goedkope zeges in de spurt en een meervoud aan dichte ereplaatsen. Meten is weten! Het is goed dat dit al gebeurt vanaf de jongste categorieën. Jong geleerd is (ook in deze) oud gedaan. (BCA)