https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Rutger en zijn Matej Matjes supporteren voor Mohoric: “Krijgen fanzone op WK”

Rutger Goeminne met zijn idool op het scherm. © (Foto GF)
Tom Van Houtte

Een paar weken geleden waren ze nog in feeststemming, vorige zaterdag regeerde de ontgoocheling bij de Matej Matjes. Matej wie? De Sloveense wielerkampioen Mohoric, tweevoudig ritwinnaar in de Tour en nipt geklopt in de sprint van de Clasica San Sebastian, heeft bij ons zijn fanclub en die wordt voorgezeten door Oeselgemnaar Rutger Goeminne.

Zondag 20 juni. Wout van Aert had zich in Waregem nog maar net tot Belgisch kampioen gekroond, of de Matej Matjes baanden zich via livestream een weg naar het Sloveens kampioenschap wielrennen. Ze zouden het zich niet beklagen, want Mohoric himself snelde er naar de titel.

De roots van de Matej Matjes liggen op de Kwaremont. “In 2019 trokken we met een groep van wel 20 vrienden naar die helling om er de doortochten van de Ronde van Vlaanderen te volgen. Op de bus die ons van het station van Oudenaarde naar daar bracht, sprak ik over mijn voorkeur voor Mohoric. Ik bleek niet de enige van de groep te zijn”, zegt Rutger Goeminne (28), een naar Gent uitgeweken Oeselgemnaar.

Aanval in de Ronde

“We opperden het idee om een fanclub te stichten. Op zowat 100 kilometer van de aankomst ging Matej die Ronde in de aanval. We gingen uit ons dak aan het grote scherm. Dat is Mohoric: bijna altijd rijdt hij in beeld. Leuk om van zo’n coureur fan te zijn.”

Matej Matjes-voorzitter Goeminne zegt vooral ook de daalstijl van de Sloveen te bewonderen. “Het is nu wel verboden, maar hij was een meester in het naar beneden rijden vanop de buis van zijn fiets. Op die manier won hij in 2018 een Girorit en ik was verkocht”, aldus Goeminne.

Na elk van zijn etappezeges in de Tour stuurde hij een dankberichtje

Geen verrassing: Matej Matjes is de enige Belgische fanclub van Matej Mohoric. “Maar bij mijn weten is het ook de enige wereldwijd. De aandacht van pers en publiek gaat vooral naar zijn landgenoten Pogacar en Roglic. Het is zelfs zo dat de helft van onze volgers op sociale media Slovenen zijn. Matej stuurt ons dan ook geregeld zijn programma door. Weet je dat hij ons na elk van zijn etappezeges in de Ronde van Frankrijk nog voor middernacht een berichtje stuurde om ons te bedanken voor de vele steun? Hoewel hij bijna niemand van ons al in levenden lijve zag. Een schitterende gast.”

Supporteren voor hun held doen Rutger en co onder hen ook zijn Oostrozebeekse bestuurscollega’s Bert Luyckx en Kilian Van Haesebroeck – graag in het Gentse café De Karper.

Thuis in café De Karper

“Dat is van de vader van Iljo Keisse. Het spreekt voor zich dat we er dus nog geen officieel lokaal van onze fanclub van kunnen maken, maar vader Keisse beloofde ons wel een vat de dag dat Matej wereldkampioen wordt. Misschien vloeit het bier op 26 september al, na het WK in Leuven waar we een eigen fanzone krijgen. Dat wordt een van onze eerste publieksactiviteiten, want door corona was er nog maar weinig mogelijk.”

Allicht in de BinckBank Tour begin september zal Mohoric voor het eerst de 40 Matej Matjes komen begroeten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.