Quinten Saintobyn moet op zoek naar een nieuwe ploeg

Quinten Saintobyn: "Mijn seizoen verloopt wisselvallig." © Coghe
Redactie KW

Eerstejaarsbelofte Quinten Saintobyn is bezig aan zijn zevende seizoen als wielrenner. De Desselgemnaar combineert het wielrennen met werk als schrijnwerker.

De renner van CT Soenens-Booom kon zijn juniorenperiode vorig jaar afsluiten met een derde plaats in Leuze-en-Hainaut. “Ik kijk met gemengde gevoelens terug op die periode bij de junioren”, vertelt Quinten Saintobyn. “Mijn eerste jaar als junior was goed. In Dentergem – waar Gil D’Heygere de bloemen mocht ontvangen – was ik mee met de kopgroep. Zo kon ik een zesde plaats behalen. In het grotere werk kon ik ook mijn mannetje staan. In de UCI-wedstrijd Menen-Kemmel-Menen kon ik de beteren van mijn lichting volgen. Het was toen trouwens een echte afvallingsrace. De helft van het aantal gestarte deelnemers haalde de eindmeet niet.”

Wisselvallig

“Mijn tweede jaar als junior verliep echter minder”, gaat Quinten verder. “Ik moest afrekenen met mycoplasma in het voorjaar en daardoor geraakte ik nooit echt in vorm. Op het einde van het seizoen werd ik dan nog derde in Leuze-en-Hainaut. Dat was een opsteker om de winter in te gaan en me voor te bereiden op mijn debuut bij de beloften. Maar de overstap is zwaar. Mijn seizoen verloopt wisselvallig. Ik heb al een aantal wedstrijden uitgereden, maar soms moet ik ook de rol lossen. Dat is wel normaal als eerstejaarsbelofte. Bovendien ben ik soms wat oververmoeid. Nu ik mijn einddiploma heb behaald en niet meer op de schoolbanken moet zitten, werk ik ondertussen al een tijdje. Het zijn lange dagen. Vroeg opstaan, dan werken en daarna nog trainen vergt veel van je lichaam. Ik moet die combinatie nog wat gewoon worden. Een pluspunt van mij is dat ik me goed kan positioneren in het peloton. Zo kan ik zuinig omspringen met mijn krachten. Ik zou dit seizoen nog graag enkele koersen uitrijden en hier en daar een ereplaats behalen. Volgend jaar wil ik vooral kunnen meekoersen.”

Nieuwe ploeg

“Voor het criterium in Beveren-Leie pas ik. Ik ben niet echt een type dat graag draait en keert. De profkermiskoers in Desselgem betwist ik ook niet. Dat is iets voor volgend jaar, wanneer ik wat sterker ben geworden. Omdat mijn ploeg CT Soenens-Booom niet doorgaat met de werking bij de beloften moet ik op zoek naar een andere ploeg. Momenteel heb ik niets op het oog. Er is nog tijd”, besluit de Desselgemnaar die samenwerkt met ex-profrenner Niko Eeckhout als trainer.

(JV)