Parcours BK wielrennen in Izegem op 25 juni met een sausje van Gent-Wevelgem en lokale rondes als apotheose

Wouter Vander Stricht

Op zondag 25 juni betwisten zowel de dames al heren elite het BK wielrennen met start en aankomst in Izegem. Het startschot wordt gegeven op de Grote Markt, daarna gaat het richting het West-Vlaamse heuvelland met passages op de Kemmelberg en de Monteberg. Na de lokale ronden is de finish getrokken in de Ambachtenstraat.

Die Ambachtenstraat is (voor een stuk) een parallelweg van de Rijksweg. Die ligt dus niet in het centrum van de stad, maar de lokale rondes doen zowel de centra van Izegem en deelgemeenten Emelgem en Kachtem aan, net als het centrum van Ingelmunster waar nu al plannen zijn om een groot Forza Lampaert-dorp te bouwen.

De start van de vrouwenwedstrijd is op 25 juni voorzien om 10.30 uur op de Grote Markt. De opvolgster van Kim de Baat kennen we omstreeks 14 uur. De mannen beginnen op hun beurt om 12 uur aan hun strijd om de tricolore en sluiten de wielerdag in Izegem omstreeks 17.30 uur af in de Ambachtenstraat.

De start vindt dus in het Izegemse centrum plaats, daarna gaat het via de Burgemeester Vandenbogaerdelaan richting Menen en Ploegsteert om vervolgens rond Ieper in de heuvels te duiken. De lokale rondes van 25 km zorgen voor de apotheose. “Het is een vrij vlak parcours, maar het zijn vooral de renners zelf natuurlijk die een wedstrijd maken”, zegt parcoursbouwer Wim Van Herreweghe van Flanders Classics.

BK wielrennen in Izegem. V.l.n.r. Wim Van Herreweghe (Flanders Classics), Izegems schepen Virginie Derumeaux, Izegems burgemeester Bert Maertens, Nathalie Clauwaert (Belgian Cycling) en Ingelmunsters schepen Trui Lambrecht.
BK wielrennen in Izegem. V.l.n.r. Wim Van Herreweghe (Flanders Classics), Izegems schepen Virginie Derumeaux, Izegems burgemeester Bert Maertens, Nathalie Clauwaert (Belgian Cycling) en Ingelmunsters schepen Trui Lambrecht. © Frank Meurisse Frank Meurisse

Passage nabij de Patrick Sercudreef

Zowel Izegems sportschepen Virginie Derumeaux en burgemeester Bert Maertens onderstreepten de verbondenheid tussen Izegem en de wielersport. De burgemeester verklapte eveneens dat er straks ook een Patrick Sercudreef komt, die naar de nieuwe woongelegenheden langs de Dirk Martenslaan zal leiden. Op zondag 25 juni zal het peloton dus passeren aan de straat die naar Izegemse ereburger en piste-icoon is genoemd.

Parcoursbouwer Wim Van Herreweghe verklapte namens Flanders Classics, waar Tomas Van Den Spiegel zich ziek had laten verontschuldigen, dat er vooral geopteerd werd voor brede wegen. “Het is dus een vrij vlak BK, maar op grote wegen zal de wind misschien mee het verschil maken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.