Wielerwedstrijd Marcel Kint Classic start zondag aan de verlaagde Leieboorden in Kortrijk

© MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op zondag 29 mei trekt het profpeloton opnieuw door onze regio. Een nieuwe wielerhoogdag in Zuid-West-Vlaanderen. De Marcel Kint Classic gaat van start aan de verlaagde Leieboorden in Kortrijk om 12.20 uur. Speaker Niko De Muyter stelt er zondag de ploegen voor vanaf 10.30 uur.

De renners vertrekken er om 12.20 uur met de iconische Broeltorens als decor. Er wordt extra sfeer en beleving voorzien door dj Buscemi en streetband De Coureurs. Barre Neirynck, voormalig Belgisch kampioen BMX Flatland, brengt op en rond de verlaagde Leieboorden enkele demo’s BMX Flatland (een soort breakdance op 2 wielen), KoffieQueen en Oesterbar by BOLD.

Vanaf 15 uur kan je de Marcel Kint Classic op groot scherm volgen in het wielerdorp op het Toyeplein in Zwevegem. Na afloop van de wedstrijd zijn er optredens van onder anderen Yves Segers, Am’brass en Bart Kaëll. De toegang is gratis.

Sfeer

“Het is de bedoeling een sfeervolle startplaats te creëren waar het feest reeds kan starten om dan af te sluiten in ambiance in Zwevegem. De koersfanaat kan zo tot aan de finish genieten van het feestgebeuren”, zegt Danny Bonte, koersdirecteur en parcoursbouwer.

De koers krijgt een nieuw parcours van net geen 200 kilometer lang en telt in totaal tien fikse beklimmingen. Tweemaal doen de renners de Tiegemberg, Nieuwe Kwaremont, Patersberg, Oude Kwaremont en Kluisberg aan en ook vier kasseistroken (Varent en Beerbos) krijgen de renners voor de wielen geschoven. Een vernieuwing die het parcours selectiever probeert te maken en het de spurtersploegen moeilijker maakt om het pak bijeen te houden.

Nieuwe aankomstplaats

De nieuwe aankomstplaats is ter hoogte van het Oud Gemeentehuis in Zwevegem. Lotto Soudal (met onder anderen Victor Campenaerts, Arnaud De Lie), Intermarché Wanty Gobert Materiaux (met onder anderen Tom Devriendt, Boy Van Poppel), Alpecin-Fenix (Jakub Mareczko, Julien Vermote), Cofidis (Tom Bohli, Jelle Wallays), Total Direct Energies (Niccolo Bonifazio, Niki Terpstra), Arkea Samsic … zijn de grotere formaties aan de start van een ruim deelnemersveld. Vorig jaar won Alvaro Hodeg (Deceuninck – Quick-Step) in een massaspurt heel nipt voor Tim Merlier.

“We starten voor het eerst aan de verlaagde Leieboorden. Voor ons is dat een prima locatie, de Broeltorens kennen ook historische waarde. We rijden ook enkele keren de markt voorbij. De stad zal mooi in beeld komen. De start in Kortrijk en de aankomst in Zwevegem zal normaal gezien zo blijven de komende drie jaar. Door meer heuvels toe te voegen aan het parcours verwachten we meer spektakel.”

Enkele kuitenbijters

“We hopen dit jaar opnieuw op een spannende strijd met misschien een aanvaller als overwinnaar. Enkele kuitenbijters als deze kunnen daartoe bijdragen. Vorige keren was het vaak een pelotonsprint, misschien wordt het dit jaar een sprint met een compactere groep.”

“We vermoeden dat de intensiteit van de hellingen de wedstrijd iets spannender zal maken”, besluit Danny.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.