https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Van der Hoorn houdt sprintend peloton af in Lichtervelde

© (Foto Coghe)
Bron: Belga

Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) heeft donderdag de Omloop van het Houtland, met start in Middelkerke en aankomst na 190 kilometer in Lichtervelde, gewonnen. De 27-jarige Nederlander haalde het na een solo die hij opzette op 3 kilometer van de eindmeet. Zijn team- en landgenoot Danny van Poppel won de sprint van het peloton. Gerben Thijssen vervolledigde het podium.

Van bij de start de lag het tempo bijzonder hoog. In het eerste wedstrijduur werden 48 kilometer afgelegd. Er vormde zich toch een kopgroep met tien renners (Adam De Vos, Aaron Van Poucke, Alexander White, Oskar Nisu, Tim Marsman, Sean Flynn, André Drege, Luca Dressler, Jon Knolle en Nikolaos Michail Drakos). Drakos moest na verloop van tijd evenwel zijn metgezellen laten rijden en werd ingerekend door het peloton.

Uit de grote groep was Tim Merlier letterlijk en figuurlijk weggevallen en zo moest Alpecin-Fenix zijn strategie herzien. De kopgroep met negen dikte nog voor het ingaan van de acht plaatselijke ronden, van elk 12,1 kilometer, aan tot 37 renners. Dat was het sein voor Jonas Rickaert en de Nederlander Taco van der Hoorn om te gaan aanvallen. Achter hen smolt alles weer samen. De twee leiders sneden de tweede plaatselijke ronde aan met een voorgift van 38 seconden op het compacte peloton. De voorsprong klom de daaropvolgende ronde naar 1:30 en bleef daarop schommelen rond de minuut.

De renners van Bingoal Pauwels Sauces-WB menden in het peloton, dit samen met enkele pionnen van Lotto Soudal. Net voor het ingaan van de slotronde liet Rickaert zich uitzakken maar kreeg Van der Hoorn het gezelschap van een andere Alpecin-Fenixrenner, Guillaume Van Keirsbulck. Van Keirsbulck, in 2011 nog winnaar in Lichtervelde, liet de Nederlander op drie kilometer van het einde rijden.

Wie dacht dat het peloton Taco van der Hoorn nog zou remonteren kwam echter bedrogen uit. Hij had nog voldoende reserves in de tank en haalde het daarop afgescheiden. Van der Hoorn, in 2019 nog derde, volgt daarmee de Duitser Max Walscheid op op de erelijst.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.