West-Vlaanderen zegt: Forza Lampaert!

Yves Lampaert kende pech in de E3 Harelbeke. Lukt het zondag wel voor hem in de Ronde?© BELGA
Yves Lampaert kende pech in de E3 Harelbeke. Lukt het zondag wel voor hem in de Ronde?© BELGA
Tom Vandenbussche

Het leek alweer een uitgemaakte zaak: De Grote Drie zouden onder elkaar uitmaken wie de Ronde van Vlaanderen wint. Niet dus. Na Milaan-Sanremo en vooral de E3 Harelbeke gelooft de rest meer dan ooit in zijn kansen. Wij vroegen een elftal van bekende West-Vlamingen dan ook om hun pronostiek voor Vlaanderens Mooiste.

Hilde Crevits

Vlaams minister van Werk, Economie, Sociale Economie, Innovatie en Landbouw.

1. Lampaert, 2. Van Aert.3 Van der Poel

“Als men schrijft dat Deceuninck-Quick-Step een klassieker niet gedomineerd heeft, mag je ervan uitgaan dat ze de volgende koers in handen zullen nemen. In de finale zullen zij om beurten demarreren. Bij de aanval van Lampaert zal het prijs zijn. Als Vlaams minister van Landbouw kan je enkel blij zijn als een boerenzoon uit Ingelmunster met de Stravanaam John Deere de Ronde wint.” (glimlacht)

Hilde Crevits.© BELGA
Hilde Crevits.© BELGA

Jean-Marie Dedecker

Burgemeester Middelkerke. Ex-judocoach.

1. Van der Poel, 2. Alaphilippe, 3. Van Aert

“Van der Poel reed zich in de Tirreno kapot en was in Sanremo niet hersteld, maar nu zal hij profiteren van de supercompensatie. Van Aert? Iedereen zegt dat hij zal winnen en daar heb ik een hekel aan. Als outsiders tip ik op Asgreen en Sagan.”

Jean-Marie De Decker.© BELGA
Jean-Marie De Decker.© BELGA

Eli Iserbyt

Europees kampioen veldrijden. Concurrent van Van Aert en Van der Poel in de cross.

1. Van Aert, 2. Van der Poel, 3. Kristoff

“De trend is: hoe vroeger je aanvalt, hoe beter. Ik denk dus dat er net zoals vorig jaar heel vroeg een schifting zal gebeuren. We zagen toen dat Wout en Mathieu elkaar niet konden lossen. Dat zal ook nu zo zijn en ze zijn beiden zeker van hun sprint. Ik denk dat Wout nog iets wil rechtzetten.”

Eli Iserbyt.© BELGA
Eli Iserbyt.© BELGA

Saghine Lampaert

Zus van Yves. Verpleegkundige. West-Vlaams Ambassadeur van 2020.

1. Lampaert, 2. Alaphilippe, 3. Van Aert

“Ik kies voor mijn broer, anders staat hij nooit op één. (lacht) Ik ga niet zeggen dat Yves wint, maar hij heeft wel iets meer kans dan vroeger. Ik heb de indruk dat hij de hellingen beter verteert. De E3 had hij zonder pech ook kunnen winnen. Maar waarschijnlijk wordt het wel één van De Grote Drie.”

Saghine Lampaert.© BELGA
Saghine Lampaert.© BELGA

Matthias Leterme

Algemeen manager KV Kortrijk. Zoon van ex-premier Yves. Heeft zelf een verleden als jeugdwielrenner.

1. Lampaert, 2. Van der Poel, 3. Asgreen

“Het zal weer tussen De Grote Drie gaan zeker? Maar ik hoop eerder op Lampaert, net zoals Stuyven in Sanremo. Als drie honden vechten om een been, loopt de vierde ermee heen. Ik heb het wel voor hem, alleen jammer dat hij voor de verkeerde voetbalploeg (Zulte Waregem, red.) supportert. (grijnst) Maar ik hoop het wel: een Belg, een West-Vlaming, een goeie gast… Hij zal wel wat geluk nodig hebben.”

Matthias Leterme.© BELGA
Matthias Leterme.© BELGA

Koen Naert

Europees kampioen marathon. Neemt deze zomer deel aan de Spelen in Tokio.

1. Van Aert, 2. Van der Poel, 3. Alaphilippe

“Ik heb een favoriet van wie ik denk dat hij gaat winnen en ik heb een favoriet van wie ik zou willen dat hij gaat winnen. Volgens wat ik in Gent-Wevelgem zag, zet ik Van Aert op één, maar het liefst zou ik Lampaert zien winnen en ook Jelle Wallays, tegen wie ik nog liep, mag altijd verrassen.”

Koen Naert.© BELGA
Koen Naert.© BELGA

Wim Opbrouck

Acteur. West-Vlaams Ambassadeur 2020.

1. Lampaert, 2. Van Aert, 3. Van der Poel

“We zitten met de Heilige Drievuldigheid, maar ik zou toch eens andere namen moeten verzinnen, nietwaar? Als dorpsgenoot zeg ik dan ook resoluut Yves Lampaert. Dat zou toch eens moeten lukken? Ik ken Yves niet persoonlijk, maar we ondersteunen hetzelfde doel: Het Ventiel, waarbij personen met jongdementie de Ventoux beklimmen.”

Gella Vandecaveye

Ex-topjudoka die twee wereldtitels, zeven keer Europees goud en twee olympische medailles op haar palmares heeft staan.

1. Van der Poel, 2. Van Aert, 3. Alaphilippe

“Ik ben fan van Mathieu, al heel lang. Ik ken vader Adrie een beetje. Het is zo’n talent in zoveel verschillende disciplines, net zoals Marianne Vos bij de vrouwen. Maar van mij mag Wout evengoed winnen. Of een underdog, zoals Stuyven, Stybar of Lampaert. Wie er ook wint, het wordt sowieso een fantastische wedstrijd, want we hebben fantastische renners.”

Gella Vandecaveye.© BELGA
Gella Vandecaveye.© BELGA

Lies Vandenberghe

Sinds april 2020 eerste vrouwelijke sportanker bij VTM Nieuws.

1. Alaphilippe, 2. Van Aert, 3. Van der Poel

“Het is dubbel: je hebt aan de ene kant drie topfavorieten, maar als drie honden vechten om een been, loopt een ander er vaak mee heen. Toch denk ik dat het één van De Grote Drie wordt. Alaphilippe zal revanche willen na zijn val in de Ronde van vorig jaar. Ook al is het geen Belg, ik zou het hem echt gunnen. In interviews komt hij heel sympathiek en aimabel over.”

Lies Vandenberghe.© CHRISTOPHE DE MUYNCK
Lies Vandenberghe.© CHRISTOPHE DE MUYNCK

Lieven Verstraete

VRT-journalist. Presentator van De Zevende Dag.

1. Van Aert, 2. Alaphilippe, 3. Van der Poel

“Na Gent-Wevelgem durf ik op Van Aert te hopen en gokken. Hij, Van der Poel en Alaphilippe waren vorig jaar de drie sterkste renners en ik heb de indruk dat ze nog meer aan elkaar gewaagd zijn, maar uit chauvinisme kies ik voor Van Aert.”

Lieven Verstraete.© BELGA
Lieven Verstraete.© BELGA

Ann Wauters

Vijfvoudig Europees basketbalspeelster van het jaar die op haar 40ste met de Belgian Cats naar de Spelen in Tokio wil.

1. Lampaert, 2. Van Aert, 3. Van der Poel

“We mogen Deceuninck-Quick-Step niet onderschatten. Het zal als team proberen te winnen en dat kan op verschillende manieren. Dus neem maar Yves Lampaert. Ik gun het hem echt. Hij is zo sympathiek, alleen al als je hem hoort praten.”

Ann Wauters.© BELGA
Ann Wauters.© BELGA

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.