https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Prof Emiel Vermeulen staat aan de start van ‘zijn’ Koolskamp Koers

Emiel Vermeulen kijkt ernaar uit om weer voor eigen volk te koersen. © foto RLM
Redactie KW

Koolskamp Koers is voor Emiel Vermeulen (28) een jaarlijks examen, zijn persoonlijk wereldkampioenschap. Voor de zevende keer rijdt hij in zijn geboortedorp het Kampioenschap van Vlaanderen. Stoppen doet hij pas als hij deze thuiswedstrijd op zijn naam heeft geschreven!

Vijftiende in 2014, veertiende in 2015, tiende in 2016. Telkens in het shirt van Team 3M. En daarna als renner van Roubaix achtste, vierde en zevende. Vorig jaar kon deze 1.1-wedstrijd door de coronacrisis niet plaatsvinden. Vrijdag wordt er in en rond Koolskamp wel weer gekoerst. De 28-jarige Emiel Vermeulen woont nu in Brugge, maar is in eigen dorp altijd extra gemotiveerd.

“In Koolskamp start ik altijd met de ambitie beter te doen dan vorige keer, maar dit keer wordt dat niet evident”, beseft Vermeulen. “Vrijdag wordt het een sprintersfestival. Met Tim Merlier, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Sam Bennett en Giacomo Nizzolo zakt de wereldtop onder de spurters naar het Kampioenschap van Vlaanderen af. Vrijdag wordt goed weer verwacht. Ik hoop dat er, net als twee jaar geleden, wat wind staat. Dan is het peloton in de finale wat kleiner.”

Vijfde top tien

Voor de vijfde keer op rij in eigen Koolskamp top tien spurten ligt niet voor de hand. Vermeulen start niet in de beste omstandigheden. Twee weken geleden kwam hij in de eerste etappe van A travers les Hauts de France, een 2.2-rittenkoers, tijdens de aanloop naar de sprint ten val. “Veel schaafwonden: het vel boven mijn rechterknieschijf was volledig weg”, zucht Vermeulen. “Het geneest moeilijk, maar intussen kan ik weer fietsen. Ik reed al Izegem Koers, maar toen het begon te regenen, staakte ik de strijd. Zondag reed ik Fourmies, maar in de massaspurt nam ik geen risico’s. Niettemin heb ik zondag gevoeld dat het met mijn conditie nog altijd goed zit.”

“Stoppen met koersen? Pas wanneer ik in Koolskamp win!”

Dus mag de kopman van Xelliss-Roubaix Lille Métropole in de finale in de spits van het gebeuren worden verwacht. Hij moet opboksen tegen de sprinttreintjes van Deceuninck-Quick-Step, Jumbo-Visma en Alpecin-Fenix. “Als enkeling wordt het niet makkelijk om een goede positie te bemachtigen”, weet Vermeulen. “Mijn ploegmaats doen wat ze kunnen, maar ik ga eerst moeten knokken om in een goede positie te geraken en daarna moet ik ook nog een sterke sprint rijden. Eenvoudig wordt het niet.”

Geen pint met fans

Vandaar dat Vermeulen in 2022 graag een kans in een procontinentale ploeg zou krijgen. “Ik haal de uitslagen die ik moet rijden en ik breng heel wat UCI-punten (146, red.) mee”, klinkt de sollicitatie van de pocketspurter. “En ik denk dat ik nog wat progressiemarge heb. Met sterkere ploegmaats, beter materiaal, noem maar op. Voor volgend jaar ben ik aan het uitkijken, want ik wil hogerop. Maar concrete contacten heb ik voorlopig niet.”

“Stoppen kan ik nog niet. Eerst moet ik Koolskamp Koers winnen, pas dan kan ik de koersfiets aan de haak hangen. Als dat vrijdag lukt, zal het kot te klein zijn. Maar na de koers een pintje met de supporters zit er niet in. Met de ploeg rijden we meteen naar een hotel voor de Grand Prix Isbergues zondag.” (HF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.