Rodeberg krijgt het BK mountainbike in 2018

Redactie KW

Op 21 juli en 22 juli 2018 zal het Belgisch Kampioenschap mountainbike plaatsvinden op de Rodeberg in Westouter.

De organisatie van het evenement is een samenwerking tussen de gemeente Heuvelland, Agentschap Natuur en Bos, en het organisatiecomité vzw veld- en wegritcomité Hooglede – Gits. “Het BK vond slechts 7 keer in Vlaanderen plaats in de 20 jaar dat het al georganiseerd wordt,” aldus Rik Debeaussaert voorzitter van het veld- en wegritcomité Hooglede – Gits

De voorzitter ziet de organisatie van het BK als een opstapje naar het EK en zelfs het WK. “Het mountainbiken is in Vlaanderen een minder bekende discipline, maar is internationaal een wereldsport, het is tevens een olympische discipline. We kozen voor de Rodeberg, omdat daar alle mogelijkheden om een attractief parcours uit te werken zijn, en ook alle faciliteiten voor de renners aanwezig zijn.”

Het parcours wordt uitgetekend door Bert Doise van de Belcantovrienden en dit in nauwe samenspraak met Filip Meirhaeghe, de huidige bondscoach in het mountainbiken. “We werkten een parcourslus uit van zo’n 5 kilometer, waar per ronde zo’n 150 hoogtemeters in verwerkt zijn. Op de site achter de Kosmos, aan het amfitheaeter kunnen we een mooi technisch parcours uittekenen, waar het publiek de renners van dichtbij zal kunnen bewonderen. De start wordt gegeven aan Loker Hoekje waardoor de deelnemers meteen de asfaltklim van de Rodeberg krijgen. Ook andere bekende hellingen als de Schomminkel en de Baneberg zitten in de omloop.”

Drie bekende hellingen zitten in het parcours

Door de betrokkenheid van ANB kan de organisatie optimaal gebruik maken van de site. “Er wordt grotendeels op ons domein gekoerst, maar met respect met de aanwezige natuur,” zegt Xavier Coppens, regioverantwoordelijke van het Agentschap Natuur en Bos. Het is de eerste keer dat Heuvelland gastgemeente is voor een dergelijk sportevenement. “We doen er de laatste jaren alles aan om de site van de Rodeberg, en dan specifiek de Kosmos, nieuw leven in te blazen. Er worden al heel wat mooie evenementen georganiseerd zoals de openingsavonden van Spots op West en de Highlandrun, maar dit is natuurlijk een heel mooi nieuw evenement,” zegt de schepen van sport Wieland De Meyer. “Het worden ongetwijfeld 2 drukke dagen op de Rodeberg.”

(MDN – Foto EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier