Tim Merlier wint Elfstedenronde in Brugge

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) volgt zichzelf op als winnaar van de Elfstedenronde in Brugge. Het was Jasper Philipsen die Merlier op sleeptouw nam naar de eindmeet van de Elfstedenronde. De oud-Belgisch kampioen kwam er op 200 meter van de finish uit en kon in een millimeterspurt Mark Cavendish achter zich houden.

Na het bekijken van de fotofinish werd meteen duidelijk dat zijn zesde zege van het seizoen een feit was. Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen – Baloise) werd derde. Merlier won eerder dit seizoen al de GP Le Samyn, de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré, Bredene-Koksijde Classic, de tweede etappe van de Giro in Novara en de Ronde van Limburg. In 2019 haalde Merlier het in de Elfstedenronde voor Fabio Jakobsen en Jasper Philipsen.

Na goed 15 kilometer, en een heel onstuimig begin van de koers, vormde zich een kopgroep met zeven renners. Daarin figureerden Nathan Vandepitte, Alex Colman, de Nederlanders Lars Loohuis, Sven Burger en Elmar Reinders, de Nieuw-Zeelander James Fouché en de Fransman Thomas Denis. Dit zevental begon met een voorsprong van 2:30 op het peloton aan de zes plaatselijke omlopen, van elk 15,7 kilometer, op en rond de Buitenkruisvest van Brugge.

Onder andere Remco Evenepoel had zich op kop van het peloton gezet en zo knabbelde de grote groep gretig aan de achterstand. Ook de mannen van Alpecin-Fenix bevolkten gaandeweg de kop van het peloton. Elmar Reinders moest even van de fiets na mechanisch defect maar kon vrij snel weer aansluiting vinden bij zijn vroegere metgezellen. Sven Burger echter viel met krampen weg uit de kopgroep. Ter hoogte van de kasseizone van de Brieversweg, met nog 52 kilometer voor de boeg, trok Philippe Gilbert fors door. Het peloton scheurde hierdoor in verschillende stukken. De renners van Alpecin-Fenix hadden zich laten verrassen en moesten vol aan de bak om de kloof met de kop van het peloton opnieuw dicht te rijden.

De vroege vlucht werd opgerold door het groepje met Gilbert en net voor het aansnijden van de vierde passage op de Brieversweg smolt alles opnieuw samen. Het sein dan voor Jens Reynders en Nick van der Lijke om te gaan aanvallen. Dit tweetal vatte de twee resterende ronden aan met een voorsprong van 20 seconden op het peloton. Laatstgenoemde achtte het plotseling nodig om te gaan aanvallen en meteen was de verstandhouding voorin helemaal zoek. De grote groep liet bij het intrekken van de slotronde de twee netjes voor zich uit rijden en raapte hen op 10 kilometer van de finish op.

De laatste passage op de Brieversweg zorgde voor geen afscheiding meer en zo stormde een compact peloton naar de Buitenkruisvest. Jasper Philipsen trok de sprint aan voor Tim Merlier en die kon nog net Mark Cavendish achter zich houden.

 © VDB
© VDB

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten