https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

UCI-commissaris Jempi Jooren uit Sint-Eloois-Winkel over fotofinish Amstel Gold Race

Jempi Jooren.© Jan Stragier
Jempi Jooren.© Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Het duurde zondag lang vooraleer duidelijk werd wie precies de wielerklassieker Amstel Gold Race gewonnen had. Uiteindelijk viel het verdict: Wout van Aert versloeg Tom Pidcock met enkele millimeters. UCI-commissaris Jempi Jooren uit Sint-Eloois-Winkel geeft zijn visie.

“Doordat de televisiebeelden een ander beeld gaven dan de fotofinishapparatuur was er even twijfel, maar het is beter om tien minuten later de juiste winnaar aan te duiden, dan onmiddellijk te beslissen en een fout te maken”, aldus UCI-commissaris en ervaren aankomstrechter Jempi Jooren uit Sint-Eloois-Winkel. Hij is internationaal commissaris voor de UCI en stond jarenlang in voor de fotofinish bij wielerwedstrijden.

Televisiezenders gebruiken breedbeeldlens

Hij zag zondag ook op televisie hoe Wout van Aert, Tom Pidcock versloeg in de sport van de Amstel Gold Race. “Het was heel erg nipt en niet te zien wie de winnaar was. Het probleem was dat de televisiebeelden iets anders gaven dan de fotofinish. Televisiezenders werken met een breedbeeldlens waardoor het leek alsof Tom Pidcock het hoogste schavotje mocht beklimmen.”

Beelden eerst aan renners laten zien

Dat het even duurde vooraleer er duidelijkheid was over wie de winnaar was, vindt Jempi goed. “Het is in zo’n situaties belangrijk dat je ook de renners of hun ploeg de beelden eerst laat zien vooraleer je de winnaar bekend maakt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.