Rik Devoogdt, oud-ploegleider Bjorg Lambrecht: “Ik heb er geen woorden voor”

Tom Vandenbussche

De betreurde Bjorg Lambrecht woonde op luttele kilometers van de West-Vlaamse grens en had een stevige band met onze provincie. Zo maakte hij als junior deel uit van het sterke Avia van de Jabbeekse ploegleider Rik Devoogdt. “Bjorg was zo’n renner die nog altijd goeiendag kwam zeggen en tijd voor je maakte.”

Rik Devoogdt heeft tranen in de ogen als we hem aan de lijn krijgen. Het was een moeilijke nacht. “Toen ik gisteren een bericht van een vriend uit Polen kreeg, werd ik heel emotioneel. Hier zijn geen woorden voor. Gladiatoren zijn sterk, maar tegen sommige dingen kan je niets doen. Het stopt maar niet.”

Gladiatoren zijn sterk, maar tegen sommige dingen kan je niets doen. Het stopt maar niet

In het verleden zag Devoogdt, die een groot deel van het huidige profpeloton als junior onder zijn hoede had, al meerdere renners om het leven komen. “Danny Jonckheere was iemand met wie ik indertijd als wielertoerist vaak ging trainen. Er waren Frederiek Nolf en Wouter Weylandt die mij in de ploeg reden. Er was Igor Decraene met wie ik een heel goede band had. Er was Michael Goolaerts. En nu Bjorg. Dit is maar niet te vatten.”

“Bjorg kwam in 2015 naar mijn ploeg, als tweedejaarsjunior. In zijn eerste seizoen zag ik heel wat potentieel in hem, vooral bergop. Alleen kon hij dat bij zijn toenmalige ploeg niet tonen, omdat hij geen koersen op zijn maat kon rijden. Bij ons kon hij dat wel. En daar ben ik toch wel een beetje fier op, dat Bjorg bij ons is kunnen ontbolsteren en zijn klimpotentieel heeft ontdekt.”

Rik Devoogdt, oud-ploegleider Bjorg Lambrecht:
© Corbis via Getty Images

“Ik herinner me vooral zijn Belgische titel in Libramont, waar ik na afloop heel erg emotioneel was. Daarna zag ik hem ook sterk presteren in de Ronde van Oostenrijk en de Ronde van Vlaanderen. In die laatste koers moest hij zijn meerdere erkennen in onze Russische gastrenner, Pavel Sivakov. Eerlijk: ik had als West-Vlaming liever Bjorg Vlaanderens Mooiste zien winnen, maar zowel Bjorg als ik konden dat een plaats geven. Later dat jaar mocht hij ook mee naar het WK in Richmond. Er was een uitstekende prestatie van hem in Luik-La Gleize. 2015 was het begin van Bjorg Lambrecht als klimmer.”

Bjorg was zo’n renner die nog altijd goeiendag kwam zeggen en tijd voor je maakte. Ik heb er geen woorden voor

“Sindsdien is de band met Bjorg gebleven. Sam Piers, ook een West-Vlaming, was zijn trainer en zie ik nog regelmatig. Zijn familie is er één uit de duizend. Zijn vriendin: idem. Ze zijn niet allemaal zo, maar Bjorg was zo’n renner die nog altijd goeiendag kwam zeggen en tijd voor je maakte. Ik heb er geen woorden voor.”

(TVB-foto’s Joeri De Coninck/Getty Images)