Jonas Castrique hoopt beste niveau terug te vinden

Jonas Castrique heeft een goede voorbereiding achter de rug.© Foto Coghe
Jonas Castrique heeft een goede voorbereiding achter de rug.© Foto Coghe
Redactie KW

Jonas Castrique, tweedejaarsprof van Bingoal-Wallonie Bruxelles, reed met de GP Monseré zijn eerste koers van het seizoen. Hij bolde in Roeselare als 101ste over de meet. Geen opvallend resultaat, maar de renner uit Ploegsteert was wel tevreden met het werk dat hij kon verrichten in dienst van kopman Timothy Dupont die derde eindigde.

De eerste koers van het seizoen is altijd spannend, ook voor profrenners. Voor Jonas Castrique was het zelfs nog een tikkeltje spannender, want het was bijna vijf maanden geleden dat hij nog eens een wedstrijd had gereden. Van de AG Driedaagse Brugge-De Panne op 21 oktober om precies te zijn.

“En veel goede herinneringen heb ik daar niet aan overgehouden”, grijnst Jonas. “Kort na de start was mijn zadel al aan het zakken en aangezien het peloton vrijwel direct in waaiers werd getrokken, zat mijn wedstrijd er al vroeg op”, vertelt de renner. “Geen leuke manier om het seizoen af te sluiten, maar eigenlijk was heel 2020 een jaar om zo snel mogelijk te vergeten. Door corona, maar ook door problemen met de knie. Als laatstejaarsbelofte kwam ik ten val in de Ronde van Namen waarbij ik een barstje in de knie opliep. Op de eerste foto’s was er niks te zien waardoor ik gewoon voort ben blijven trainen. Maar op een gegeven moment kon ik echt niet meer fietsen en hebben ze mijn knie opnieuw onderzocht. Toen kwam de blessure aan het licht, maar pas in mei vorig jaar kon ik geopereerd worden. Dat was bijna een jaar na mijn valpartij.”

Na zijn operatie kwam Castrique nog een paar keer in actie, maar echt lekker liep het niet. “Het was moeilijk om het goede gevoel te pakken te krijgen. Er waren niet veel koersen en ik had een achterstand opgelopen door alle knieperikelen. Eigenlijk voel ik me nu nog steeds een neoprof.”

Goede voorbereiding

2020 heeft wel één voordeel met zich meegebracht: het kan alleen maar beter worden. En na een goede winter is ook Jonas Castrique zelf daarvan overtuigd. “Ik heb zonder problemen kunnen trainen en ben drie keer op stage geweest naar Spanje. Enig minpuntje misschien: eind januari raakte ik besmet met Covid-19. Ik moest een weekje van de fiets blijven, maar veel last had ik er eigenlijk niet van. De laatste weken voel ik me ook weer beter worden. Het enige dat ik nog mis, is koersritme.”

De eerste koers heeft hij alvast achter de rug. In de GP Monseré afgelopen zondag moest hij al vroeg aan het werk voor sprinter Timothy Dupont. “Ik houd er wel een goed gevoel aan over. We hadden vooraf afgesproken om het op een sprint te laten uitdraaien en we zijn blij met die derde plaats. Zelf ga ik dit seizoen proberen mijn beste niveau terug te vinden en de ploeg verder te helpen. En misschien kan ik af en toe eens mijn eigen ding doen. De volgende koers op mijn programma is de Bredene Koksijde Classic op 19 maart. Daar zullen nog wel wedstrijden bijkomen, maar dat moet nog bekeken worden”, besluit de jonge renner.

(Beau Vandevyvere)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.