Julian Alaphilippe schrijft Waalse Pijl op zijn naam

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)
Bron: Belga

De Fransman Julian Alaphilippe heeft de Waalse Pijl gewonnen. Hij was sneller dan Primoz Roglic en Alejandro Valverde.

Woensdagmorgen werd al duidelijk dat de winnaar van vorig jaar zich niet zou opvolgen tijdens de 85e editie van de Waalse Pijl. Door twee positieve coronatests binnen zijn ploeg UAE-Team Emirates mocht Marc Hirschi, net als Tadej Pogacar en zijn ploegmaats, niet van start gaan.

De wedstrijd over 193 km, met in de finale driemaal de beslissende beklimming van de ultrasteile Muur van Hoei, kreeg een traditioneel wedstrijdverloop, waarin de finale pas heel laat losbarstte. Een vroege vlucht van acht reed het grootste deel van de wedstrijd voor het peloton uit. Daarbij vier Belgen: Sander Armée, Louis Vervaeke, Sylvain Moniquet en Julian Mertens. Hun maximumvoorsprong bedroeg een kleine zes minuten.

Debutant Tom Pidcock gold na zijn tweede plek in de Amstel Gold Race en winst in de Brabantse Pijl als één van de topfavorieten, maar 27 kilometer voor de aankomst geraakte de Brit betrokken in een valpartij. Ondanks schoenproblemen kon hij drie kilometer verderop weeral komen aansluiten in het peloton. Dat bleef tot diep in de wedstrijd erg omvangrijk en georganiseerd.

Op de voorlaatste beklimming, de Chemin des Gueuses, probeerden onder meer Tim Wellens en Ilan Van Wilder te anticiperen voor de slotbeklimming van de Muur, maar ver droeg hun poging niet. De sterkste vroege vluchter, Maurits Lammertink, bleef zelfs vooruit tot in het centrum van Hoei. Mikkel Honoré en Jan Tratnik plaatsten daar nog een prikje, maar uiteindelijk zou de slotklim opnieuw voor de beslissing zorgen.

Primoz Roglic, voor het eerst aan de start in de Waalse Pijl, zette zijn aanval verrassend vroeg in, ruim driehonderd meter voor de finish. Terwijl Alejandro Valverde en Tom Pidcock kraakten in zijn wiel, maakte Julian Alaphilippe als enige nog de oversteek naar de Sloveense kampioen. In de iets vlakkere slotmeters ging de 28-jarige wereldkampioen nog naar de leiding, goed voor zijn tweede zege van het seizoen na een etappe in Tirreno-Adriatico.

Achter de rug van Roglic en vijfvoudig winnaar Valverde vervolledigden Michael Woods en Warren Barguil de top vijf. Pidcock zakte nog terug naar de zesde plaats. Quinten Hermans (Intermarché-Wanty Gobert) was de beste Belg op plaats 14.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten