Rik Goethals, organisator van de Omloop van de Westhoek: “Derde keer, goed keer”

Julien Vermote, eindwinnaar van de 3-daagse van West-Vlaanderen in 2013.© BELGA
Julien Vermote, eindwinnaar van de 3-daagse van West-Vlaanderen in 2013.© BELGA
Tom Vandenbussche

Zondag vindt in Ichtegem de Omloop van de Westhoek voor dames elite plaats. Na vele jaren als organisator van een koers voor heren profs verschoof KVC Ichtegem in 2019 de aandacht definitief naar de vrouwen. Alleen staken een storm en corona al twee keer stokken in de wielen. “En ook nu is het een zware dobber”, aldus organisator Rik Goethals. Wij stelden de 62-jarige Eernegemnaar drie vragen.

1. In 2019 werd de Omloop van de Westhoek (UCI 1.1) voor dames in Ichtegem afgelast door het stormweer. Vorig jaar stak corona stokken in de wielen. Derde keer, goede keer?

“Jazeker. Hopelijk verandert er nu niets meer. Financieel is het wel een zware dobber. Dat is voor elke organisator zo. Voor wie geen buffer kon opbouwen, lukt het niet meer. Er zijn alleen maar kosten bijgekomen, zoals de sneltesten. Alleen die van de wielerbond worden terugbetaald, maar die van de rensters en vrijwilligers zijn voor onze rekening, zo’n 180 mensen. Aan tien euro per test. We moeten ook twee dagen een verpleegkundige voorzien.”

2. Het mooie deelnemersveld maakt veel goed, nietwaar?

“We zijn heel tevreden. Het zal België tegen Nederland worden: Jolien D’hoore en Lotte Kopecky tegen Amy Pieters en Loreena Wiebes. Ook Lonneke Uneken, een Nederlandse van 21, start. Onlangs won ze à la Van der Poel een rit in de Healthy Ageing Tour. Van haar verwacht ik veel.”

3. Wanneer ben jij zondagavond een tevreden organisator?

“We zijn op zo’n koers met duizend en één dingen bezig. Je probeert alles zo goed mogelijk te doen, maar er loopt altijd wel wat mis. Maar als organisator kennen we intussen wel het klappen van de zweep (KVC Ichtegem Sportief organiseerde sinds 1945 de Omloop van de Westhoek, een rit in de Guldensporentweedaagse en de 3-daagse van West-Vlaanderen en Dwars door West-Vlaanderen voor profs, red.) . We hadden ook al een voorproefje met onze GP Jules Van Hevel voor beloften en elite zonder contract in oktober. Voor die organisatie kregen we zelfs een pluim van de wielerbond. We zijn ambitieus. We willen deze dameskoers verder uitbreiden. De verandering van datum ( twee weken later, red.) heeft ons geen windeieren gelegd. We horen nu bij de drie topweken voor dames.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.