Piepjonge Ier houdt Torhoutenaar Mauri Vansevenant van ritwinst in Slovakije

Mauri Vansevenant, hier op de Olympische Spelen in Tokio, greep nipt naast de ritzege. © BELGA/ROB WALBERS

De twintigjarige Ier Archie Ryan van de opleidingsploeg van Jumbo-Visma heeft donderdag de tweede etappe in lijn van de wielerronde van Slovakije (cat. 2.1) gewonnen. Hij haalde het op een kasseihelling voor Torhoutenaar Mauri Vansevenant (Quick-Step Alpha Vinyl). De Tsjech Josef Cerny, een ploegmaat van Vansevenant, is de nieuwe geletruidrager.

De 186 kilometer lange tweede etappe van Hlohovec naar Banska Stiavnica was een van de twee heuveletappes van de vijfdaagse Ronde van Slovakije. Het venijn zat daarbij vooral diep in de finale, waarin de Spaanse ploegen Kern Pharma en Caja Rural – Seguros RGA een vroege vlucht van drie tot de orde riepen en het peloton deden versplinteren.

Ontgoocheling

Gele trui Ethan Vernon (Quick-Step Alpha Vinyl), de winnaar van de proloog en de eerste rit, kwam bergop in de problemen. Zijn Belgische ploegmaat Mauri Vansevenant overleefde wel vlot.

Uiteindelijk draaide de wedstrijd uit op een sprint van een selecte kopgroep op de kasseihelling naar de finish. Ryan ging die van heel ver aan en hield net stand, goed voor zijn allereerste profzege. Vansevenant maakte in de slotmeters nog veel terrein goed, maar kwam stuurkloppend van ontgoocheling als tweede over de streep. De Italiaan Lorenzo Fortunato werd derde.

Nog twee ritten

Vernon wordt in het algemene klassement afgelost door zijn Tsjechische ploegmaat Josef Cerny, die vier seconden voorsprong heeft op de Zuid-Afrikaan Stefan De Bod en vijf op de Tsjech Jakub Otruba.

Vansevenant is nu vierde op 0:06. Er wachten nog twee ritten in de Ronde van Slovakije. Vrijdag staat de langste rit op het programma, goed voor 214 kilometer en opnieuw veel klimwerk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.