Tim Merlier wint Ronde van Limburg

© (Foto Belga)
© (Foto Belga)
Bron: Belga

Tim Merlier heeft maandag de 73e editie van de Ronde van Limburg (cat.1.1) op zijn naam gebracht. Na 200 kilometer van Hasselt naar Tongeren was de 29-jarige renner van Alpecin-Fenix in een massasprint sneller dan de Brit Daniel Mc Lay en de Duitser John Degenkolb.

Brent Van Moer (Lotto Soudal) leek op weg naar de zege, maar vergiste zich in de laatste 500 meter van traject; nadat hij zowat 140 kilometer in de aanval had gereden.

Merlier, die pas in laatste instantie aan de deelnemerslijst werd toegevoegd na zijn opgave in de Giro, won eerder al dit seizoen de GP Le Samyn (1.1), de GP Jean-Pierre Monseré (1.1), de Bredene-Koksijde Classic (1.Pro) en de tweede etappe van de Giro (WT).

Meerdere renners probeerden in de beginfase van de wedstrijd een uitval op te zetten, maar slaagden daar niet in. Pas in de aanloop naar de vierde helling van de dag, de Keiberg na 65 kilometer koers, kwam er een eerste serieuze afscheiding. Daar zorgden Brent Van Moer, Cedric Beullens en de Nederlander Sven Burger voor. Het peloton liet hen iets meer dan vier minuten voor zich uit rijden.

Beullens moest op de kasseizone Op de Kriezel, met nog 51 kilometer voor de boeg, zijn metgezellen laten rijden. De grote groep had dan de vaart al een tijdje opgevoerd en volgde op 50 seconden. Jules Hesters, Frederik Backaert en Alex Colman trokken op jacht naar Van Moer en Burger voegden zich bij hen. Voor Burger ging het plots te snel en daarna moesten ook Colman en Hesters lossen.

Achter Van Moer en Backaert sloegen Tom Paquot, Alex Colman en Daan Hoole de handen in elkaar. Bij de passage op de kasseizone van Manshoven bleef Van Moer alleen voorin over. Ter hoogte van de kasseien van Op de Kriezel, 11 kilometer van de eindmeet, reed Van Moer 50 seconden voor een gegroepeerd peloton. Na een vlucht van zowat 140 kilometer leek hij op weg naar de zege, tot hij plots de afleiding van de volgwagens inreed en zo op 500 meter van de eindmeet van het parcours af geraakte.

In de daaropvolgende groepssprint was Tim Merlier duidelijk de snelste. Op de erelijst volgt hij de Roemeen Eduard-Michael Grosu, winnaar in 2019, op.

“Twijfel sloeg toch even toe”

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) gooide maandag op de Eeuwfeestwal in Tongeren wel de armen in de lucht, maar honderd procent zeker dat hij de Ronde van Limburg gewonnen had, was hij niet. “Brent Van Moer was de laatste 500 meter een verkeerde weg ingedraaid. Ik twijfelde ook even en ik was wat uit het oog verloren of Van Moer nu ingelopen was of niet. Ik spurtte, stak mijn handen in de hoogte maar dan sloeg de twijfel toch even toe. Het is jammer dat Brent Van Moer dit moet meemaken, maar voor mij is het wel een mooie zege.”

Brent Van Moer terugpakken leek bijzonder moeilijk te verlopen. De renner van Lotto Soudal trok de slotkilometer in met nog een mooie voorsprong. “Guillaume Van Keirsbulck en Laurens De Vreese hebben een heel deel van de wedstrijd het tempo in het peloton voor hun rekening genomen. Logisch dat ik op hen niet meer kon rekenen in volle finale. Die taak namen andere jongens voor hun rekening. In de slotkilometers verliep het heel hectisch en kwamen ze van overal. Wij pokerden en dat bleek de juiste tactiek te zijn. Uiteindelijk kwam het toch tot de verhoopte sprint.’

Merlier verliet voortijdig de Ronde van Italië na enkele lichamelijke klachten. Die blijken ondertussen achter de rug. “Ik ben uiteraard al een stuk beter nu, maar echt super was ik niet. Op training had ik wel een goed gevoel. Ik ga nu even bekomen van deze zege. Dan stoom ik me klaar voor Dwars door het Hageland, de Elfstedenronde, de Baloise Belgium Tour en dan het Belgisch kampioenschap.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.