Serge Pauwels wordt op termijn een uitstekende performance coach

©DAVID STOCKMAN BELGA
©DAVID STOCKMAN BELGA
Tom Vandenbussche

Een quizvraagje: welke twee renners kleurden de Tour van 2015? Het antwoord: Peter Sagan en Serge Pauwels. Wat kort door de bocht, maar het zegt veel over de indruk die Serge – aanvalsrecordhouder met 17 uur, 19 minuten en 20 seconden heeft nagelaten. Een herontdekking van de renner Serge Pauwels.

Een renner van wie je wist dat hij er in juli zou staan, ook al bleef die felbegeerde ritzege in de Tour een droom. Nooit was hij er zo dicht bij als op 14 juli 2016. Wat als die noorderstorm met windkracht negen niet boven de Mont Ventoux had geraasd? Dan had niet Thomas De Gendt, maar Serge Pauwels een prestigieuze bergrit in de Tour gewonnen.

Serge doorliep in vijftien jaar tijd alle onderdelen van zijn sport. Rijpen bij Topsport Vlaanderen. Schitteren aan de zijde van Carlos Sastre bij Cervélo. Twee seizoenen professionalisme in de puurste zin van het woord bij Team Sky. Knecht bij Quick-Step. Aanvaller bij Dimension Data en CCC.

Serge was ergens een selfmade man. Iemand die wist waarmee hij bezig was, zichzelf elke dag beetje bij beetje beter leerde kennen en intelligent genoeg was om bij te sturen. Hij huurde een huis in Spanje, maar stelde vast dat het verlaten van zijn vertrouwde omgeving niets voor hem was. Hij deed hoogtestages, maar stelde vast dat hij thuis beter kon trainen. En hij bleek een liefhebber van de Tourhitte, maar stelde vast dat hij daarvoor ‘heat adaptation’ in Toscane moest inlassen.

Serge Pauwels was de Koen Naert van de wielersport. Een hoog IQ én EQ. Geliefd bij de buitenwereld (en bij journalisten). Allebei bezeten door hun job. Hun eindeloze zoektocht naar progressie. En nood hebben aan een houvast: in mindere periodes grepen/grijpen beiden terug naar notities van vroeger. Zo gebeurde het vaak dat Serge op stage was en naar vrouwlief Ine belde met de vraag of ze een foto kon nemen van wat hij enkele jaren daarvoor de week voor de Ronde van het Baskenland had opgeschreven. Onder het motto van: het is pas als je slecht presteert dat je jezelf in vraag stelt.

Bij Belgian Cycling, dat onder technisch directeur Frederik Broché tot een hyperprofessionele en wetenschappelijk onderbouwde omgeving is uitgegroeid, krijgt Serge een unieke kans om zich verder te ontplooien en bij te scholen. Of om het met de woorden van Wim Lagae te zeggen: dit zal van Serge Pauwels op termijn een uitstekende performance coach maken.

Reageer? tom.vandenbussche@kw.be