Ramses Debruyne en Alex Vandenbulcke blikken tevreden terug op eerste WK

Maandag greep Quinn Simmons met een vierde plaats nog net naast eremetaal in het WK tijdrijden voor junioren, in de wegrit maakte de 18-jarige Amerikaan zijn favorietenrol donderdag wel waar. © belga
Redactie KW

De Amerikaan Quinn Simmons heeft zich donderdag in Yorkshire tot wereldkampioen bij de junioren gekroond. Simmons was een van de topfavorieten en won dit jaar al Gent-Wevelgem en het eindklassement van de Keizer der Juniores. Ramses Debruyne uit Rollegem en Alex Vandenbulcke uit Izegem waren de twee West-Vlaamse vertegenwoordigers in de Belgische selectie. “Het parcours en de weersomstandigheden maakten het een slopende wedstrijd.”

Simmons ontsnapte uit een kopgroep van vijf met nog dertig kilometer te gaan. De Amerikaan bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit tot net geen minuut. Zijn medevluchters werden opnieuw ingehaald door het peloton, waarna de Italiaan Alessio Martinelli de sprong probeerde te maken. Het gat dichten lukte niet, maar hij snelde uiteindelijk wel naar zilver.

Maandag greep Quinn Simmons met een vierde plaats nog net naast eremetaal in het WK tijdrijden voor junioren, in de wegrit maakte de 18-jarige Amerikaan zijn favorietenrol donderdag wel waar.
Maandag greep Quinn Simmons met een vierde plaats nog net naast eremetaal in het WK tijdrijden voor junioren, in de wegrit maakte de 18-jarige Amerikaan zijn favorietenrol donderdag wel waar.© BELGA

Magnus Sheffield, tweevoudig ritwinnaar in de Keizer der Juniores van dit jaar, maakte het Amerikaans feestje compleet en veroverde brons. Limburger Milan Paulus finishte als eerste Belg op plek tien. Ramses Debruyne behaalde bij zijn eerste WK-selectie een 20ste plaats. “Daarmee behaalde ik mijn doel. Top twintig was mijn ambitie, maar je weet nooit hoe de wedstrijd evolueert. In het begin voelde ik mij nochtans niet zo goed. Ik miste dan ook nog in de eerste bevoorradingszone mijn bidon. Daardoor heb ik lang zonder drank gezeten. Hierdoor zat ik in de finale op mijn limiet en kon ik niet meer versnellen.”

Debruyne: “Het wordt zondag een slijtageslag”

Ramses Debruyne werd 20ste.
Ramses Debruyne werd 20ste.© BELGA

Ramses Debruyne heeft niets dan lof voor de Amerikaanse winnaar Simmons. “Hij is een echte klasbak en was duidelijk de beste vandaag. Toen hij met vier anderen wegreed op 50 kilometer van de meet zat ik wat te ver. Ik schoot bovendien ook nog uit mijn klikpedaal waardoor ik plots achteraan de groep zat. Het parcours is echt loodzwaar. Het wordt zondag een echte slijtageslag bij de profs en zal een kwestie van overleven worden. Een topfavoriet aanduiden is moeilijk.”

De Rollegemnaar is tevreden over zijn eerste deelname aan een WK. “Deze selectie is een bekroning voor mijn seizoen. Toen ik hier aankwam was ik echt overdonderd. Je zit met de profs op hotel en in de gang kom je dan plots renners als Tim Declercq of Greg Van Avermaet tegen. Echt een fantastische ervaring. Nu probeer ik goed te recupereren om mijn seizoen gepast af te sluiten. Volgende week neem ik deel aan het Belgisch kampioenschap ploegentijdrijden. Of ik daarna nog wedstrijden zal rijden, ben ik nog niet zeker. In 2020 heb ik als tweedejaars de ambitie om de lijn van dit jaar door te trekken”, besluit provinciaal kampioen Ramses Debruyne.

Vandenbulcke: “Ik heb me getoond”

Alex Vandenbulcke zat mee met de eerste vlucht van de dag.
Alex Vandenbulcke zat mee met de eerste vlucht van de dag.© BELGA

De tweede West-Vlaming in de Belgische selectie, Alex Vandenbulcke, toonde zich in het begin van de wedstrijd heel bedrijvig. Hij reed lang met vier anderen voorop en kleurde nadrukkelijk de eerste wedstrijdhelft. “Tijdens de verkenning bleek al dat deze omloop net te zwaar was voor mij. Daarom opperde bondscoach Carlo Bomans het idee, dat ik moest anticiperen. Iets wat niet gemakkelijk zou worden op dit parcours. Samen met vier anderen slaagde ik er uiteindelijk in om een vroege vlucht op poten te zetten. Er waren enkele grote blokken vertegenwoordigd en zo konden we een minuut voorsprong nemen.”

Onder toedoen van de Amerikanen haalde het peloton Alex en zijn metgezellen wel opnieuw in. “Mijn koers was toen al geslaagd. Door mijn aanval overleefde ik de eerste schifting en kon ik mee de finale ingaan. Ik probeerde nog een aantal keer aan te vallen, maar in de laatste rondes ging het licht uit. Het parcours en de weersomstandigheden maakten het een slopende wedstrijd. Ik kon pas mijn eerste bidon aannemen na 106 kilometer waardoor ik volledig verkrampt zat. Zo was mijn koers gedaan, maar ik heb me getoond.”

Transfer naar EFC-L&R-Vulsteke

Vandenbulcke finishte uiteindelijk als 43ste. “De laatste 40 kilometer heb ik alleen moeten rijden, maar ik ben blij dat ik kon uitrijden. Op papier was ik misschien de minste klimmer, maar ik heb uiteindelijk bewezen dat ik mijn selectie waard was.”

De Izegemnaar kan dus terugblikken op een geslaagd WK-debuut. “Vorig jaar miste ik op een haar na de selectie en was ik reserve. Mijn ticket voor Yorkshire was een bekroning voor een geslaagd seizoen. Deelnemen aan een WK is een fantastische beleving. Je zit op hotel met toppers als Gilbert en Van Avermaet. Dit doet mij dromen om later er ook bij te zijn, maar dan als prof.”

Vandenbulcke mag zich ook opmaken voor een derde eindzege in WestSprint, een unicum bij de heren. “Na een voorjaar met veel pech dat ik nochtans dat het niet zou lukken. Maar mijn eindzege bewijst dat toch een sterk seizoen reed. Ik kon ondertussen een overstap naar de beloftenploeg EFC-L&R-Vulsteke van Michel Pollentier en Wim Feys versieren. Ik ben ze enorm dankbaar voor deze kans. Nu geniet ik nog even na van mijn geslaagd WK en volgt er wat decompressie. Vanavond ga ik goed eten, morgen nog eens en zondag ook”, vertelt de joviale Izegemnaar.

“De volgende weken rijd ik nog het BK ploegentijdrijden en een aantal kermiskoersen. Daarna trek ik een streep onder mijn seizoen. Na een rustperiode ga ik dan keihard werken voor mijn debuut als belofte”, besluit Alex Vandenbulcke.

(SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier