Koers en West-Vlaanderen zijn één. Eén ploeg is het levende bewijs daarvan

Bert Van Lerberghe, Yves Lampaert en Tim Declercq.© BELGA
Bert Van Lerberghe, Yves Lampaert en Tim Declercq.© BELGA
Tom Vandenbussche

Akkoord, we zijn te chauvinistisch. We blijven namelijk geloven dat Sep Vanmarcke op een dag zijn topklassieker wint. We geloven resoluut in de kansen van Yves Lampaert als hij het straks op 11 april in Noord-Frankrijk opneemt tegen Van Aert en Van der Poel. We vinden het niet onlogisch als Tim Declercq op een dag een grote koers wint. We hopen nog altijd dat Jens Debusschere weer de Jens van 2015 wordt. We zijn zeker dat Jelle Wallays op een dag weer een nummer uit zijn benen schudt.

We blijven Jens Keukeleire als een potentiële winnaar van een voorjaarskoers beschouwen. We weten dat Stan Dewulf een toekomst als klassieke coureur wacht. We menen dat Gianni Vermeersch met wat geluk in Gent-Wevelgem op het podium kan staan. We zijn ervan overtuigd dat Xandro Meurisse voor de prijzen kan meedoen in de Brabantse Pijl. We zijn fan van de krachtpatser in Jonas Rickaert. En we zouden zelfs niet verbaasd zijn als Timothy Dupont op een zachte lentedag in Kuurne wint.

Akkoord, de kans dat alles hierboven waarheid wordt, is klein. Heel klein. Ja, we zijn te chauvinistisch. Maar mag het misschien? Koers en West-Vlaanderen zijn toch één? Eén ploeg is daar het levende bewijs van. Een WorldTourteam dan nog, de hoogste klasse van de internationale wielersport. Met twee West-Vlaamse bedrijven als hoofdsponsors. Met een West-Vlaming als ceo. Met een omkadering waarin meer West-Vlaams dan Algemeen Nederlands of Engels wordt gesproken. Met West-Vlaamse renners die dag in dag uit hun sponsors in beeld brengen.

In maart beslist ceo Francis Van Eeckhout of Deceuninck een vervolg aan zijn wielersponsoring breit. Twee jaar is de optie. Als hij verlengt, heeft Patrick Lefevere een maand tijd om ja of neen te zeggen. We gaan ervan uit dat het twee keer een ja wordt. Met de tweede ja op maandag 12 april, net nadat Julian Alaphilippe de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen en Yves Lampaert Parijs-Roubaix op zijn naam heeft geschreven.

Dit weekend mag Deceuninck-Quick-Step gerust ook al de Omloop winnen. Met Lampaert? Het mag van ons ook Alaphilippe zijn. Die werd namelijk ontdekt door een verzorger uit Wulvergem, revalideerde ooit bij een ploegdokter in Gistel, logeerde bij een ex-ploegmaat in Ingelmunster en tekende vorig jaar zijn nieuw contract in een Roeselaars sterrenrestaurant. Kortom, een halve West-Vlaming. Of vindt u ons te chauvinistisch?

Reactie? tom.vandenbussche@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.