https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Zilver en brons voor België op WK tijdrijden in Brugge

Wout Van Aert. © (Foto BELGA)
Redactie KW

De Italiaan Filippo Ganna heeft zondag zijn wereldtitel in het tijdrijden verlengd op het WK wielrennen in Vlaanderen. Wout van Aert moest net als vorig jaar tevreden zijn met zilver. Het brons ging naar Remco Evenepoel.

Uitkijken was het evenwel naar de eerste richttijd met de Duitser Max Walscheid, vijfde op het jongste EK. De Duitser dook als eerste onder de 16 minuten aan het eerste tussenpunt na 13,8 km. Remco Evenepoel ging daar al meteen stevig onder met 15:47 en hield de Belgische hoop levend.

Onze landgenoot ging door op zijn elan en zette ook de beste tijd neer aan het tweede tussenpunt na 33,3 km: 37:17. Stefan Bissegger zou daar niet in de buurt komen. In het slotdeel verzwakte Evenepoel niet, integendeel, hij wist nog te versnellen en aan de meet in Brugge klokte hij na 43,3 km af in 48:31, goed voor een plek in de hotseat.

Maar toppers zoals Kasper Asgreen, Rémi Cavagna, Stefan Küng, Wout van Aert en Filippo Ganna moesten toen nog komen. Asgreen ging als eerste onder de chrono van Evenepoel, daarna lukte dat ook Küng en vooral Wout van Aert zette een toptijd neer met 15:19, meteen gevolgd door een kleine slipper, die gelukkig niet resulteerde in een valpartij.

Alleen Ganna moest nog passeren. De wereldkampioen reed snel, maar gaf zes seconden prijs op de renner van Jumbo-Visma. Virtueel goud dus voor Van Aert, zilver voor Ganna op 6 seconden, brons voor Küng op 18 tellen en Evenepoel had voorlopig de vijfde tijd.

Maar er moest nog 30 km afgelegd worden. Het tweede tussenpunt zou meer duidelijkheid verschaffen over de verhoudingen. Asgreen gaf alvast tijd toe in het tweede deel op Evenepoel, net zoals Küng, waardoor Evenepoel opnieuw op medaillekoers was. Enkel Wout van Aert verzwakte niet, het verschil met Evenepoel liep op naar 32 seconden. En plots deed Ganna ook opnieuw mee voor het goud, want hij nam tijd terug op Van Aert en passeerde op 84 honderdsten van onze landgenoot.

De laatste kilometers zouden allesbepalend worden en Ganna stoomde door tot het eind. Hij nam nog meer tijd terug in de slotfase. Van Aert gaf alles wat hij in zich had, maar kwam net tekort. Hij moet vrede nemen met zilver op 5.37 van Ganna. Evenepoel pakt brons op 44 seconden van de wereldkampioen, die zichzelf opvolgt.

Voor aanvang van de tijdrit werd een minuut stilte gehouden voor de Deense ex-renner Chris Anker Sörensen, die zaterdag bij een ongeval in Zeebrugge om het leven kwam.

Remco Evenepoel.
Remco Evenepoel. © (Foto BELGA)

Wout van Aert: “Het zilver te veel”

Na zijn tweede plaats op het WK tijdrijden in Imola moet Wout van Aert in eigen land opnieuw vrede nemen met zilver. Het verschil met Filippo Ganna bedroeg wel maar 5.37, minder dan de 26 seconden vorig jaar. “Dit is het zilver te veel”, sprak hij meteen na afloop.

“Er is niet veel blijheid met deze zilveren medaille”, zei hij in een eerste reactie. “Ik rijd een goede tijdrit, maar dit is het zilver te veel. Er valt me niets te verwijten. Ik rijd snel, maar ik word op waarde geklopt door Ganna. Hij is een superspecialist, echt een enorm sterke tijdrijder. Eigenlijk moet ik dan tevreden zijn met zilver, want hij is veel meer een tijdrijder dan ik, maar ik ben niet tevreden.”

“Vijf seconden is niet veel”, ging hij verder. “Gevoelsmatig moet ik tevreden zijn, maar al die zilveren medailles? Ik ga ze thuis eens tellen. Of neen, dat doe ik misschien beter niet, want goed voor het kopke zal dat niet zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.