Jonas Rickaert woensdag op BK tijdrijden in Ingelmunster: “Top tien moet haalbaar zijn”

Jonas Rickaert.©DAVID PINTENS BELGA
Jonas Rickaert.©DAVID PINTENS BELGA
Redactie KW

Onze beste Belgische tijdrijders zakken woensdag 16 juni naar Ingelmunster af voor het nationaal kampioenschap tegen de klok. Streekrenner Jonas Rickaert (27) neemt het zonder specifieke voorbereiding op tegen onder meer Remco Evenepoel, Yves Lampaert en Victor Campenaerts.

Uittredend tijdritkampioen Wout van Aert is ingeschreven voor het BK tijdrijden in Ingelmunster, maar hij vertrok eind vorige week in het gezelschap van vrouw en zoontje op stage naar het Franse Tignes als voorbereiding op de Tour en de Spelen. In Ingelmunster zal hij er normaal niet bij zijn, want hij keert pas net voor het BK op de weg van 20 juni in Waregem terug. Jonas Rickaert is zeker van de partij. Als kind van Sint-Eloois-Vijve lijkt de inwoner van Beveren-Roeselare veel meer bezig met Waregem dan met Ingelmunster.

“Tijdrijden doe ik nog altijd graag, dus doe ik in Ingelmunster mee”, zegt de 27-jarige pion van Alpecin-Fenix. “Eigenlijk ben ik daar te weinig mee bezig. Omdat ik niet de ambitie heb mee te doen voor eindwinst in rittenkoersen. Vorig jaar hebben we op de piste posities getest, maar met aerodynamica zijn we afgelopen winter niet bezig geweest. Daarvoor moet je naar een windtunnel. Bij de ploeg hebben we een nieuw model van tijdritfiets, met schijfremmen in plaats van velgremmen. In de tijdrit van de Baloise Belgium Tour in Knokke zat ik voor het eerst op die nieuwe fiets. Maandag en dinsdag zal ik er ook mee trainen. Zelfs even op het parcours in Ingelmunster, want voor mij is dat vlakbij.”

Zakkend zadel

Vorige zomer – door de eerste lockdown werd het BK tijdrijden pas op 20 augustus in Koksijde betwist – stond Rickaert wel met ambitie aan de start. Hij wou top vijf halen, maar door een probleem met de fiets eindigde hij pas elfde. “Na de eerste van drie ronden zakte mijn zadel”, zucht Rickaert. “En het bleef maar zakken. Geen kwestie van millimeters, maar centimeters. Wisselen deed ik niet, het was toch verloren. Voor dat BK had ik wel een aantal keren op die tijdritfiets gezeten. En conditioneel was ik in orde, want ik had net een rit in de Ronde van Vlaams-Brabant gewonnen én Dwars door het Hageland. Top vijf was mijn doel. Door de pech mislukte dat. Volgende woensdag ga ik voor de top tien. Ook al bereid ik me niet specifiek voor, de eerste tien moet ik halen. Om hoger te mikken moet je elke week op die tijdritfiets zitten.” (HF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten