Sep Vanmarcke proeft voor het eerst sinds 2019 van zege: “Voel me opgelucht”

Sep Vanmarcke. © Belga

Na drie jaar zonder overwinning mocht Sep Vanmarcke zondag vieren in de eerste editie van de Maryland Cycling Classic (1.Pro). De 34-jarige West-Vlaming toonde zich de snelste van een vluchtersgroep.

“Ik voel me opgelucht. Het was lang geleden dat ik nog een wedstrijd kon winnen, ik was vaak ziek of geblesseerd, en dit zet mij weer op de kaart”, reageerde de renner van Israel-Premier Tech. “De voorbije maanden was het niet eenvoudig om opnieuw een goed niveau te halen en twee weken geleden kneusde ik nog mijn ribben. Daarom moest ik even wat tijd nemen en miste enkele belangrijke wedstrijden. Dat was een grote ontgoocheling, maar dit is een leuke manier om er weer te staan.”

Vanmarcke zegevierde na een wedstrijd waarin van bij de start werd aangevallen. Uiteindelijk raakte een groep van 25 renners weg waarna die op de klimmetjes uit elkaar viel.

Zwaarder dan verwacht

“Het was zwaarder dan verwacht. De eerste 120 km waren heel lastig door de hitte en de lange dag in de aanval, en de finale was ook erg zwaar”, vervolgt Vanmarcke. “We wisten dat er een opvolging van klimmetjes zou volgen, maar was het echt de ene na de andere bult. Ook het feit dat we met 25 renners ontsnapten na 10 km zorgde ervoor dat het een erg zware race werd. EF zorgde na 60 à 70 km voor de afscheiding, waarna we met twaalf voorop kwamen. Iedereen werd moe en ook ik voelde het in de finale. Maar ik wist dat ik aandachtig moest blijven omdat het nog zou breken.”

Het team had aanvankelijk het plan om te sprinten met Giacomo Nizzolo, maar die miste de goede vlucht. Vanmarcke nam zijn rol met verve over. “Ik ben heel trots om in Amerika te winnen. Het is een tijdje geleden dat we hier nog gekoerst hebben, dus is hier winnen heel mooi”, besloot hij.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.