Xandro Meurisse: “Met Mathieu is er minder druk”

Xandro Meurisse begint aan zijn tweede Tour. In 2019 werd hij beste Belg op de 21ste plaats.© BELGA
Xandro Meurisse begint aan zijn tweede Tour. In 2019 werd hij beste Belg op de 21ste plaats.© BELGA
Tom Vandenbussche

Morgen begint in Brest de 108ste Ronde van Frankrijk met een rit naar Landerneau, waar de finish op een helling van drie kilometer ligt getrokken. Gesneden koek voor Mathieu van der Poel, zo lijkt het wel. “De missie van de ploeg is om minstens één rit te winnen”, aldus Xandro Meurisse, ploegmaat van Van der Poel bij Alpecin-Fenix.

1. Alpecin-Fenix stuurt met Mathieu van der Poel, Tim Merlier en Jasper Philipsen een stevig ploegje naar Frankrijk. Wat verwacht jij ervan?

“Met de ploeg die we hebben gaan we voor dagsucces en daar zullen we niet ver naast zitten. De missie van de ploeg is om minstens één rit te winnen, maar ik hoop dat het er twee of drie zullen zijn. Natuurlijk geeft dat ook wat druk, maar dat weet je als je in zo’n ploeg rijdt. Ik ervaar het bovendien als gezonde druk.”

2. Met welke persoonlijke ambities trek jij naar jouw tweede Tour?

“Op dag één en twee zal ik sowieso voor Mathieu moeten werken, net zoals ik dat in de voorbije Ronde van Zwitserland heb gedaan. Daarna zien we wel. Ik weet zelf nog niet wat de ploeg precies van mij verwacht, maar ik hoop uiteraard dat ik hier en daar mijn kans zal krijgen om in een overgangsrit in een ontsnapping mee te gaan.”

3. Wie wint de Tour?

“Doe toch maar opnieuw Pogacar. Hij is bewust weggebleven uit de Dauphiné en Ronde van Zwitserland. Het lijkt me iemand die zichzelf veel minder druk oplegt dan de Tourfavoriet van vorig jaar. Zijn ploeg is wel wat minder sterk, maar voor mij is Pogacar de meest complete renner. Hij kan bergop rijden, hij kan tijdrijden en hij kan de sprint van een klein groepje winnen. Er zal dit jaar zeker weer één Sloveen op het podium staan.”

4. Welke Belgen zullen volgens jou schitteren?

“In de eerste plaats denk ik aan mijn eigen ploegmaat Tim Merlier, die zijn vaste leadout (Jonas Rickaert, red.) meekrijgt. Dat is een duo dat kan schitteren. Ik heb de startlijst nog niet bekeken, maar we zullen de gebruikelijke namen sowieso weer zien: Van Aert, Benoot, Teuns, Stuyven, Naesen, Van Avermaet…”

5. Wie pakt dit weekend in Bretagne de gele trui?

“Mathieu zeker? Het zal een hoogstaand openingsweekend worden. Iedereen weet dat Mathieu op zulke aankomsten de te kloppen man is. Er willen er nog winnen, maar ze zullen 110 procent in orde moeten zijn. Ik hoop echt voor onze ploeg dat het lukt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.