Voor het tweede opeenvolgende jaar mag Wanty-Groupe Gobert naar de Ronde van Frankrijk. De Belgische ploeg toont zich ambitieus en wil zich tonen op alle terreinen: in de sprint, in heuvelachtige etappes en in het hooggebergte.

Algemeen manager Jean-François Bourlart en sportdirecteurs Hilaire Van der Schueren en Steven De Neef hebben de selectieknoop doorgehakt. Drie Belgen tekenen volgende zaterdag present, waaronder een Tourdebutant: Timothy Dupont uit Bredene. Naast de vijf gekende namen (Thomas Degand, Guillaume Martin, Marco Minnaard, Yoann Offredo en Andrea Pasqualon) maken ook Dion Smith en Guillaume Van Keirsbulck uit Varsenare hun opwachting.

Moeilijke selectie

Jean-François Bourlart: "De selectie van de drie laatste renners was niet makkelijk. Maar in de acht vlakke etappes willen we een pure sprinter opstellen. Daarvoor heeft Timothy Dupont het ideale profiel. We hopen dat hij kan wedijveren met de snelle mannen. Vorig jaar haalden we in drie etappes het dagklassement van de ploegen binnen en ook daarin zal Dupont in de eerste week een belangrijke rol spelen", klinkt het.

"Guillaume Van Keirsbulck zal in de openingsweek dan weer een belangrijke rol spelen in het collectief rond Guillaume Martin. Hij zal Martin moeten bijstaan tot in Roubaix. De ervaring van Van Keirsbulck in waaiers en op kasseien is een pluspunt voor onze Franse klimmer. We hopen hem ook een keer of twee in de ontsnapping te sturen, zoals vorig jaar", aldus Wanty-Groupe Gobert.

"Ik geloof dat Timothy Dupont capabel is om top 5 te sprinten", laat Hilaire Van der Schueren optekenen over de andere West-Vlaming in de selectie. "Van Van Keirsbulck verwacht ik sterk werk in dienst van Martin, zowel in de ploegentijdrit als op de kasseien."

(MF/Belga)

Ook Quick-Step Floors maakt selectie bekend

Het regent Tourselecties, want ook Quick-Step Floors maakte dinsdagmiddag bekend wie er aan de start zal staan van de Ronde van Frankrijk.

Philippe Gilbert en kersvers Belgisch kampioen Yves Lampaert mogen hun valies maken. © BELGA

De uitverkorenen zijn Julian Alaphilippe, Tim Declercq (Izegem), Fernando Gaviria, Philippe Gilbert, Bob Jungels, Yves Lampaert (Ingelmunster), Maximiliano Richeze en Niki Terpstra. "Wij hebben een perfect uitgebalanceerde ploeg met jonge renners en meer ervaren wegkapiteins. Allemaal beschikken ze op de fiets over wereldklasse", zegt sportdirecteur Tom Steels.

Voor de 27-jarige Lampaert, die zondag in Binche Belgisch kampioen werd voor Gilbert, wordt het zijn eerste Ronde van Frankrijk. Hij reed wel al twee keer de Vuelta en won er vorig jaar zelfs een etappe. Gilbert staat voor zijn negende Tour. In zijn wonderjaar 2011 won 'Phil' de eerste etappe en mocht toen ook het geel aantrekken. Tim Declercq neemt net als Lampaert voor het eerst deel aan de Tour.

Quick-Step wil in de massasprinten scoren met Gaviria. De Colombiaan maakt voor het eerst zijn opwachting in La Grande Boucle maar won vorig jaar bij zijn debuut in de Giro ook al meteen vier ritten en de puntentrui. "Hij heeft iedereen toen verbaasd maar de Tour is nog een ander niveau. Richeze wordt heel belangrijk voor hem", benadrukt Steels.

Alaphille en Jungels mogen bij hun tweede Tourdeelname hun kans gaan in het algemene klassement, Gilbert en Terpstra (de laureaat van de Ronde van Vlaanderen) zijn volgens Steels "ervaren kampioenen en winnaars" op wie de ploeg zal steunen in de vlakke ritten, de ploegentijdrit en op de kasseien. De 105de Tour start op 7 juli met een rit in lijn in de Vendée.