Proloog Lotto Belgium Tour op nieuw parcours in Nieuwpoort

Fenna Vanhoutte. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Op dinsdag 4 september wordt de zevende editie van de Lotto Belgium Tour op gang geschoten. Voor het derde jaar op rij gebeurt dat met een proloog in Nieuwpoort.

Het gaat om een UCI-wedstrijd van het 2.1-niveau en het is bovendien de enige rittenkoers voor dames elite in België. We mogen dus wel wat mooi volk aan de start van deze vierdaagse verwachten. Ook dit jaar wordt er geopend met een proloog in de straten van Nieuwpoort. In 2017 werd dat nog een heuse meevaller. Toen maakten de laatste drie starters onder elkaar uit wie de eerste leidster zou worden. Het werd uiteindelijk Jolien D’hoore die het haalde met een paar honderdsten van een seconde voorsprong op Marianne Vos. De Amerikaanse Coryn Rivera strandde op de derde plaats.

“Lotte Kopecky, Annelies Dom en Marianne Vos zouden al zeker naar Nieuwpoort afzakken. En ook van streekrenster Fenna Vanhoutte mogen we iets verwachten”

Een mens zou meteen tekenen om opnieuw zo’n spannende ontknoping te krijgen, maar dat zal dan wel op een compleet ander parcours moeten gebeuren. Door de bouw van een stormvloedkering in de havengeul, een soort beweegbare muur tegen overstromingen, moesten de organisatoren op zoek naar een alternatieve locatie. “Door vertragingen aan de werken moesten we een nieuwe omloop uit tekenen”, verklaart medeorganisator Francky Degraeve. “Start en aankomst zijn op het Nieuwlandplein en de rensters moeten een lusje van 3,650 km afleggen, met veel mooie rechte wegen en enkele stukken stevig bergop. Het belooft een eerlijke tijdrit te worden en de sterkste zal winnen. Bovendien is het ook een leuk rondje om te voet af te leggen. Het ziet ernaar uit dat het een aangenaam weertje zal worden, dus we hopen dat er dinsdag veel volk naar de kust trekt. En die mogen dan allemaal naar onze koers komen kijken”, lacht de drijvende kracht achter de proloog.

Sterke ploegen

Wie dinsdagavond uiteindelijk de eerste leiderstrui zal mogen aantrekken, is ook voor Degraeve een groot vraagteken. Een duidelijk zicht op het deelnemersveld heeft hij nog niet, maar er zullen zeker een paar sterke ploegen aan de start verschijnen. “We verwelkom dit jaar 14 UCI-teams, waaronder Parkhotel Valkenburg, Wiggle en Lotto-Soudal, aangevuld met nationale ploegen uit Noorwegen, Duitsland en Zwitserland en nog enkele Belgische en continentale teams. Hoe hun definitieve selecties er zullen uitzien, is afwachten. Maar Lotte Kopecky, Annelies Dom en Marianne Vos zouden al zeker naar Nieuwpoort afzakken. En ook van streekrenster Fenna Vanhoutte mogen we iets verwachten.” (BVS)