Leman, Museeuw & Devolder: “De Ronde wordt nog spannender dan we dachten”

Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel en Wout van Aert zijn de drie topfavorieten.© BELGA
Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel en Wout van Aert zijn de drie topfavorieten.© BELGA
Tom Vandenbussche

Alaphilippe, Van Aert of Van der Poel: één van die drie zou de Ronde van Vlaanderen 2021 winnen. Die kans is nog altijd groot, maar toch zijn oud-winnaars Eric Leman (1970, 1972 en 1973), Johan Museeuw (1993, 1995 en 1998) en Stijn Devolder (2008 en 2009) daar nu niet meer zo zeker van. “In de E3 hebben we gezien dat het ook anders kan uitdraaien.”

Eric Leman

Winnaar in 1970, 1972 en 1973.

Drie keer won Eric Leman de Ronde (met finish in Merelbeke), drie keer deed dat hij in een sprint.© BELGA
Drie keer won Eric Leman de Ronde (met finish in Merelbeke), drie keer deed dat hij in een sprint.© BELGA

“Mijn gevoel zegt dat Van der Poel wint”

Over de topfavorieten: “Ik zie dezelfde drie namen als gewoonlijk: Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe. Dat zijn de drie toppers die er individueel bovenuit steken. Ik vond de zege van Van Aert in Gent-Wevelgem heel straf, zeker nadat hij twee dagen ervoor in de E3 had moeten passen.”

“Wie van de drie ik het hoogst inschat? Dat vind ik echt moeilijk. Van der Poel heeft er alleszins goed aan gedaan om Gent-Wevelgem niet te rijden. Ik heb gekoerst in de periode van Eddy Merckx, toch ook geen sukkelaar. Toen werd Gent-Wevelgem nog verreden op de woensdag tussen de Ronde en Parijs-Roubaix. Ik heb op die woensdag maar één keer goeie benen gehad. Drie zware wedstrijden in acht dagen tijd is om problemen vragen.”

“Ik zit in mijn zetel en dan is het makkelijk om te zeggen hoe zij het moeten doen. Het hangt in de Ronde van zoveel zaken af. Een begenadigde dag hebben, niet te veel pech, een beetje geluk op tactisch vlak… Als ik één naam moet noemen? Liefst een Belg natuurlijk. Ik gun het Van Aert enorm. Maar ik denk dat Van der Poel er slim aan gedaan heeft om Gent-Wevelgem niet te rijden. Mijn gevoel zegt dat hij, als alles normaal verloopt, de Ronde opnieuw zal winnen.”

Over Deceuninck-Quick-Step: “In de E3 hebben Van Aert en Van der Poel praktisch de hele koers gedragen, alleen vergaten ze allemaal de sterkte van Deceuninck-Quick-Step. Een dikke proficiat aan Kasper Asgreen. Eerst zo’n lange solo doen, teruggepakt worden, maar in de laatste kilometers toch weer wegrijden: straf! Er zijn er niet veel die het hem zullen nadoen. Ik vond het dan ook maar logisch dat de ploeg zondag in Gent-Wevelgem minder voor de dag kwam. Ik weet dat van mezelf van vroeger: twee dagen na zo’n inspanning kan je onmogelijk helemaal hersteld zijn.”

“Hopelijk hebben de renners deze week goed kunnen herstellen. Bovendien komt Alaphilippe er nu ook nog eens bij. Harelbeke is natuurlijk niet de Ronde. Die koers is nog 50 kilometer langer. Ook het weer kan een rol spelen. Ik won hem indertijd drie keer. Drie keer in de sprint en drie keer in slecht weer.”

Over de West-Vlamingen: “Yves Lampaert heeft al wat tegenslag gekend, ook in Harelbeke, maar zal straks zeker een rol spelen. Voor Sep Vanmarcke wordt het moeilijk, vrees ik. Net voor de topkoersen ziek worden, geloof me: het is toch niet hetzelfde.”

Johan Museeuw

Winnaar in 1993, 1995 en 1998.

Johan Museeuw won in 1998 zijn derde Ronde van Vlaanderen.© BELGAIMAGE
Johan Museeuw won in 1998 zijn derde Ronde van Vlaanderen.© BELGAIMAGE

“Asgreen is voor mij een medefavoriet”

Over de topfavorieten: “Veertien dagen geleden spraken we over de dominantie van twee van De Grote Drie. We zeiden dat ze het hele voorjaar zouden domineren. Dat is niet gebeurd in Sanremo en dat is niet gebeurd in de E3. Dat waren nochtans de barometers voor de Ronde. Van Aert won wel Gent-Wevelgem op een grootse manier. Ook een vaststelling: Van Aert rijdt rustiger als Van der Poel er niet bij is. Dat is in de Ronde wel het geval. Ze zullen opnieuw geen duimbreed van elkaar afwijken.”

“Van Aert heeft na Wevelgem een week herstel ingelast. Hij reed woensdag niet in Waregem. Dat vond ik een goeie keuze, want ik ben vrij zeker dat de Tirreno erop ingehakt heeft. Het was een lastige editie waarin ze elkaar niet gespaard hebben. Als je me nu vraagt wie ik de laatste koersen op zijn best heb gezien, zeg ik Van Aert. Een sprint met drie? Dat kan zeker en afgaand op zijn sprint in Wevelgem zal het verschil nog kleiner zijn.”

Over Deceuninck-Quick-Step: “Het geloof bij de anderen is gegroeid dat Van Aert en Van der Poel te kloppen zijn. Als ze het tactisch slim aanpakken, zoals Deceuninck-Quick-Step in de E3 deed. Asgreen is voor mij een medefavoriet. Het wordt nog spannender dan we dachten. Het zou wel eens een heel andere koers kunnen worden. Tactisch wordt het een moeilijke Ronde. Ook voor Deceuninck-Quick-Step. Het heeft getoond dat het ook zonder Alaphilippe kan winnen, maar hij komt er nu wel weer bij. Het team zal zich tactisch moeten aanpassen, terwijl ik dat net niet zou doen. Deceuninck-Quick-Step zal de rest langzaam dood proberen te knijpen. Volgens mij zou de zege wel eens voor iemand anders dan De Grote Drie kunnen worden.”

Over de West-Vlamingen: “We hebben een goeie Lampaert gezien. Hij reed telkens een dijk van een koers, maar wel altijd vanuit de achtergrond. Ik zou hem zeggen: probeer zondag in de prefinale in de juiste ontsnapping te geraken, rijd gewoon mee en verspil geen nodeloze krachten. Eten en drinken, alleen dat moet hij doen. Zich sparen voor de echte finale dus. Gianni Vermeersch is een volwaardige wegrenner geworden. Op hem kan kopman Van der Poel rekenen en daarna rijdt hij zelf ook nog naar een mooie ereplaats. Zo heb je er niet veel. In de Ronde moet Gianni zich sparen tot de finale, meegaan in de ontsnapping met Lampaert en zich gewoon laten meedrijven. Zo kan hij de rode loper voor Van der Poel uitrollen.”

Stijn Devolder

Winnaar in 2008 en 2009.

In 2009 won Stijn Devolder als renner van Quick-Step voor het tweede jaar op rij de Ronde.© BELGA
In 2009 won Stijn Devolder als renner van Quick-Step voor het tweede jaar op rij de Ronde.© BELGA

“Ik ga toch weer op Mathieu gokken”

Over de topfavorieten: “Het zijn fantastisch mooie duels, zeker vorig jaar in de Ronde. Prachtig om naar te kijken en het ziet ernaar uit dat we dit jaar weer zo’n mooie finale te zien krijgen. Als renner zijn ze voor mij gelijk. In de Ronde vorig jaar was het verschil miniem. Wout is iets meer tijdrijder en beter op een lange klim, terwijl Mathieu iets meer punch heeft. Maar er zijn in de geschiedenis nooit twee kampioenen geweest die zo aan elkaar gewaagd waren en zoveel duels op zoveel terreinen hebben uitgevochten.”

“Wout en Mathieu zijn nog altijd de sterksten, maar door de sterkte van Deceuninck-Quick-Step zouden ze beter samen koersen. Ik vond in de E3 dat Mathieu na de Tiegem, waar Wout moest passen, op het groepje met Wout had moeten wachten. Daar zat ook ploegmaat Vermeersch bij. Nu moest Mathieu zelf alle demarrages beantwoorden, omdat die twee van AG2R (Naesen en Van Avermaet, red.) niets deden. In de Ronde zal hij het niet op die manier mogen aanpakken.”

“Wat als ik één naam moet noemen? Dan ga ik toch weer gokken op Mathieu. Ik denk dat hij gebeten zal zijn om voor het tweede jaar op rij te winnen. Dat hij mij wil evenaren? (grijnst) Dat zou mooi zijn, bevestigen dat zijn zege geen toeval was.”

Over Deceuninck-Quick-Step: “Na de E3 ziet de realiteit er totaal anders uit. Als je 14 dagen geleden gevraagd had wat ik van de Ronde verwachtte, zou ik De Grote Drie naar voren geschoven hebben. Maar na wat ik in Harelbeke zag, wordt het niet zo gemakkelijk als het eerst wel leek. Deceuninck-Quick-Step was echt indrukwekkend. En de belangrijkste renner was er nog niet eens bij: Alaphilippe. Ze zullen het op dezelfde manier aanpakken, vermoed ik: Wout en Mathieu van ver bestoken. Asgreen, Lampaert, Sénéchal en Stybar zijn potentiële winnaars van de Ronde, ook al zijn ze misschien één procentje minder dan Wout en Mathieu. Maar door hun collectieve sterkte zijn ze in staat om hen het leven zuur te maken.”

Over de West-Vlamingen: “Lampaert moet gewoon zijn koers rijden en met de juiste renners meegaan. Dan is alles mogelijk. Wat Asgreen in Harelbeke heeft gedaan, kan Yves ook. Vermeersch, die nog een jaar mijn ploegmaat was, is voor mij geen verrassing. Hij wordt in de finale de belangrijkste pion voor Van der Poel, zeker omdat Deceuninck-Quick-Step zo sterk is. Voor Vanmarcke wordt het moeilijk. Het was het verkeerde moment om ziek te worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.