Rik Devoogdt wil met Canguru-QTS-Air College CT een nieuw topteam uitbouwen

Het wordt dit seizoen uitkijken naar de nieuwe wielerploeg Canguru-QTS-Air College CT. Onder de deskundige leiding van Rik Devoogdt wil het team bij de nieuwelingen en juniores het nieuwe Avia worden. “Het is altijd mijn ambitie geweest om eens een West-Vlaamse ploeg te hebben, want ik wil graag op het WestSprint-podium staan”, aldus de Jabbekenaar.

De leiding van Canguru-QTS-Air College CT met v.l.n.r.: voorzitter Dirk De Cnop, secretaris/penningmeester Serge Dubois, ploegleiders Rik Devoogdt, Koen Feys en Stef Ponnet en PR Maxim Dubois. © foto Coghe

Vorige vrijdag vond bij sponsor QTS in Bredene de langverwachte ploegvoorstelling van het nieuwe Canguru-QTS-Air College CT plaats. Niemand minder dan Rik Devoogdt zet immers zijn schouders onder dit project. De Jabbekenaar zit al 20 jaar in de koers en heeft zijn strepen meer dan verdiend. Hij was de man achter het succesrijke Mez Team en Avia, waarmee hij heel wat jongens klaarstoomde voor het profpeloton.

WestSprint

“Ik ben heel blij om eindelijk een West-Vlaamse ploeg onder mijn hoede te hebben”, opent Rik Devoogdt. “Als West-Vlaming in hart en nieren is dat altijd mijn ambitie geweest. Zeker met het oog op WestSprint. Was Avia een ploeg uit onze provincie geweest, dan zouden we vaak op het podium gestaan hebben. En dat is mijn ambitie met mijn nieuwe ploeg. Eens die beker van het ploegenklassement mogen ontvangen tijdens de slothulde van WestSprint. Dat zou veel betekenen.”

“Het zou veel betekenen om op het podium van WestSprint te staan”

Toch heerste er lang onzekerheid over deze nieuwe ploeg. “Het was zeker niet eenvoudig. In september stond het licht op groen, maar plots sprong de deal toch af. Dan weet je dat het moeilijk wordt. Uiteindelijk hebben we alles toch in orde gekregen, maar het was niet eenvoudig om in oktober nog alles te regelen. Zonder Dirk De Cnop en Serge Dubois zou het niet gelukt zijn. Maar we hebben iets moois opgebouwd. Zowel qua materiaal, qua renners als qua programma met veel internationale koersen.”

“Sowieso moet je als nieuwe ploeg onderaan de ladder starten. (lacht) Maar ik ben natuurlijk een winnaarstype. Gelukkig kan ik na al die jaren al beter relativeren. Maar we gaan ervoor en ik hoop dat we ons zoveel mogelijk tonen. Potentieel zit er genoeg in deze groep. Het is nu aan de renners om hun kunnen te tonen.”

Stage in Calpe met Museeuw

Bij de nieuwelingen telt de ploeg acht eerstejaars. “Een bewuste keuze, zodat ik met deze jongens vier jaar lang kan bouwen. En talent hebben ze allemaal, dat hebben ze de voorbije jaren bij de aspiranten bewezen. Ook bij de juniores hebben we een mooie groep. Van wie ik het meest verwacht? Sander Inion. Het wordt pas zijn tweede volledige seizoen als renner en hij is enorm gedreven. Bovendien heeft hij een goede tijdrit in de benen. Maar iedereen rijdt al op een hoog niveau op training. Na onze stage in het Spaanse Calpe onder de vleugels van Johan Museeuw zijn we klaar om erin te vliegen.”

Viggo Van Neste: “Bij de nieuwelingen beginnen we van nul”

Viggo Van Neste.
Viggo Van Neste.© foto Coghe

Bij Canguru-QTS-Air College CT beschikken ze over een jonge, maar uiterst getalenteerde nieuwelingenkern. Een van die renners is de 14-jarige Viggo Van Neste, die bij de aspiranten vorig seizoen maar liefst tien wegzeges boekte. Daarnaast won hij ook het PK tijdrijden en behaalde hij zilver op het VK en BK. “Op 6-jarige leeftijd was ik begonnen met BMX, maar na een tijdje was het moeilijker geworden om telkens die verre verplaatsingen te maken”, legt Viggo uit. “Daarom ben ik op een wegfiets beginnen rijden en ik deed het meteen liever dan BMX. Het bleek uiteindelijk geen verkeerde keuze, want ik heb heel wat mooie jaren achter de rug. Maar dat wil uiteraard niets zeggen. Bij de nieuwelingen beginnen we opnieuw van nul. Ik blijf dus met mijn voeten op de grond. Welke prestatie mij het meest is bijgebleven? Mijn derde plaats in de YBIT, waarmee ik eerste Belg was. Dat was immers een driedaagse op internationaal niveau.”

“In de voorbereiding ben ik even verkouden geweest, maar voor de rest niets ernstigs. Ik ben alvast goed aan het trainen om meteen mee te kunnen bij de nieuwelingen. Ik zou immers ontgoocheld zijn als ik zou moeten lossen. Het wordt waarschijnlijk ook anders koersen bij de nieuwelingen. Maar ik kijk ernaar uit. Ik weet wel nog niet waar ik mijn seizoen zal starten. Het is afwachten hoe mijn lichaam reageert op de stage in Spanje. Misschien laat ik het openingsweekend passeren als ik niet fris ben. We zien wel. Of ik naar bepaalde koersen uitkijk? Zeker en vast het Belgisch kampioenschap. En ik hoop ook mee te mogen naar de Ronde van Oostenrijk. Dat zou een fantastische ervaring zijn als jonge gast”, besluit de Oostkampenaar, die houtbewerking volgt aan het KTA in Brugge.

Sander Inion: “Ik hoop mezelf al eens te tonen, maar het wordt vooral bijleren”

Sander Inion.
Sander Inion.© foto Coghe

De 16-jarige Sander Inion werkte vorig jaar als tweedejaarsnieuweling pas zijn eerste volledige seizoen af als wielrenner, maar deed dat met verve. Rik Devoogdt verwacht dan ook wel al iets van zijn pupil bij zijn debuut als junior. “Het is alvast leuk om te horen dat Rik zoveel vertrouwen in mij heeft”, lacht Sander. “Als eerstejaars zal het vooral bijleren worden, maar uiteraard hoop ik mij al eens te kunnen tonen. Je weet nooit wat er mogelijk is. Vorig seizoen had ik ook niet verwacht om meteen zo vlot mee te draaien. Vooral mijn zege in Sint-Maria-Lierde, in mijn eerste koers van het jaar, zal mij bijblijven. En zeggen dat het puur toeval was dat ik begon te koersen. Ik had mijn enkel gebroken in het voetbal en moest fietsen als revalidatie. Ik vond het echter meteen plezant en besloot daarom in juni als eerstejaarsnieuweling enkele koersjes mee te pikken. Ik kon meteen uitrijden en zelfs mee in de aanval trekken. Ik had de smaak te pakken.”

“De voorbereiding is alvast vlekkeloos verlopen en vlak voor het seizoen trekken we nog op stage naar het Spaanse Calpe om de puntjes op de i te zetten. Ook Johan Museeuw zal van de partij zijn. Dat is toch wel speciaal, want ik heb altijd naar hem opgekeken. En het Vlaamse voorjaar is ook mijn ding. Ik hoor wel van Rik welke koersen ik zal rijden, maar uiteraard hoop ik Kuurne-Brussel-Kuurne, de Ronde van Vlaanderen en/of Parijs-Roubaix te betwisten. Dat zijn koeren die tot de verbeelding spreken. Ik ben heel blij om deel uit te maken van dit team. Alles is enorm professioneel en tot in de puntjes geregeld. Ik heb super veel zin om aan het nieuwe seizoen te beginnen”, besluit de Assebroeknaar, die economie-wetenschappen volgt aan het Koninklijk Atheneum Brugge.

Victor Trio: “Ik wou op deze manier geen afscheid nemen van de koers”

Victor Trio.
Victor Trio.© foto Coghe

Een van de speerpunten bij de juniores wordt ongetwijfeld de 17-jarige Victor Trio. Toch leek het er even op dat hij dit seizoen niet meer zou koersen. “Na de interclub in Gistel was ik eigenlijk gestopt met koersen”, verrast Victor. “Door de tegenvallende resultaten was mijn motivatie weg en keerde ik terug naar mijn eerste passie: het voetbal. Vooraleer ik als eerstejaarsnieuweling begon te koersen, speelde ik immers bij KV Oostende. Ik bond de schoenen opnieuw aan bij Knokke FC en alles verliep heel goed. Tot ik een blessure opliep en van de dokter tijdens mijn revalidatie alleen mocht… fietsen. Zo kreeg ik de smaak opnieuw te pakken. En ergens wou ik ook niet op deze manier afscheid nemen van het wielrennen. Ik had toen immers iets te veel afleiding naast de koers. (lacht) In de zomer is er veel te beleven aan zee hé… Toen Rik mij contacteerde, heb ik dus geen seconde getwijfeld. Ik ben alvast 200 procent gemotiveerd om mezelf te bewijzen.”

“Ik ben deze winter pas halfweg december begonnen met mijn voorbereiding, maar ik zit op schema. Ik ben niet ziek geweest en heb de trainingen tot in de puntjes uitgevoerd. Op stage in Spanje wil ik dan de laatste procentjes wegwerken om klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Ik hoop alvast op een selectie voor Kuurne-Brussel-Kuurne, want ik ben wel een voorjaarstype. Ik hou van de kasseien en de wind. De verwachtingen zijn als tweedejaars ook behoorlijk groot. Ik hoop dan ook hier en daar een zege mee te pikken en in de grote koersen voorin mee te spelen. Vooral in Damme, vlakbij mijn deur, hoop ik op een goede prestatie”, besluit Victor, die samen met ploegmaat Dylan Vandenstorme de sportrichting volgt aan het KTA in Brugge. (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.