Vrouwen wagen zich voor het eerst aan Helleklassieker

Jesse Vandenbulcke: “Het Bos van Wallers doen we straks niet. Dat vind ik jammer.” © Davy Coghe Davy Coghe
Tom Vandenbussche

Het is eindelijk zover: zaterdag vindt de eerste Parijs-Roubaix voor dames plaats. Ook vier West-Vlaamse rensters zullen dit unieke moment beleven. Onder hen ook Jesse Vandenbulcke, de 25-jarige profrenster bij Lotto-Soudal, Belgisch kampioene op de weg in 2019 en mama van een zoontje van vier.

Jesse Vandenbulcke (25): “Met mijn opa geoefend op kasseien tot ik het leuk vond”

Oudste herinnering aan kasseien

“De kasseiklim van de Molenhoek in Geluwe. Maar in Ter Hand (een gehucht, red.) had je ook een straat vol met kasseien, een straat die intussen trouwens herlegd is. We passeerden daar heel vaak met de fiets, maar dat vond ik niet zo leuk. Ik had de fiets niet zo goed onder controle. Ik zei tegen mijn opa dat ik dat niet leuk vond, en dat vond hij dan weer niet leuk. Daarom zijn we daarop gaan oefenen. Wat bleek: op kasseien mag je je stuur niet te hard vasthouden… Zo ben ik almaar vaker kasseistroken in mijn trainingsparcours beginnen op te nemen. En stilaan begon ik kasseien leuk te vinden.”

Favoriete kasseistrook

“Een favoriet heb ik niet meteen, maar hier in de buurt (Vandenbulcke woont in Gentbrugge, red.) hebben we Coninxdonck. Een leuke strook waarop ik vaak passeer als ik tijdens het losrijden naar huis terugkeer. Voor lange duurtrainingen vertrek ik via de Lange Munte om in de Vlaamse Ardennen alle kasseistroken uit de Omloop te doen: Paddestraat, Haaghoek… Die liggen allemaal niet zo heel ver van Gent.”

Verleden in kasseikoersen

“De Omloop en de Ronde zijn voor mij speciaal, want ik train vaak op die wegen.”

Doel in eerste Parijs-Roubaix

“Zo ver mogelijk geraken en zo weinig mogelijk pech kennen. Het wordt een koers waarin het geluk wat aan je kant moet staan. Het liefst van al ga ik mee tot op de piste in Roubaix. Een plaats in de top 30 zou ik heel fijn vinden.”

Meest gevreesde kasseistrook

“Ik verkende het parcours intussen al drie of vier keer. Daar zal het niet aan liggen. Onze koers is veel korter dan die van de mannen, maar als je het naast elkaar legt, doen wij echt wel heel veel kasseien. Wij zullen amper op asfalt moeten rijden. Het Bos van Wallers doen we niet. Dat vind ik jammer, want vorig jaar hadden we met Lotto-Soudal al heel goed op de cruciale aanloop naar dat bos geoefend. Als je de eerste drie, vier stroken overleeft, zal je goed in koers zitten, denk ik. In de finale wacht Carrefour de l’Arbre. Heel technisch, met veel bochten. Ik weet nu hoe ik die moet afsnijden. Die strook zal een bepalende rol hebben, als de latere winnares de klus tegen dan nog niet geklaard heeft.”

Een droge of een natte Hel?

“Het zal een vochtige en misschien zelfs natte editie worden. Maar uiteindelijk is het voor iedereen hetzelfde. Voor rensters die niet met kasseien vertrouwd zijn, is het wel een nadeel. Voor mij is dat niet zo, zolang het maar niet warm is.” (lacht)

Wie hoop je dat er wint?

“Heel graag zou ik onze Jolien D’hoore de laatste koers uit haar carrière zien winnen. Of Lotte Kopecky. Zij voelde zich na het WK een beetje gegeneerd, omdat wij zoveel voor haar hadden gewerkt, maar zij het niet had kunnen waarmaken.”

Wie denk je dat er wint?

“Lucinda Brand of Chantal Blaak. Al zal die eerste waarschijnlijk niet starten, omdat ze de week erna de eerste Wereldbeker veldrijden in de Verenigde Staten moet rijden.”

Wie hoop je dat er zondag bij de mannen wint?

“Vorig weekend was ik voor Jasper Stuyven aan het supporteren. Parijs-Roubaix is een koers die voor hem weggelegd is.”

Wie denk je dat er zondag bij de mannen wint?

“Van der Poel zou er wel eens dicht bij kunnen zijn en ook Pidcock kan ver geraken. Er kan in een koers als Parijs-Roubaix zoveel gebeuren. Maar eerlijk? Ik ben geen uitgesproken volger van het mannenwielrennen en nu ons zoontje ook begint te voetballen, blijft er weinig tijd over om het allemaal op de voet te volgen.”

Shari Bossuyt houdt van kasseien.
Shari Bossuyt houdt van kasseien. © BELGA

Shari Bossuyt (21): “Ze gaan sowieso vallen en ik hoop dat ik er niet bij lig”

Oudste herinnering aan kasseien

“De kasseiklim bij mij thuis in Bellegem, de Beiaardstraat. Dat moet de eerste kasseistrook zijn die ik ooit gedaan heb, maar ze valt uiteraard niet te vergelijken met wat we in Roubaix voorgeschoteld krijgen.”

Favoriete kasseistrook

“Geen, ook al ben ik een liefhebster van kasseien. Het is ons, Vlamingen, met de paplepel ingegeven.”

Verleden in kasseikoersen

“In Nokere Koerse en de Omloop koerste ik al eens op kasseien. Ik heb er best wel goeie herinneringen aan.”

Doel in eerste Parijs-Roubaix

“Niet vallen, zeker met de regen die ze voorspellen. Daar heb ik schrik voor. Ze gaan sowieso vallen, maar ik hoop dat ik er niet bij lig. Het wordt levensgevaarlijk.”

Meest gevreesde kasseistrook

“Het peloton zal vanaf kasseistrook één helemaal uiteen liggen. Iedereen zal op zijn plek eindigen. Er zijn vier vreselijke stroken die heel slecht liggen, maar Carrefour de l’Arbre mag je gerust de slechtste noemen. Neen, je kan het niet vergelijken met iets anders. Het is precies alsof ze daar een hoop stenen hebben gegooid en er een tractor een paar keer hebben laten over rijden.”

Een droge of een natte Hel?

“Droog. Een natte Hel zou voor veel valpartijen zorgen.”

Wie hoop je dat er wint?

“Lotte Kopecky. Ze rijdt goed over kasseien en doet dat supergraag. Ze hoopt trouwens op regen en met haar crosservaring kan ze goed sturen.”

Wie denk je dat er wint?

“Marianne Vos.”

Wie hoop je dat er zondag bij de mannen wint?

“Wout van Aert.”

Wie denk je dat er zondag bij de mannen wint?

“Neem toch ook maar Wout van Aert.”

Ook Valerie Demey was erbij in Leuven. Ze werd 76.
Ook Valerie Demey was erbij in Leuven. Ze werd 76. © BELGA

Valerie Demey (27): “Geen goeie weg, maar je probeert die wel te zoeken”

Oudste herinnering aan kasseien

“Ik deed heel vaak de kasseien van Houtave bij Brugge. Die lagen er toen nog een stuk slechter bij en er was ook nog geen zijpaadje. Ze zaten ook in het parcours van de eerste Brugge-De Panne. Dat vond ik fijn!”

Favoriete kasseistrook

“Ik vind de Paddestraat in de Omloop een leuke strook. Het leuke aan kasseien is dat er geen goeie weg is, maar dat je die toch probeert te zoeken.”

Verleden in kasseikoersen

“In 2017 moesten we in de BeNeLadies Tour in de rit naar Philippine over kasseien. Ik trok door en raakte voorop met Marianne Vos en Alice Barnes. Na de koers zei Marianne: amai, ik heb er nog niet zoveel zo snel over kasseien weten rijden. Later werd ze mijn ploegmate, maar toen kenden we elkaar nog niet. Dat moment zorgt ervoor dat ik wel wat vertrouwen voor de kasseien heb.”

Doel in eerste Parijs-Roubaix

“Krachten sparen, want er zal weinig tactiek zijn.”

Meest gevreesde kasseistrook

“Mons-en-Pévèle ligt barslecht en loopt ook omhoog.”

Een droge of een natte Hel?

“Voor mij maakt het niet uit, maar om een goeie start van Parijs-Roubaix voor vrouwen te nemen toch best een droge. Het zal sowieso al chaotisch genoeg worden.”

Wie hoop je dat er wint?

“Lotte Kopecky is mijn kopvrouw. Ik hoop zover mogelijk in de finale te geraken om haar te ondersteunen.”

Wie denk je dat er wint?

“Ellen van Dijk, een krachtpatser in de goeie flow.”

Wie hoop je dat er zondag bij de mannen wint?

“Het zou mooi zijn als Wout van Aert na de teleurstelling van het WK mooi kan afsluiten in Roubaix.”

Wie denk je dat er zondag bij de mannen wint?

“Wout van Aert.”

“Ik weet dat ik in deze wedstrijd geen topresultaat kan neerzetten”, aldus Mieke Docx.
“Ik weet dat ik in deze wedstrijd geen topresultaat kan neerzetten”, aldus Mieke Docx. © GINO COGHE Foto Coghe

Mieke Docx (25): “Ik ben opgegroeid in een straat met slechte kasseien”

Oudste herinnering aan kasseien

“De enige echte kasseien van de Spekkestraat in Lier, toevallig ook de straat waar ik woonde tot mijn 21ste. Die lagen niet echt goed en ik kan me nog steeds het geluid herinneren van de auto’s die erover denderden.”

Favoriete kasseistrook

“De Lange Munte in Oost-Vlaanderen, als ik dat al een kasseistrook mag noemen. En de enige strook die ik op training niet mijd, omdat die nog tamelijk vlot loopt.”

Verleden in kasseikoersen

“Kasseikoersen zijn niet mijn ding, ook al behaalde ik er goede resultaten. Zo werd ik 14de op het BK in Antwerpen en vind ik Nokere Koerse een leuke wedstrijd.”

Doel in eerste Parijs-Roubaix

“De piste kunnen opdraaien, want ik weet dat ik in deze wedstrijd geen topresultaat kan neerzetten.”

Meest gevreesde kasseistrook

“De eerste, want het wordt een gevecht voor de positie.”

Een droge of een natte Hel?

“Liefst een droge, maar een natte zal het alleen maar heroïscher maken!”

Wie hoop je dat er wint?

“Als renster vind ik het raar om daarop te antwoorden. Mijn antwoord zou zijn: een ploegmate natuurlijk! Maar Lotte Kopecky of Jolien D’hoore gun ik het ook.”

Wie denk je dat er wint?

“Emma Norsgaard of Ellen van Dijk.”

Wie hoop je dat er zondag bij de mannen wint?

“Eén van de Parelvissers (de trainingsgroep van haar vriend Stijn De Bock, red.) uiteraard! Of het dan Greg (Van Avermaet), Olli (Naesen, red.), Gijs (Van Hoecke, red.) of Lawrence (Naesen, red.) wordt, moeten ze maar onderling uitvechten.”

Wie denk je dat er zondag bij de mannen wint?

“Jasper Stuyven. Hij is klaar om revanche te nemen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.