https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Van Aert verslaat Pidcock in millimetersprint en wint Amstel Gold Race

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft zondag in Nederlands-Limburg de 55e editie van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. Van Aert bleef na 218,6 kilometer in en rond Valkenburg in de sprint de Brit Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) heel nipt voor. De fotofinish moest zorgen voor de beslissing, maar liet heel lang op zich wachten.

De 55e editie van de Amstel Gold Race werd door de strenge Nederlandse coronamaatregelen op een lokaal circuit afgewerkt, maar veel veranderde dat niet aan het wedstrijdverloop. Tot zestig kilometer voor de finish bleef het luw in het peloton. Een vroege vlucht van tien bestond wel voor de helft uit Belgen, dankzij de aanwezigheid van Edward Theuns, Stan Dewulf, Sébastien Grignard, Loïc Vliegen en Kenny Molly.

Anderhalf uur voor de aankomst kwam de gang in het peloton. Wout van Aert was een van de Belgen die attent voorin mee schoven, maar zijn team Jumbo-Visma moest bij het ingaan van het laatste wedstrijduur toch stevig aan de bak toen het niemand mee had in een tegenaanval van zes renners, met daarin onder meer Tosh Van der Sande. Een actieve Primoz Roglic neutraliseerde het gevaar op de voorlaatste beklimming van de Cauberg.

Diezelfde Cauberg zorgde bij zijn laatste passage voor een eerste beslissing: door demarrages van Wout van Aert, wereldkampioen Julian Alaphilippe en Tom Pidcock brak de wedstrijd helemaal open. De Ineos Grenadiers speelden hun overwicht in een selecte kopgroep uit: na een poging van Michal Kwiatkowski zorgde een nieuwe prik van Pidcock voor de definitieve beslissing. Enkel Van Aert en Maximilian Schachmann schoven mee.

Ondanks het weerwerk van een onvermoeibare Mauri Vansevenant, vanuit de achtergrond naar de eerste achtervolgende groep teruggekeerd na een valpartij en materiaalpech, bleven de drie vooruit tot de aankomst in Berg en Terblijt. Daar zette Van Aert vrij vroeg zijn sprint vanop de kop in, maar Pidcock kwam vanuit zijn spoor langszij en duwde net op de streep zijn voorwiel naast dat van de Kempenaar.

Het duurde minutenlang tot er duidelijkheid kwam over wie er als eerste over de streep was gekomen, maar uiteindelijk wees de wedstrijdjury op basis van de finishfoto Van Aert als winnaar aan. Voor de 26-jarige renner is het al de vierde zege van het seizoen, na Gent-Wevelgem en twee etappes in Tirreno-Adriatico. De Amstel Gold Race was de laatste wedstrijd in het voorjaar van Van Aert.

De Duitser Schachmann finishte als derde. In zijn zog won Michael Matthews de sprint voor de vierde plaats voor Alejandro Valverde en Julian Alaphilippe. Tosh Van der Sande finishte als tiende.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.