Mark Cavendish snelt naar derde seizoenszege in Milaan-Turijn

© (Foto BELGA)

Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) heeft woensdag de 103e editie van Milaan-Turijn (cat. 1.Pro) gewonnen. De 36-jarige Brit sprintte na 199 kilometer naar de zege, voor de Fransman Nacer Bouhanni en de Noor Alexander Kristoff. Greg Van Avermaet was met een 36e plaats op negen seconden beste Belg.

Italië’s oudste klassieker werd woensdag in ere hersteld en georganiseerd voor Milaan-Sanremo, zoals dat jarenlang het geval was. Ook was er opnieuw een vlakke finish, kansen voor sprinters dus. Cavendish was de topfavoriet, mede omdat Michael Mörköv als leadout aan de start stond, nadat hij vorige week in Parijs-Nice met Fabio Jakobsen aan het werk was.

Nadat de vroege vlucht van drie, Daniel Viegas, Juan Diego Alba en Martin Marcellusi, werd opgeraapt, ging een duo van EF Education-EasyPost zijn kans. Alberto Bettiol en Ben Healy sloegen de handen in elkaar, de Ier hield het uiteindelijk het langst vol, maar ook hij werd opgeslokt door het peloton.

In de sprint stond geen maat op Cavendish, die naar zijn derde zege van het seizoen sprintte. Eerder won hij etappes in de Ronde van Oman (2.Pro) en de UAE Tour (WT). In totaal zit de “Manx Express” nu al aan 159 profzeges. In Turijn volgt hij de Sloveen Primoz Roglic op de erelijst op.

Cavendish looft ploegwerk: “Nooit gepanikeerd”

Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) had woensdag veel lof voor zijn ploegmaats na zijn zege in Milaan-Turijn. “Dit was het perfecte team voor een eendagskoers en ze hebben me in ideale omstandigheden naar de meet geloodst. We hebben nooit gepanikeerd.”

“De sprintploeg is vaak op pad met Fabio Jakobsen, nu kreeg ik nog eens de mogelijkheid om mijn kans te gaan.”

Michael Mörköv leidde Cavendish perfect naar de finish en de Brit klaarde daarna de klus met gemak. Een opsteker, nadat hij in de voorbije Tirreno-Adriatico sukkelde met ziekte en nooit aan sprinten toe kwam. Leadout Mörkïv was er ook niet bij in de Tirreno, want met Jakobsen in Parijs-Nice. “Hier ben ik heel blij mee”, zei Cavendish in het flashinterview. “Het is niet altijd gemakkelijk, in een eendagkoers heb je maar één kans. Vandaag werd een solide ploeg naar hier gestuurd en je ziet meteen hoe geweldig ze zijn.”

“Ik koers hier voor het eerst en win hier meteen. Dat dit meer een klassieker voor de sprinters is dan Milaan-Sanremo, maakt me niet uit. Milaan-Sanremo won ik al (in 2009), deze niet. Als je ziet wie hier allemaal op het palmares staat, ben ik trots dat mijn naam daar nu ook tussen staat. Dit is niet altijd een koers voor sprinters en het is wel leuk dat mijn naam naast die van enkele grote klimmers staat.”

Het was de 159e profzege voor Cavendish. Daarmee evenaart hij de Ier Sean Kelly en de Italiian Mario Cipollini en komt hij in de buurt van de 162 zeges van Rik Van Looy. Eddy Merckx is met 283 overwinningen buiten schot.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.