Quinten Hermans soleert naar de zege in Essen

Quinten Hermans is de winnaar van de Ethias Cross. © belga
Redactie KW

Nicolas Cleppe is eerste provinciegenoot in een wedstrijd met weinig toppers aan de start en ook geen Eli Iserbyt. Zo heeft Quinten Hermans (Telenet Baloise Lions) zaterdag de Ethias Cross in Essen gewonnen, de vijfde manche van het seizoen in dat criterium.

Hermans rondde aan het Hemelrijk in de Belgische grensgemeente een solo mooi af. De Limburger haalde het zo van titelverdediger Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), die uit Spanje was teruggekeerd, en de Brit Tom Pidcock.

Nicolas Cleppe eerste West-Vlaming

Voor Hermans was het zijn tweede zege van het cross-seizoen. “In wedstrijden zonder Mathieu van der Poel moet je je kans grijpen. Ik heb dit seizoen al negen podiumplaatsen, maar het is nog altijd leuker om te winnen dan om tweede te eindigen.”

Nicolas Cleppe werd eerste West-Vlaming op een zevende plaats. Gianni Vermeersch eindigde als zestiende.

Veel toppers afwezig

Zdenek Stybar kwam bij zijn eerste cross van het seizoen in zijn Essen niet verder dan de twaalfde plaats. Heel wat toppers, met de Nederlandse wereldkampioen Mathieu van der Poel op kop, waren niet naar Essen afgezakt. Velen kozen er blijkbaar voor om hun stage in Spanje hiervoor niet vroeger te beëindigen.

Marianne Vos won bij haar comeback bij de dames voor de Hongaarse Kata Blanka Vas en de Britse Anna Kay. Jetze Van Campenhout was eerste junior. Dario Van der Heyden eerste nieuweling. De volgende Ethias Cross is eind deze maand op 30 december in Bredene.

Aerts en Sweeck delen eeste plaats op Superprestige

Ook de Superprestige is zondag in Zonhoven na Ruddervoorde aan haar vijfde manche toe en ook daar is Van der Poel de grote afwezige. Eli Iserbyt besloot deze week in laatste instantie om deze wedstrijd aan zijn programma toe te voegen. In de Superprestige deelt Toon Aerts de leidersplaats in het klassement met Laurens Sweeck. Beide renners tellen 45 punten, twee meer dan Quinten Hermans en Corné van Kessel. Iserbyt vinden we terug op plaats zes op vier punten van de leider. Tim Merlier (9de) en Gianni Vermeersch (10de) vervolledigen de top tien.

Ook vorige week vloog Iserbyt over en weer voor de wedstrijd in Kortrijk, waar hij zijn leidersplaats in de DVV Verzekeringen Trofee verdedigde.

(Belga/ ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier