Remco Evenepoel wint tijdrit nipt voor ploegmaat Lampaert

Remco Evenepoel was 2 seconden sneller dan Yves Lampaert.© (Foto BELGA)
Remco Evenepoel was 2 seconden sneller dan Yves Lampaert.© (Foto BELGA)

Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) heeft donderdag de individuele tijdrit gewonnen in de Baloise Belgium Tour (2.Pro). Hij verstevigde zo zijn leidersplaats in de algemene stand.

Evenepoel legde de 11,2 kilometer met start en aankomst in Knokke-Heist af in 12 minuten. Daarmee was hij twee seconden sneller dan zijn ploeggenoot Yves Lampaert. De Nieuw-Zeelander Finn Fisher-Black werd derde. Rune Herregodts en Frederik Frison vervolledigden de top vijf.

Evenepoel telt nu in het algemeen klassement 45 seconden voorsprong op Lampaert. Gianni Marchand volgt als derde op 0:53.

Het was de Fransman Damien Gaudin die als derde gestarte renner met 12:42 een eerste richttijd neerzette. De Brit Charles Quarterman deed meteen 14 seconden af van de tijd van Gaudin maar met Thibault Guernalec (12:21) mocht een nieuwe Fransman op de hot seat gaan zitten. De Deen Lasse Norman Hansen strandde op enkele honderdsten van een seconde van Guernalec en positioneerde zich zo even op de tweede plaats. Frederik Frison scherpte de besttijd aan tot 12:19. Tot Rune Herregodts er nog enkele honderdsten van een seconde afdeed en zo op de hot seat mocht postvatten. De Nieuw-Zeelander Finn Fisher-Black, nationaal kampioen van zijn land bij de beloften, had zijn focus gelegd op het tweede gedeelte van de tijdrit en klokte af na 12:18.

Yves Lampaert mocht vervolgens de weg op. De Belgische kampioen tegen de tijd van 2017 knalde over het traject en bolde binnen na 12:02. De West-Vlaming deed zo 16 seconden af van de beste tijd tot dan. Leider Remco Evenepoel begon als allerlaatste aan het 11,2 kilometer lange traject. Aan het tussenpunt moest Evenepoel met 7:07 slechts één seconde toegeven op zijn ploegmakker Yves Lampaert. Evenepoel verdapperde op het einde en klokte af in 12:00.4. Robbe Ghys, de man die tweede stond in het klassement, reed lek en zakte zo helemaal weg. Hij blijft wel leider in het klassement van de tussensprinten.

Victor Campenaerts verscheen niet aan de start in de tijdrit, nadat hij woensdag over de limiet was gegaan. “De krampen hebben mijn ontstoken pees uit de Giro geraakt”, zo klonk het. Hij wou geen risico’s nemen met het oog op het vervolg van het seizoen.

Vrijdag staat een etappe van 174,4 kilometer tussen Gingelom en Scherpenheuvel-Zichem op het programma, wellicht prooi voor een sprinter.

De Baloise Belgium Tour telt vijf etappes en eindigt zondag. Remco Evenepoel won de vorige editie in 2019. In 2020 werd de rittenkoers geannuleerd wegens de coronapandemie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.