Mads Pedersen sprint naar zege in Kuurne-Brussel-Kuurne

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)
Bron: Belga

Mads Pedersen (Trek-Segafredo) heeft zondag de 73e editie van Kuurne-Brussel-Kuurne (1.Pro), met start en finish na 197 kilometer op de Brugsesteenweg, op zijn naam geschreven. De 25-jarige Deen haalde het na een sprint met een omvangrijke groep voor de Fransman Anthony Turgis en de Brit Thomas Pidcock. De Italiaan Matteo Trentin sprintte naar de vierde plaats voor Jenthe Biermans. Het werd meteen de eerste zege van het seizoen voor de wereldkampioen van 2019 nadat hij eerder dit jaar als derde eindigde in de openingsrit van de Ster van Bessèges.

Na 22 kilometer vormde zich een kopgroep met vier renners. Daar maakten Ludwig De Winter, Maciej Bodnar, Patrick Gamper en Artyom Zacharov deel van uit. Wat verderop sloten ook Tom Paquot en Jonas Iversby Hvideberg voorin aan waardoor we zes vluchters kregen. Op de Volkegemberg, de tweede helling van de dag na 35 kilometer koers, was de voorsprong van de kopgroep al opgelopen tot 7:15. Meteen begon het peloton te knagen aan die achterstand.

Bij de passage van de Kanarieberg, op 87 kilometer van de finish, trok Mathieu van der Poel himself in de tegenaanval. Jhonatan Narvaez sprong mee met de Nederlandse kampioen. Ook Victor Campenaerts trachtte naar het wiel van Van der Poel te rijden maar de werelduurrecordhouder slaagde niet in zijn opzet en werd, na de beklimming van de Hotond, weer opgeslokt door het peloton.

Jenthe Biermans ging dan op zijn beurt jacht maken op MVDP. Die actie werd in aanloop naar de Oude Kwaremont, de voorlaatste helling van de dag op 60 kilometer van de eindmeet, tenietgedaan door de grote groep. Op de top van die bult vervoegde het duo Van der Poel-Narvaez de kopgroep. Een eerste deel van een versplinterd peloton volgde daar op anderhalve minuut.

Mathieu van der Poel ging op de Kluisberg nogmaals versnellen. Enkel Jhonatan Narvaez, Jonas Iversby Hvideberg en wat later Patrick Gamper met Artyom Zacharov konden meeglippen. Achter hen een groep met 21 waarin onder andere Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet, Kasper Asgreen, John Degenkolb, Oliver Naesen, Thomas Pidcock, Matteo Trentin, Sören Kragh Andersen, Dylan Teuns, Bert Van Lerberghe, Tiesj Benoot en Bryan Coquard figureerden.

Van der Poel en co mochten de enige plaatselijke ronde van 15 kilometer aansnijden met een voorsprong van 25 seconden op de groep Stuyven, een minuut op een tweede groep, 15 renners sterk, met daarbij onder andere oud-wereldkampioen Mads Pedersen. Met nog 11 kilometer voor de boeg smolten die twee groepen achter de leiders samen. Kasper Asgreen versnelde en die actie zorgde ervoor dat op anderhalve kilometer van de eindmeet op de Brugsesteenweg voorin alles samenvloeide.

Jasper Stuyven, winnaar in 2016, trok de sprint furieus aan voor Mads Pedersen. Die lead-out rondde de Deen netjes af en hierdoor volgt hij zijn landgenoot Kasper Asgreen op als eindlaureaat. Met deze zege vegen Mads Pedersen en Jasper Stuyven alvast de mindere prestatie van de Trek-Segafredoploeg zaterdag in de Omloop Het Nieuwsblad helemaal weg.

Ambiance is dit jaar grote afwezige op Kuurne-Brussel-Kuurne

De sfeer deze morgen, net voor het vertrek van Kuurne-Brussel-Kuurne, kon vergeleken worden met een verjaardagstaart waarvan de garnituur ontbrak. Meteen een schril contrast met hoe het er de andere jaren aan toe gaat. Geen enthousiaste wielerfans ditmaal in dikke rijen die staan te drummen bij de voorstelling van de renners in de hoop een handtekening of foto te kunnen bemachtigen van hun favoriet. In plaats daarvan een lege start- en aankomstzone, net als een lege parking van zaal Kubox waar anders de voorstelling doorgaat. Toch waren er enkele gelukkigen langs het parcours terug te vinden die een beperkte glimp van het wielercircus konden aanschouwen. Jelle Janssens en Eva Bertel waren zelfs deze morgen heel vroeg opgestaan om de voorruit van hun woning te voorzien van een tekening.

Jelle Janssens met partner Eva Bertel.© (Foto BRU)
Jelle Janssens met partner Eva Bertel.© (Foto BRU)

“Anders bruist onze straat tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne van de wielerfans, volgwagens en renners”, vertelt Jelle. “Ditmaal is deze gezellige drukte helaas ver weg. We hopen alvast volgend jaar opnieuw een normale editie van Kuurne-Brussel-Kuurne te kunnen ervaren. Noodgedwongen zullen we dit jaar de eindkilometers van de wedstrijd op TV moeten volgen.”

Ook Kim Lambrecht is langs het parcours woonachtig op slechts enkele honderden meters van de aankomststreep. “Samen met mijn twee dochters Liene en Nore heb ik plaats genomen op de oprit van mijn woning.”, vertelt Kim, “Stiekem had ik gehoopt deze morgen om veel renners te zien, maar op enkele volgauto’s en -motors na, blijft het hier ontzettend kalm op het stuk van de Brugsesteenweg waar ik woonachtig ben. Gelukkig is ook de aankomst hier voorzien, zodat ik deze namiddag ongetwijfeld meer succes zal hebben (lacht). Eigenlijk mis ik een beetje de sfeer die rondom deze wedstrijd andere jaren hangt, ik hoop alvast volgend jaar opnieuw een normale editie te kunnen meemaken van Kuurne-Brussel-Kuurne.” Ook Maarten Vandewalle die slechts op een boogscheut van de aankomstlijn woonachtig is, is één van de bevoorrechte bewoners van de Brugsesteenweg en uiteraard present die de 73ste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne van dichtbij zullen kunnen aanschouwen.

Maarten Vandewalle met dochter Flavie.© (Foto BRU)
Maarten Vandewalle met dochter Flavie.© (Foto BRU)

“Anders nodig ik altijd vrienden uit om samen met mijn gezin het spannende slot van Kuurne-Brussel-Kuurne vanop mijn oprit mee te maken”, vertelt Maarten. “Ditmaal zal ik samen met mijn dochter Flavie en mijn echtgenote moeten toekijken vanop mijn oprit wie als eerste over de aankomstlijn komt van Kuurne-Brussel-Kuurne. Ik zal alvast de sfeer heel hard missen die ik elk jaar opnieuw kan ervaren tijdens deze Kuurnse hoogdag van de wielersport. Hopelijk volgend jaar beter!” Ook langs het parcours zelf was de opkomst van het publiek heel beperkt. Toch daagden hier en daar wat kleine groepjes wielertoeristen op die langs de weg die er alles aan deden om een glimp op te vangen van de voorbijkomende renners.

(BRU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.