Zico Waeytens: “Ik train zeven dagen op zeven, het is een verslaving”

Zico Waeytens.© Jan Stragier
Zico Waeytens.© Jan Stragier
Redactie KW

Hoe zou het nog zijn met Zico Waeytens? De 29-jarige Ledegemnaar hing eind 2019, na een profcarrière van acht jaar, zijn fiets aan de haak en stortte zich vol op zijn nieuwe passie: het boksen. Op 25 april 2020 stond meteen al zijn eerste kamp gepland, maar corona gooide roet in het eten. Geen bokswedstrijden voor Waeytens dus, maar zich vervelen, zat er het afgelopen jaar niet in.

Ongeveer een jaar geleden ging België voor het eerst in lockdown en we zijn er nog steeds niet helemaal vanaf. Kun je je nog wat bezighouden? Of begint de verveling ook bij jou toe te slaan?

“Ik heb nog voldoende om handen. (lacht) Sinds juli vorig jaar, net na de eerste lockdown dus, ben ik actief als personal trainer bij Athos training center in Izegem en ik weet altijd wat gedaan. Ik geef 45 à 50 personal trainingen per week, dat is toch een mooi aantal. Er zijn zelfs dagen waarop ik 12 tot 13 uur training geef. Me vervelen, zit er dus niet in.”

Zico Waeytens als personal trainer, hoe ben je daarbij terecht gekomen?

“Vooral via mijn goede vriend Aaron Vanfleteren. Hij begeleidde mij sinds 2017 en we hadden toen al afgesproken dat we na mijn wielercarrière samen iets zouden doen. En na mijn laatste seizoen is alles vrij snel gegaan. Ik heb daarvoor een cursus gevolgd, maar daar geloof ik eerlijk gezegd niet zo hard in. Iedereen kan tegenwoordig een opleiding volgen en zeggen dat hij personal trainer is, ook als je bij wijze van spreken nog nooit gesport hebt. Ik denk dat de mensen daarom graag naar mij komen en vertrouwen op hetgeen ik zeg: ik ben zelf topsporter geweest en spreek dus uit ervaring. Ik probeer mijn klanten te behoeden voor de fouten die ik zelf gemaakt heb. Of probeer de dingen over te brengen die ik net wel goed gedaan heb. (lacht) Het is nu niet dat ik als wielrenner zoveel domme stoten heb uitgehaald. Iedereen mist wel eens, maar mijn klanten zijn bij mij in goede handen.”

Je lijkt je draai wel helemaal gevonden te hebben.

“Het is in ieder geval iets dat me uitstekend ligt en ik amuseer me ook enorm. Ik blijf in de sport en ontmoet een pak interessante mensen. Momenteel begeleiden we bijvoorbeeld Maarten Ketels, Ronald uit De Luizenmoeder . Hij is zich aan het voorbereiden op een nieuwe serie die in september wordt uitgezonden. Daarin speelt hij de rol van brandweerman en we zijn hem scherp aan het zetten. Het moet er goed uitzien op tv, hé.”

“Ik probeer mijn klanten te behoeden voor de fouten die ik zelf maakte”

Schoon volk alleszins.

“Dat is zeker, maar iedereen kan bij ons terecht. Sommigen willen spieren bij kweken, anderen willen net wat vermageren,… Ik begeleid mama’s die hun zwangerschapskilo’s willen kwijtspelen, wielertoeristen die willen werken aan hun core stability of die aan het toewerken zijn naar een specifiek doel zoals La Marmotte, mensen die een viking run voorbereiden,… Ik krijg van alles over de vloer en dat maakt het ook leuk. En ik haal er veel voldoening uit als ik iemand kan helpen met het bereiken van zijn doel.”

Heb je eigenlijk nog tijd om zelf te trainen?

“Gelukkig wel, want ik ben zo’n beetje trainingsverslaafd. (lacht) Twee dagen niets kunnen doen, is voor mij al een serieuze marteling. Momenteel train ik zelfs zeven op zeven. Ook op dat vlak is dit trouwens een droomjob. We hebben ons eigen fitnesscentrum met bokszakken en een boksring. Ik kan trainen voor of na mijn klanten of tussendoor. Soms gebeurt het weleens dat ik gewoon met hen meetrain. Dat is trouwens ook iets dat ik gebruik om mijn klanten te motiveren. Als ze iets goed doen of een bepaald doel bereiken, mogen ze kiezen welke training ik met hen meedoe.”

Je bokscarrière heb je dus nooit on hold gezet?

“Ik train nog altijd keiveel en sta momenteel superscherp. Ik ga lopen, doe kracht- en bokstrainingen, ik verzorg me goed… Ik heb ook het geluk dat ik enkel maar aan mijn job en het boksen moet denken. Voor al de rest zorgt mijn vriendin Aurelie Mulier. Zij verdient het ook om eens vermeld te worden. Het is wel jammer dat we niet mogen boksen tegen iemand anders. Boksen is een contactsport en dat is nog steeds niet toegelaten.”

Dat is inderdaad vervelend, maar die eerste kamp komt er nog?

“Dat staat vast. Ik kan wel nog niet zeggen wanneer, eerst moeten de maatregelen versoepeld worden. Ik ben niet van plan om te boksen voor tien man, de eerste keer moet echt speciaal worden. Vorig jaar waren er veel wielrenners die wilden komen kijken, de pers had interesse, ik heb mijn supporters, sponsors… Ik kan het gewoon niet maken om dat zomaar te laten passeren. Als ik boks, zal het een groot feest worden.”

En ondertussen train je gewoon verder.

“Ik moet wel, anders word ik zot.” (lacht)

“Degenkolb springt geregeld binnen”

Het is moeilijk te geloven, maar tussen het trainen en het werken door vindt Waeytens toch nog tijd om het wielrennen te volgen. Ook hij zag hoe Van der Poel vorig weekend onweerstaanbaar naar de zege snelde en maakt zich op voor enkele boeiende voorjaarsklassiekers. “Ik ben van alles op de hoogte en heb zelfs nog regelmatig contact met enkele van mijn ex-collega’s: Jens Debusschere, Yves Lampaert, Wout van Aert, Mathieu van der Poel,… En John Degenkolb, hem hoor ik nog het meest van allemaal. Als hij in België is, springt hij hier steevast eens binnen. Dat is wel plezant. Ik gun ze ook allemaal hun zege. Wat mijn verwachtingen zijn voor het voorjaar? Moeilijk te zeggen, maar ik denk dat iedereen wel gezien heeft dat Mathieu heel goed is, dat Wout op komst is,… We zullen nog mooie koersen zien, maar ik hoop stiekem dat John en Yves dit jaar een grote koers winnen. Twee topgasten die het meer dan verdienen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier