Mauri Vansevenant helpt indrukwekkende Evenepoel aan zege in Luik-Bastenaken-Luik

Voor de nog steeds maar 22-jarige Evenepoel is La Doyenne de grootste zege in zijn carrière. © BENOIT DOPPAGNE BELGA
Redactie KW

Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) heeft zondagnamiddag de 108e editie van Luik-Bastenaken-Luik (Bel/WorldTour) op zijn naam geschreven. De pocketklimmer versnelde op La Redoute uit het wiel van Vansevenant en kwam solo toe.

In de laatste voorjaarsklassieker van het seizoen ging Evenepoel er op net iets minder dan 30 kilometer voor de meet vandoor. Onder impuls van een sterke Vansevenant die de kop nam, schoot Evenepoel met een indrukwekkende versnelling op La Redoute uit het peloton. De nog overgebleven vluchters peuzelde hij in geen tijd op, om vervolgens solo richting de finish in Luik te snellen. Daar hield hij uiteindelijk een voorsprong over van 48 seconden op Quinten Hermans, die de snelste was in de achtervolgende groep. Met een derde plaats zorgde Wout van Aert voor een volledig Belgisch podium, voor het eerst sinds 1976. Toen ging de zege in Luik naar Joseph Bruyère. Freddy Maertens en Frans Verbeeck mochten toen mee het podium op.

Voor de nog steeds maar 22-jarige Evenepoel is La Doyenne de grootste zege in zijn carrière, na onder meer de Clasica San Sebastian en de Europese kampioenschappen. Hij is in Luik, waar hij overigens debuteerde, de eerste Belgische winnaar sinds Philippe Gilbert in 2011 en de eerste Vlaamse winnaar sinds Dirk De Wolf in 1992.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.