Volle terrassen, veel volk en foodtrucks: eindelijk weer een Belgisch Kampioenschap met alle bijhorende randsfeer

Veel sfeer en volk bij de start in Waregem.© EC
Veel sfeer en volk bij de start in Waregem.© EC
Redactie KW

Waregem was zondag het strijdtoneel voor het Belgisch Kampioenschap wielrennen. Na buurgemeente Anzegem vorig jaar, was het dit jaar de beurt aan Waregem.

Al voor de derde keer in zijn geschiedenis organiseert de paardenstad de wielerkoers. Wout van Aert werd de opvolger van Guido Reybrouck en Carlo Bomans. Respectievelijk in 1966 en 1989 wonnen deze twee renners de vorige edities die ook in Waregem werden gereden. Voor Bert Van Lerberghe, Jens Debusschere en Jonas Rickaert was het een speciale editie, want zij reden het Belgisch kampioenschap in hun eigen omgeving.

De organisatoren van Dwars door Vlaanderen en voetbalclub SV Zulte Waregem sloegen de handen in elkaar voor het Belgisch kampioenschap. Daarom kreeg het parcours een gelijkaardige tint zoals die van Dwars Door Vlaanderen. De rondes werden vooraf meer gezien als citymarketing dan echt een wielerkoers. “Het parcours van het BK wielrennen is dat van een kermiskoers”, liet Patrick Lefevre, ploegleider van Deceuninck-Quick.Step vooraf weten.

Heel wat fans kwamen naar de start van de heren kijken.© EC
Heel wat fans kwamen naar de start van de heren kijken.© EC

Het parcours was opgedeeld in drie verschillende rondes: de Briek Schotte-, André Defoort-, en de finalerondes. Eerst reden de Belgische elitemannen vier Briek Schotte-rondes, vernoemd naar Waregems ereburger en ex-wielrenner Briek Schotte. Deze passeerde niet geheel toevallig door Desselgem, de plaats waar Schotte jarenlang woonde.

Vier finalerondes

Na de Briek Schotte-rondes werd het tijd voor een andere ronde met een Waregems kantje. Nu was de André Defoort-ronde aan de beurt, vernoemd naar André Defoort die in 1944 Belgisch kampioen werd op de citadel in Namen en in 1972 stierf in Beveren-Leie. Mannen zoals Remco Evenepoel en Yves Lampaert hadden hier niet zoveel moeite mee, want het grotere werk van de dag moest nog komen.

De renners verlieten de Waregemse deelgemeenten en begonnen aan vier finalerondes. De kasseien van de Heerlegemstraat in Kruisem waren de enige hindernissen die de renners moesten overbruggen. De Holstraat werd ook betrokken in de finalerondes en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 4,5 procent waarbij de maximale hellingsgraad 8 procent is. De organisatoren pakten het dus zeer tactvol aan door eerst wat aan stadsreclame te doen en er daarna wat lastige zones in te betrekken.

Evenepoel wordt derde

Net over het middaguur vertrokken de mannen voor een rit van meer dan 200 kilometer door Waregem en omstreken. De officieuze start werd gehouden op de hippodroom, maar de officiële volgde vijf minuten later op de Oosterlaan.

Na 221 kilometer werd het eindelijk tijd voor de aankomst op de Verbindingsweg in Waregem, waar ook de finish van Dwars Door Vlaanderen ligt. Het werd een eindsprint tussen Remco Evenepoel, Edward Theuns en Wout van Aert. Die laatste won het voor de twee andere en dat werd dan ook meteen volledige podium met Theuns op de tweede plaats en Evenpoel op de derde.

Vande Velde behaalt zilver

Jolien D’hoore ging in Waregem voor haar vijfde Belgische driekleur en Lotte Kopecky reed voor haar tweede titel nadat ze vorig jaar won in Anzegem.

Doortocht van de dames.© EC
Doortocht van de dames.© EC

De start voor de vrouwen lag twee uur vroeger dan die van de mannen. In totaal kregen de dames een parcours van 122 kilometer voorgeschoteld. De vrouwen reden net zoals de mannen vier Briek Schotte-rondes, maar geen André Defoort-rondes. Zij zochten meteen de lastige stukken van de finalerondes op.

Ann-Sophie Duyck, geboren in Roeselare, reed op één finaleronde van het einde als eerste over de streep. Haar voorsprong bedroeg toen 11 seconden op het peloton. Maar Duyck werd op negen kilometer van het einde gegrepen door Shari Bossuyt. Een kleine groep van negen rensters haalden Bossuyt meteen terug.

Winnares van vorig jaar, Lotte Kopecky, reed op meer dan vijf kilometer van het einde weg van het groepje en kwam solo aan over de streep. Ze volgt zichzelf op en het podium bij de dames werd vervolledigd door Julie Van de Velde en Alana Castrique.

Massaal op straat

Er was veel bekijk bij de start van de mannen. Supportersgroepen van Remco Evenepoel en Yves Lampaert waren talrijk aanwezig. Politieagenten moesten het volk aanmanen om op het voetpad te blijven en niet vooruit te komen als de renners er aankwamen. “We moeten constant fluiten zodat de mensen beseffen dat ze niet mogen naderen tot de renners”, vertelt een agente. “Er is hier nu veel volk en dat is altijd wel wat lastiger om onder controle te houden.”

Seingever Luc geniet van het vele volk.© EC
Seingever Luc geniet van het vele volk.© EC

Mensen kwamen massaal op straat. Dit zagen we in Waregem alsook in zijn deelgemeenten. Op de Deerlijkseweg stond seingever Luc Van De Casteele. “Het is zonnig weer en dit komt goed uit, want zo kan er veel volk buiten komen”, vertelt Luc. “Het is goed dat dit kampioenschap kan doorgaan met publiek langs de weg, want zo zien wij ook nog eens wat mensen. Ik hoop dat de volgende wielerwedstrijden ook kunnen doorgaan met publiek.”

In Beveren-Leie zat er veel volk op het terras van OC De Kernelle. “Ik hoop dat Yves Lampaert wint”, vertelt Kurt. “Hij is een West-Vlaming en won ook al in de tijdrit. Hij toont altijd die West-Vlaamse vechtlust die iedereen hier graag ziet.” Ook werden er langs de straat nog een paar mobiele foodtrucks geplaatst waar je ijsjes en versnapering kon kopen. “Het is het ideale weer om met een ijsje in je hand naar de koers te kijken”, zegt Thomas. “Ik ben dan ook heel blij dat ze passeren in Beveren-Leie, want het is altijd tof om de renners voor je deur te zien rijden. Ik hoop dat Lampaert wint omdat hij een voorbeeldcoureur is.”

Genieten in het zonnetje

 © EC
© EC

Ook in Desselgem, Briek Schotteland, waren er veel mensen aan het genieten op een terrasje bij café t’ Gemeentehuis. De koers passeerde langs het café wanneer Mauri Vansevenant in de kopgroep zat. “Wij zijn echte supporters van Vansevenant en Evenepoel”, vertelt een enthousiaste supporter. “We hopen dat een jonge Belg de titel neemt, want dit zou wel een boost kunnen zijn voor zijn carrière. Natuurlijk mag dit dan Mauri of Remco zijn.”

De terrassen waren goed gevuld met dit zacht zomerweer.© EC
De terrassen waren goed gevuld met dit zacht zomerweer.© EC

Rond de Sint-Elligiuskerk in Sint-Eloois-Vijve stonden vele mensen te genieten van de koers in het zonnetje. Toen de koers passeerde riep iedereen luid mee voor de verschillende renners. “We zijn zeer tevreden dat we de koers kunnen zien in onze eigen gemeente”, zegt Annick.

“Na een jaar waarin we niet veel konden buitenkomen en niet veel mensen mochten zien, is dit een verademing. Dat het Belgisch Kampioenschap dan ook in onze eigen streek passeert, maakt het ook een leuker evenement.”

De foodtrucks zorgden voor extra sfeer.© EC
De foodtrucks zorgden voor extra sfeer.© EC

Voor frituur Fauve stond er ook een kleine foodtruck waar mensen wat konden kopen. “Het is leuk dat we kunnen drinken en eten langs het parcours”, vertelt Joeri. “Eerlijk gezegd had ik het niet gedacht dat dit zo snel al weer zou mogen.”

(EC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier